В 2024 очікуються незвичайний врожай кавуну, якщо кліматичні умови будуть сприятливими. Наша команда підготувала незвичайні рецепти страв з кавуном! Вирощуйте, готуйте, смакуйте!
- Салат з халумі та кавуном
- Салат з кавуна
- Салат з кавуном і фетою
- Гаспачо з кавуном
- Кавуновий сік
- Шашлик з пряним халумі та кавуном
- Граніта з кавуна та м’яти
- Салат з травами, кавуном і рисовою локшиною
- Кавуновий коктейль
- Червоний детокс – смузі
- Кавуновий сорбет
- Сицилійський салат
- Холодний кавуновий суп (на 4 порції)
- Торт кавуновий з шоколадом
Салат з халумі та кавуном
Теплий солоний халумі (або будь-який інший сир для смаження на грилі) в цьому салаті чудово поєднується з солодким кавуном і свіжою м’ятою – ідеально підходить як гарнір до барбекю.
Інгредієнти:
- 500 г кавуна, очищеного від шкірки і нарізаного тонкими скибочками
- 2 ст. л бальзамічного білого оцту (можна замінити яблучним оцтом)
- 2 ст. л оливкової олії
- 1 червоний перець чилі, дрібно нарізаний (за смаком)
- 2 упаковки халумі по 250 г, тонко нарізані
- маленький пучок м’яти (подрібнити)
Приготування:
- Нарізаний кавун викладіть у великий салатник. Змішайте білий бальзамічний оцет та оливкову олію з невеликою кількістю морської солі (підійде звичайна), потім додайте перець чилі. Полийте кавун цією сумішшю, обережно перемішайте і залиште на 15 хвилин.
- Розігрійте сковороду з антипригарним покриттям, обсмажте халумі з кожного боку до золотистого кольору.
- Викладіть кавун і халумі шарами на велике блюдо, полийте заправкою, яка залишилася після маринування кавунів.
- Посипте м’ятою і подавайте.
Салат з кавуна
Кавун є модним інгредієнтом цього року і ним можна замінити зелену папайю в оновленій класиці тайської кухні.
Інгредієнти:
- 3 ст. ложки пальмового або тростинного цукру (можна замінити медом)
- 5 ст. ложок рибного соусу (можна замінити соєвим соусом)
- 2 зубчики часнику, крупно нарізані
- 3 маленькі перчинки чилі
- Сік з половини лайма
- 500 г кавуна, очищеного від насіння і нарізаного шматочками
- 1 ст. ложка смаженого арахісу, крупно подрібненого
- жменя подрібненого листя м’яти
- жменя подрібненого листя тайського базиліка (підійде звичайний зелений)
Приготування:
- Розчиніть цукор в рибному соусі.
- У ступці розітріть часник товкачиком, потім додайте перець чилі та знову потовчіть, щоб перець потовкся, але залишився цілим.
- Додайте сік лайма і рибний соус. Знову розітріть.
- Полийте цією сумішшю подрібнений кавун і перемішайте все разом.
- Посипте арахісом і зеленню для подачі.
- Не забувайте, що чилі неймовірно пекучий, тому не радимо їсти його цілим, якщо Ви звісно не фанат гострого!
Салат з кавуном і фетою
Поєднання свіжих інгредієнтів і яскравих смаків робить цей салат з гранатовою заправкою незабутнім. Крім того, він надзвичайно швидкий в приготуванні, легкий і містить менше 500 калорій.
Інгредієнти:
- невеликий шматок кавуна, очистити від насіння або взяти безнасінний кавун
- 200 г фети
- 200 г редиски, нарізати кружальцями
- ½ огірка, нарізаного кубиками
- 1 пучок зеленої цибулі
- 2 ст. ложки гранатової патоки (можна замінити свіжим соком гранату)
- сік лимона за смаком
- 2 ст. ложки оливкової олії
- 2 ч. ложки насіння кмину (або зіри), підсмажених
- 4 теплих піти
Приготування:
- Кавун і фету наріжте кубиками. Покладіть у миску і додайте редис, огірок і зелену цибулю.
