В спеку хочеться легких та охолоджуючих страв. Ми підібрали декілька цікавих та яскравих рецептів з огірками, як основним інгредієнтом. Комбінуйте, фантазуйте. Смачного!
- Салат з огірків і дині
- Смажений перець з лимонною рікоттою та огірками
- Салат з огірків і цибулі
- Огірковий коктейль з динею
- Пікантний салат з персиків і огірків
- Полунично-огірковий лід
- Фатушш з Кесо Фреско
- Зелена квасоля та огірки з місо (заправкою)
- Салат з помідорами та авокадо
- Рулетики з огірків, перцю та фети
- Салат із кавуна та огірка
- Салат з кавуном, огірком і м’ятою з фетою
- Огіркова райта (соус)
- Охолоджений суп з огірків і авокадо
Салат з огірків і дині

Інгредієнти на 4 порції:
- 4 середніх огірків, розрізаних уздовж навпіл
- ¾ ч.л. солі
- 2 ст.л. рисового оцту (можна замінити яблучним або винним)
- 1 ст.л. підсмаженої кунжутної олії (можна замінити оливковою)
- 2 ч.л. соєвого соусу
- 1 ч.л. подрібненого червоного перцю
- 1 ч.л. цукру
- 2 зубчики часнику, дрібно нарізаних
- 300 г дині, шкірку очистити, насіння видалити, м’якоть нарізати шматочками до 3 см
- 1 пучок крупно нарізаної кінзи
- 1 ч.л. підсмаженого чорного або білого кунжуту
Приготування
- З огірків потрібно прибрати насіння. Решту м’якоті наріжте шматочками товщиною до 3 см і перекладіть на сито з дрібними вічками, встановлене над мискою. Посоліть і залиште на 15 хвилин.
- Змішайте 2 ст. ложки оцту, 1 ст. ложку підсмаженої кунжутної олії , 2 ч. л. соєвого соусу, 1 ч.л. подрібненого червоного перцю , 1 ч. л. цукру , часник, ½ ч.л. солі, поки сіль і цукор не розчиняться.
- Перекладіть огірки, диню, кінзу у велику миску, залийте заправкою та обережно перемішайте. Посипте кунжутом.
Смажений перець з лимонною рікоттою та огірками

Інгредієнти на 8 порцій:
- ½ стакана волоських горіхів
- 6 ст.л. оливкової олії
- 4 шт солодкого перцю або сорту анахайм (можна замінити іншим солодким перцем невеликого розміру)
- 1½ склянки рікотти (можна замінити вершковим сиром)
- 1 лимон
- 6 шт середніх огірків без шипів або звичайних , попередньо очищених від шкірочки
- 1 чашка листя м’яти
Приготування
- Волоські горіхи підсмажте у духовці до золотавої скоринки. Охолодіть і подрібніть їх.
- У великій сковорідці (бажано чавунній) нагрійте 2 ст. олії. Готуйте перець, струшуючи сковороду та час від часу перевертаючи, доки шкірка злегка не обвуглиться, а м’якоть не стане м’якою, 6-8 хвилин. Охолодіть, і, якщо перець великий, розріжте його уздовж навпіл.
- Змішайте рікотту і 2 ст. л. олії в невеликій мисці. Дрібно натріть цедру з лимона і добре перемішайте. Підсоліть.
- Змішайте перець, огірки, м’яту (листочки можна порвати, якщо вони великі) та половину волоських горіхів у великій мисці. Лимон, що залишився, розріжте навпіл і вичавіть сік у миску. Додайте 2 ст. олії, приправте сіллю та перемішайте.
- Перекладіть суміш овочів на блюдо. Додайте лимонну рикотту та зверху посипте рештою волоських горіхів. Збризніть ще олією і приправте чорним перцем.
Салат з огірків і цибулі

Інгредієнти на 8 порцій:
- 6 середніх огірків без шипів або звичайних (попередньо очищених від шкірочки) нарізати тонкими кільцями
- ½ маленької червоної цибулі, нарізати тонкими півкільцями
- 1 ч.л. солі
- ¼ чашки рисового оцту (можна замінити яблучним або винним)
- 2 ч.л. цукру
- чорний свіжозмелений перець
- листя свіжої м’яти (для прикрашення)
Приготування
- Змішайте огірки, цибулю і сіль в мисці. Дайте постояти, допоки огірки почнуть виділяти сік.
- Обережно натисніть на огірки, щоб випустити більше соку, але щоб не розвалилися. Перекладіть овочі, струсивши рідину. Перемішайте з оцтом і цукром, приправте сіллю і перцем. Зверху прикрасьте м’ятою.
Огірковий коктейль з динею