- Змішайте гранатову патоку або сік, лимонний сік, 2 столові ложки оливкової олії та кмин та полийте салат. Подавайте салат з теплою пітою для зачерпування.
Гаспачо з кавуном
Надайте охолодженому томатному супу пікантності, додавши шотландський перець чилі – отримаєте ідеальний контраст із освіжаючим кавуном і вершковим авокадо.
Інгредієнти на 6 порцій:
- 300 г стиглих соковитих помідорів
- 300 г кавуна, нарізаного та очищеного від насіння
- 230 г огірків
- 2 скибочки цільнозернового хліба
- сік з 2 лаймів
- 1 зубчик часнику
- ¼-½ шотландського перцю чилі (обов’язково видаліть все насіння та наріжте невеликими шматочками, надівши рукавички) або можна використати інший гострий перець
- 50 мл оливкової олії плюс 2 ч.л
- ½ авокадо нарізаного кубиками
- 6 помідорів черрі нарізаних четвертинками
- жменя нарізаного базиліка
Приготування:
- Помідори та кавун покладіть в блендер. Огірок очищений від шкірки, наріжте, а 30 г залиште для подачі страви. Додайте в блендер нарізаний огірок, змішайте. В невелику миску налийте чисту холодну воду і замочіть хліб. Обережно відіжміть хліб, щоб позбутися зайвої води, і додайте в блендер. Додайте сік лайма разом із часником і перемішайте до однорідності.
- Додайте ¼ шматочка чилі. Перемішайте в блендері до однорідності, потім спробуйте гаспачо. Шотландський чилі доволі гострий, тому рекомендуємо додавати невеликими порціями. Якщо ви хочете більше смаку, додайте ще 1⁄4 шматочка чилі. Влийте оливкову олію та знов змішуйте протягом 1-2 хвилин або до отримання однорідної кремоподібної маси. Приправте за смаком і перемішайте в останній раз. Поставте суп до холодильника і охолодіть протягом кількох годин.
- Розділіть гаспачо на шість порцій. Наріжте відкладений огірок на шматочки. Викладіть огірок, авокадо, черрі та базилік на суп. Перед подачею побризкайте олією, що залишилася.
Кавуновий сік
Спробуйте рецепт кавунового соку в якості освіжаючого літнього напою з яскравим смаком лайму та м’яти. Кавун можна замінити будь-якими сортами дині.
Інгредієнти:
- 300 г кавуна, очищеного від шкірки та кісточок
- ½ лайма, очищеного від шкірки
- невелика жменя м’яти
Приготування:
Змішайте кавун, лайм і м’яту в соковичавниці. Готово!
Шашлик з пряним халумі та кавуном
Приготуйте ці прості овочеві шашлички для наступної барбекю-вечірки з друзями.
Інгредієнти:
- 2 шматочки халумі по 250 г
- 1 маленький кавун
- 1 ч. л. меленого коріандру
- 1 ч.л сумаха (замінити можна соком лимона, або ж розмеленими ягідками барбарису)
- ½ ч. л. меленої кориці
- 1 ч. л. кайєнського меленого перцю
- 1 ч.л. горошин чорного перцю
Приготування:
- Замочіть 16 дерев’яних шпажок у холодній воді на 30 хвилин або використовуйте металеві.
- Розламайте кожен шматок халумі вздовж його природного розрізу, а потім наріжте кожну на шматочки однакового розміру, щоб було зручно нанизати на шпажку. Наріжте кавун такими ж шматочками як халумі. По черзі нанизуйте халумі та кавун на шпажки. У невеликій ємності змішайте спеції з дрібкою солі Посипте шампури сумішшю.
- Розігрійте сковороду на середньому вогні або готуйте на непрямому вогні на барбекю.
Обсмажте шашлички на грилі по 2-3 хвилини з кожного боку або доки не потемнішає та не почне розм’якшуватися халумі.
Граніта з кавуна та м’яти
Холодний кавун — чудовий освіжаючий смаколик в спекотний день — ця граніта ще краща.