Інгредієнти на 6 порцій
- 1 маленька диня сорту Медова роса
- 2½ склянки кокосової води
- ⅓ чашки листя м’яти
- 2 ст.л. соку лайма
- ½ ч.л. солі
- 1 огірок
Приготування
- Диню очистити від шкірки та насіння, нарізати шматочками приблизно по 3 см, збити в блендері, заморозити.
- Змішайте диню, кокосову воду, м’яту, сік лайма, сіль, огірок (очистити від шкірки, нарізати шматочками) та 2 склянки льоду і збийте в блендері до однорідності. Розподіліть по склянках, потім прикрасьте скибочками огірка.
Пікантний салат з персиків і огірків

Інгредієнти на 4 порції:
- ⅓ чашки сирого гарбузового насіння
- оливкова олія
- сіль
- 1 стручок кардамону
- 1 ціла гвоздика
- ½ ч. л. зерен коріандру
- ½ ч. л. насіння кмину
- 1 серрано чилі, дрібно натертого (можна замінити гострим червоним меленим перцем)
- 1 зубчик часнику, дрібно натерти
- 3 ложки дрібно нарізаної петрушки
- 3 ложки дрібно нарізаної кінзи, плюс листя з ніжними стеблами для подачі
- 3 ложки (або більше) свіжого лимонного соку
- 2 середні огірки, нарізані шматочками по 3 см
- 4 середні жовті персики, нарізані шматочками 3-4 см
- 1 авокадо, нарізати шматочками по 3 см
- 1 ложка підсмаженого насіння кунжуту
Приготування
- У духовці, розігрітій до 180°, підсмажте, помішуючи, гарбузове насіння до золотисто-коричневого кольору 5-7 хвилин. Дайте охолонути. Перекладіть у невелику миску та додайте 1 ст. л. олії, посоліть.
- Підсмажте кардамон, гвоздику, коріандр і кмин на сухій маленькій сковороді на середньому вогні, час від часу помішуючи, до появи аромату (приблизно 2 хвилини). Видаліть насіння зі стручка кардамону, подрібніть разом з іншими спеціями в млині для спецій або за допомогою ступки. Змішайте у великій мисці з чилі, часником, петрушкою, подрібненою кінзою, лимонним соком і олією (приблизно ¼ склянки) посоліть.
Додайте огірок і перемішайте. Дайте постояти 5 хвилин. - Додайте персики, авокадо і половину гарбузового насіння в огіркову суміш і щедро посоліть. Викладіть на тарілку, спробуйте та додайте (за потреби) солі та/або лимонного соку.
- Подавайте, посипавши насінням кунжуту, листям кінзи та рештою гарбузового насіння.
Полунично-огірковий лід

Інгредієнти на 24-30 порцій
- 2 огірки, очистити від шкірки, нарізати
- 300 гр замороженої полуниці
- 1½ ложки дрібно натертої цедри лайма
- ½ чашки свіжого соку лайма
- ½ чашки цукру
- сіль
Для приготування знадобляться тридцять формочок для льоду по 60 гр та дерев’яні палички.
Приготування
- Подрібніть у блендері огірки, полуницю, цедру лайма, сік лайма та цукор до однорідного стану. Перекладіть у миску. Приправте сіллю та перемішайте.
- Розлийте полунично-огіркову суміш у формочки для льоду. Накрийте та вставте палички. Заморожуйте до твердого стану, принаймні 4 години. Форми ненадовго занурюйте в гарячу воду, щоб легко дістати морозиво.
Фатушш з Кесо Фреско

Інгредієнти на 4 порції:
- 5 ч. л. заатара (спеції, можна використати окремо кунжут, сушений чебрець, майоран, сумаху)
- оливкова олія
- 2 піти, розрізати на 4 частини,і порвати на шматочки приблизно по 3 см.
- 3 ст. л. лимонного соку
- 2 ч. л. меду
- 1 салат Ромен, розрізати навпіл вздовж, потім впоперек на шматки 1,5-2 см
- 1 маленька червона цибулина, тонко порізати
- 2 огірки, розрізати вздовж на 4 частини, потім впоперек на шматки 1,5-2 см
- 1 чашка розрізаних навпіл помідорів черрі
- 1 чашка листочків кінзи
- 1 чашка листочків петрушки
- ½ чашки кропу
- ½ чашки листя м’яти
- сіль
- 120 гр Кесо Фреско (можна використати Моцареллу або Фета)
- сумах (замінити можна соком лимона, або ж розмеленими ягідками барбарису)
Приготування
- Змішайте 4 ч.л. заатару з ⅓ склянки олії в маленькій мисці. Розкладіть піту на застеленому пергаментом деку, збризніть олією з заатаром і перемішайте. Випікайте в духовці, розігрітій до 180°, до золотистого кольору та хрусткої скоринки 12-15 хвилин. Дайте охолонути.
- Змішайте сік лимона, мед, 3 ст. л. олії, 1 ч.л. заатар у великій мисці. Додайте ромен, цибулю, огірки, помідори, кінзу, петрушку, кріп, м’яту та хрумкі шматочки піти, посоліть та перемішайте.
- Перекладіть на блюдо. Зверху посипте Кесо Фреско та сумахом.
Зелена квасоля та огірки з місо (заправкою)

Інгредієнти на 4 порції:
- 3 огірки
- сіль
- 500 г зеленої квасолі
- 1 невеличкий (приблизно 3 см) шматочок імбиру, очищений, дрібно натертий
- 1 Серрано або Фресно чилі, дрібно натерти
- 1 зубчик часнику, дрібно натерти
- ⅓ чашки рисового оцту (можна замінити яблучним або винним)
- ¼ чашки білого місо
- ¼ чашки оливкової олії
- ½ ложки підсмаженої кунжутної олії (можна замінити рафінованою оливковою олією)
- підсмажений кунжут і нарізана цибуля (для подачі)
Приготування
- Злегка подавіть огірки качалкою, потім поламайте на шматочки. Змішайте з дрібкою солі в середню миску. Дайте постояти.
- Стручкову квасолю покладіть у великий поліетиленовий пакет, який можна закривати, закрийте та розбийте качалкою, поки більша частина квасолі не розкриється та не зм’якшиться.
- Змішайте імбир, чилі, часник, оцет, місо, оливкову олію та кунжутну олію в середній мисці до однорідності. Додайте заправку і сіль до квасолі у пакет.
- Злийте сік з огірків і додайте в пакет з квасолею. Обережно струсіть, щоб з’єднати. Перекладіть салат на тарілку і посипте зверху кунжутом і цибулею.
Салат з помідорами та авокадо

Інгредієнти:
- 1/4 cтакана оливкової олії першого віджиму
- сік 1 лимона
- 1/4 ч. л. меленого кмину
- сіль
- чорний свіжозмелений перець
- 3 авокадо, порізати кубиками
- 0.5 кг помідорів черрі, розрізати навпіл
- 1 невеликий огірок, нарізаний півкільцями
- 1/3 стакана кукурудзи
- 1 халапеньо, подрібнити (за бажанням)
- 2 ст.л. свіжонарізаної кінзи
Приготування
- У невеликій мисці змішайте олію, лимонний сік і кмин. Приправте заправку сіллю і перцем.
- У великій мисці для подачі змішайте авокадо, помідори, огірок, кукурудзу, халапеньо та кінзу.
- Акуратно полийте заправкою та подавайте.
Рулетики з огірків, перцю та фети

Смажений перець і вершковий сир фета, вкриті тонким шаром огірка забезпечують ідеальний баланс смаків, щоб приголомшити ваших гостей.
Інгредієнти:
- 1 червоний перець
- 1 столова ложка оливкової олії
- 1 огірок
- 200 г твердої фети, нарізаної кубиками 1,5 см
Приготування
- Розігрійте духовку до 200°C. Перець викладіть на деко, змастіть олією і смажте 15-20 хвилин до м’якості. Помістіть у поліетиленовий пакет на 10 хвилин, потім очистіть. Наріжте квадратиками по 2 см, видаливши насіння.
- За допомогою овочечистки відріжте довгі смужки з обох боків огірка, поки не досягнете насіння. Покладіть смужки на дошку (розділіть навпіл, якщо вони довгі) і покладіть на кожну квадратик перцю та кубик фети.
- Згортаємо і закріплюємо зубочисткою.
Салат із кавуна та огірка