Інгредієнти:
- 1 середній кавун, очищений від шкірки та нарізаний кубиками
- 150 г цукрової пудри
- 4 гілочки м’яти
- сік з 4 лимонів
Приготування:
- У маленькій каструлі доведіть 200 мл води та цукрову пудру до кипіння. Потім помішуючи варити на повільному вогні кілька хвилин до утворення сиропу. Зняти з вогню і залишити вистигати. Додайте 3 гілочки м’яти, перемішайте і дайте настоятися. Процідіть, коли охолоне.
- У блендері збийте м’якоть кавуна з листям м’яти, що залишилися, і процідіть суміш через дрібне сито. Змішайте кавуновий сік із сиропом та лимонним соком. В залежності від власних смаків кількість сиропу та соку лимону можна міняти.
- Перелити в неглибоку ємність і поставити в морозилку. Розмішуйте виделкою приблизно кожну годину. Зачекайте приблизно 7 годин (в залежності від морозильника), перш ніж граніта буде готова. Подавати в улюблених склянках.
Салат з травами, кавуном і рисовою локшиною
Спробуйте освіжаючий в’єтнамський трав’яний салат із м’ятою, тайським базиліком і коріандром для яскравого літнього гарніру до барбекю.
Інгредієнти:
- 2 завитки рисової тонкої локшини
- 400 г кавуна, нарізати великими шматками
- жменя паростків квасолі, бланшованих і остуджених
- пучок м’яти (листя порвати)
- пучок тайського базиліка (листя порвати)
- пучок коріандру (листя порвати)
- 3 гілочки зеленої цибулі (дрібно нарізати)
- 1 ст. ложка підсмаженого насіння кунжуту
Для заправки:
- 2 ст. ложки рисового виного оцту (можна замінити яблучним оцтом)
- 2 ст. ложки рибного соусу (можна замінити соєвим соусом)
- 1 ст.л цукрової пудри
- 2 штуки маленького перцю чилі (дрібно нарізати)
Приготування:
- Відваріть рисову локшину, дотримуючись інструкцій на упаковці, і промийте її крижаною водою.
- Злийте воду і потім покладіть локшину в миску разом із паростками квасолі і кавуном.
- В окремій ємності змішайте всі інгредієнти для заправки з 1 ст. ложкою води, помішуючи, до повного розчинення цукрової пудри.
- Додайте трави та зелену цибулю до локшини та кавуна разом із заправкою, добре перемішайте, викладіть на блюдо та посипте підсмаженим кунжутом.
Кавуновий коктейль
Цей коктейль із кавуном і текілою справді освіжає в спекотний літній день і доводить, що текіла – це не тільки для тих, хто розважається. Спробуйте подати його на своєму наступному барбекю.
Інгредієнти:
- 1 кг кавуна приблизно, очистити від шкірки та порізати
- 200 мл текіли
- сік з 3 грейпфрутів
- сік з 3 лаймів
- 4 ст.л. тріпл-сек або куантро (можна замінити будь-якою варіацією апельсинового лікеру)
- лід
Приготування:
Збийте кавун в кухонному комбайні або блендері з іншими інгредієнтами. Процідіть у глечик. Розлийте в склянки з льодом.
Червоний детокс – смузі
Потрібне очищення? Спробуйте цей освіжаючий детокс-смузі з фруктовими нотами кавуна, полуниці, банана та граната.
Інгредієнти:
- 100 г кавуна без кісточок
- жменька полуниць, розрізаних навпіл
- 1/2 банана нарізаного
- 150 мл гранатового соку
- 150 мл води
Приготування:
Помістіть усі інгредієнти в блендер, додайте 150 мл води та збийте до однорідності.
Кавуновий сорбет
Солодка, хрустка м’якоть і освіжаючий смак кавуна роблять цей сорбет ідеальним під час літніх вечерь. Це також чудова основа для кавунової маргарити – просто додайте текілу.
Інгредієнти:
- 150 г цукрової пудри
- 3 гілочки м’яти
- 500 г кавуна, нарізаного шматочками
- сік з 2 лаймів
Приготування:
- Помістіть цукрову пудру, м’яту та 150 мл води в невелику кастрюлю та проваріть 10 хвилин, поки не стане густим сиропом. Відставте охолонути та вийміть гілочки м’яти.