Інгредієнти:
- 3 склянки кавуна, нарізаного кубиками
- 1 огірок без шипів або очистити від шкірочки звичайний
- 10 листочків м’яти, подрібнених
- ¼ склянки оливкової олії з базиліком
- 2 ст. л. темного бальзамічного оцту з Модени (можна замінити винним оцтом)
Приготування
- У мисці з’єднайте всі інгредієнти і перемішайте.
- Дайте постояти в холодильнику принаймні годину, періодично помішуючи, щоб смаки з’єдналися.
Салат з кавуном, огірком і м’ятою з фетою

Інгредієнти:
- кавун
- огірки
- м’ята
- сир фета (альтернативи сиру: сир халумі, свіжа моцарелла, салат Рікотта)
- зелена цибуля
- фісташки (альтернативи фісташкам: кедрові горіхи, гарбузове насіння, насіння соняшнику)
- оливкова олія
- бальзамічний оцет
- сіль
- чорний свіжозмелений перець
- інші добавки за бажанням: базилік, червона цибуля, перець халапеньо, перець серрано
Приготування
- Відріжте скибочку 3-4 см від кавуна, а потім розріжте його на четвертинки.
- Наріжте огірки кільцями 1-1,5 см, а потім четвертинками.
- Наріжте цибулю дрібними кільцями. М’яту наріжте шматочками. Наріжте кубиками фету і подрібніть фісташки.
- У мисці змішайте огірок, цибулю та м’яту з невеликою кількістю оливкової олії. Додайте фету, обережно перемішайте
- Покладіть кавун на тарілку. Ложкою викладіть на кавун огіркову суміш, фету. Збризніть бальзамічним оцтом. Посипте подрібненими фісташками, посоліть і посипте чорним свіжим меленим перцем.
Огіркова райта (соус)

Інгредієнти:
- 1 ч.л. насіння кмину
- 1 cтакан звичайного знежиреного йогурту, типу Грецького
- 1 середній гладкий огірок, дрібно нарізати
- мелений червоний чилі
- 1 ст.л. дрібно нарізаної м’яти або кінзи
- сіль
Приготування
- Підсмажте насіння кмину на сковороді, поки вони не почнуть лускати і пахнути, приблизно 1 хвилину. Перенесіть насіння в ступку і товкачик і подрібніть в крупний порошок.
- У середній мисці змішайте йогурт, кмин, огірок, порошок чилі та м’яту або кінзу.
- Приправте сіллю за смаком і подавайте.
Охолоджений суп з огірків і авокадо

Інгредієнти на 2 порції:
- 800 г огірків
- 2 стиглих авокадо (400гр)
- 1 зубчик часнику, подрібнити
- 1 ч. л. коріандру, підсмажити та перемолоти
- сік з 1 великого лимона
- цедра з одного великого лимона
- 1 склянка звичайного йогурту
- ½ ч. л. солі
- 1-1 ½ склянки води, скільки потрібно для розрідження
- Інгредієнти для топінгу:
- ½ великого стиглого авокадо
- 1 ст. л. лимонного соку
- ¼ ч. л. меленого перцю чилі
- 2 ст. л. насіння коноплі
Приготування
- Огірок очистити від шкірки і розрізати вздовж навпіл. Вийняти насіння з внутрішньої сторони кожної половинки. Поріжте огірок і помістіть у блендер.
- Розріжте авокадо навпіл і видаліть кістку. Почистіть авокадо від шкоринки і помістіть його в блендер разом з огірком. Додайте часник, мелений коріандр, йогурт, лимонний сік, цедру і сіль. Змішуйте, доки суп не стане однорідним, за потреби додаючи воду. Перекладіть у миску і поставте в холодильник для охолодження.
- Наріжте авокадо кубиками і змішайте з лимонним соком і пластівцями чилі (якщо полюбляєте гостре).
- Розділіть суп на дві миски та посипте зверху нарізаними кубиками авокадо та насінням коноплі.