- Збийте кавун і сік лайма в кухонному комбайні або блендері до однорідності. Процідіть через дрібне сито, щоб видалити грудочки. Додайте цукровий сироп і помістіть у морозилку або машину для морозива, дотримуючись інструкцій виробника.
- Якщо у вас немає морожениці, заморожуйте 1 годину, потім збийте суміш виделкою, щоб розбити великі кристали льоду. Знову заморожуйте 30 хвилин і повторіть знову, розбиваючи суміш. Повторюйте цей процес, доки сорбет не замерзне, але так, щоб його можна було зачерпнути.
Подавайте з листочками м’яти.
Сицилійський салат
Цей салат з кавуна, цикорію та солоного пекоріно з підсмаженими фісташками та зеленню фенхелю є типовим прикладом того, як сицилійці готують страви з сезонних продуктів у найкращому вигляді.
Інгредієнти:
- 1 маленький кавун
- 2 маленькі головки червоного цикорію( стебла обрізати, листя відокремити, великі листочки розрізати навпіл)
- 50 мл мускатного або білого бальзамічного оцту (можна замінити яблучним оцтом)
- 65 г фісташок
- 150 г витриманого пекоріно (наприклад, сардо або добре витриманого пармезану), нарізати нерівними шматочками
- 70 мл арахісової олії (можна замінити кунжутною, кукурудзяною, соняшниковою олією)
- жменя листя фенхелю чи кропу
Приготування:
- Розріжте кавун навпіл по ширині та залиште половину для іншого використання. Очистіть іншу половину від шкірки, а потім наріжте м’якоть кубиками по 2 см і покладіть у миску разом із листям цикорію, додати сіль, перець та оцет.
- Поставте пательню на середній вогонь і додайте фісташки, обсмажте кілька хвилин, помішуючи, поки вони не стануть ароматними і не почнуть виділяти масло. Рясно приправте сіллю, наріжте та додайте до кавуна.
- Додайте порізаний сир “Пекоріно”, полийте арахісовою олією та прикрасьте листям фенхелю. Перемішайте та подавайте.
Холодний кавуновий суп (на 4 порції)
Інгредієнти:
- 2 кг кавуна
- 1 помідор
- ½ ч.л. соусу чилі
- 2 ст.л. яблучного оцту
- 2 гілочки свіжого чебрецю
- 2 цибулини шалот
- 2 огірка
- 1 шт перцю солодкого жовтого
- 1 шт перцю солодкого червоного
- 1 шт селери черешкової (приблизно 50 г)
Приготування:
- Нарізати кавун невеликими шматками, видалити насіння з нього. Зняти шкірку з помідора і також прибрати насіння. Збити разом в блендері, потім процідити через сито.
- Додати соус чилі, оцет і трохи чебрецю. Відставити в холодильник мінімум на годину.
- Цибулю шалот почистити та нарізати маленьким кубиком. Також нарізати кубиком огірки, перці та черешкову селеру. Додати нарізані овочі до кавуна з помідором. Подавати зі свіжим чебрецем.
Торт кавуновий з шоколадом
Інгредієнти:
- 1 кавун (вагою 3-4 кг)
- 200 г темного шоколаду
- 100 мл молока
- 20 шт полуниці
- 200 г малини
- 200 г ожини або лохини
- 3 ст.л. мигдалевих пластівців
Приготування:
- Кавун розрізати на 4 пласти рівної товщини. Обережно очистити від шкірки, залишаючи форму кола, але зробити так, або кожний пласт був трохи менший, від попереднього. Це для того, щоб пізніше зручно зібрати в багатоярусний торт.
- Пласти кавуна покласти до морозилки на 20 хвилин.
- В невелику кастрюльку покласти шоколад, розламуючи його на невеликі шматки, і влити молоко. Підігрівати до моменту отримання гладкої глазурі.
- Найбільший шматок кавуна осушити паперовим рушником. На кавун викласти кілька порізаних фруктів/ягід, накрити трохи меншим шматком кавуна. Повторити дії до отримання чотирьох ярусного торту.
- Знизу та зверху прикрасити торт ягодами, які залишились. Присипати весь мигдалевими пластівцями. Подавати торт з шоколадною глазур’ю.