Рецепти з кавуном

Рецепти

В 2024 очікуються незвичайний врожай кавуну, якщо кліматичні умови будуть сприятливими. Наша команда підготувала незвичайні рецепти страв з кавуном! Вирощуйте, готуйте, смакуйте!        

Салат з халумі та кавуном

Теплий солоний халумі (або будь-який інший сир для смаження на грилі) в цьому салаті чудово поєднується з солодким кавуном і свіжою м’ятою – ідеально підходить як гарнір до барбекю.

Фото халумі з кавуном

Інгредієнти:

  •  500 г кавуна, очищеного від шкірки і нарізаного тонкими скибочками
  •  2 ст. л бальзамічного білого оцту (можна замінити яблучним оцтом)
  •  2 ст. л оливкової олії
  •  1 червоний перець чилі, дрібно нарізаний (за смаком)
  •  2 упаковки халумі по 250 г, тонко нарізані
  •  маленький пучок м’яти (подрібнити)

Приготування:

  1. Нарізаний кавун викладіть у великий салатник. Змішайте білий бальзамічний оцет та оливкову олію з невеликою кількістю морської солі (підійде звичайна), потім додайте перець чилі. Полийте кавун цією сумішшю, обережно перемішайте і залиште на 15 хвилин.
  2. Розігрійте сковороду з антипригарним покриттям, обсмажте халумі з кожного боку до золотистого кольору.
  3. Викладіть кавун і халумі шарами на велике блюдо, полийте заправкою, яка залишилася після маринування кавунів.
  4. Посипте м’ятою і подавайте.

Салат з кавуна

Кавун є модним інгредієнтом цього року і ним можна замінити зелену папайю в оновленій класиці тайської кухні.

Салат з кавуном
Фото салату з кавуном

Інгредієнти:

  • 3 ст. ложки пальмового або тростинного цукру (можна замінити медом)
  • 5 ст. ложок рибного соусу (можна замінити соєвим соусом)
  • 2 зубчики часнику, крупно нарізані
  • 3 маленькі перчинки чилі
  • Сік з половини лайма
  • 500 г кавуна, очищеного від насіння і нарізаного шматочками
  • 1 ст. ложка смаженого арахісу, крупно подрібненого
  • жменя подрібненого листя м’яти
  • жменя подрібненого листя тайського базиліка (підійде звичайний зелений)

Приготування:

  1. Розчиніть цукор в рибному соусі.
  2. У ступці розітріть часник товкачиком, потім додайте перець чилі та знову потовчіть, щоб перець потовкся, але залишився цілим.
  3. Додайте сік лайма і рибний соус. Знову розітріть.
  4. Полийте цією сумішшю подрібнений кавун і перемішайте все разом.
  5. Посипте арахісом і зеленню для подачі.
  6. Не забувайте, що чилі неймовірно пекучий, тому не радимо їсти його цілим, якщо Ви звісно не фанат гострого!

Салат з кавуном і фетою

Поєднання свіжих інгредієнтів і яскравих смаків робить цей салат з гранатовою заправкою незабутнім. Крім того, він надзвичайно швидкий в приготуванні, легкий і містить менше 500 калорій.

Салат з кавуном і фетою
Фото салату з кавуном і фетою

Інгредієнти:

  • невеликий шматок кавуна, очистити від насіння або взяти безнасінний кавун
  • 200 г фети
  • 200 г редиски, нарізати кружальцями
  • ½ огірка, нарізаного кубиками
  • 1 пучок зеленої цибулі
  • 2 ст. ложки гранатової патоки (можна замінити свіжим соком гранату)
  • сік лимона за смаком
  • 2 ст. ложки оливкової олії
  • 2 ч. ложки насіння кмину (або зіри), підсмажених
  • 4 теплих піти

Приготування:

  • Кавун і фету наріжте кубиками. Покладіть у миску і додайте редис, огірок і зелену цибулю.
  • Змішайте гранатову патоку або сік, лимонний сік, 2 столові ложки оливкової олії та кмин та полийте салат. Подавайте салат з теплою пітою для зачерпування.

Гаспачо з кавуном

Надайте охолодженому томатному супу пікантності, додавши шотландський перець чилі – отримаєте ідеальний контраст із освіжаючим кавуном і вершковим авокадо.

Гаспачо з кавуном
Фото гаспачо з кавуном

Інгредієнти на 6 порцій:

  • 300 г стиглих соковитих помідорів
  • 300 г кавуна, нарізаного та очищеного від насіння
  • 230 г огірків
  • 2 скибочки цільнозернового хліба
  • сік з 2 лаймів
  • 1 зубчик часнику
  • ¼-½ шотландського перцю чилі (обов’язково видаліть все насіння та наріжте невеликими шматочками, надівши рукавички) або можна використати інший гострий перець
  • 50 мл оливкової олії плюс 2 ч.л
  • ½ авокадо нарізаного кубиками
  • 6 помідорів черрі нарізаних четвертинками
  • жменя нарізаного базиліка

Приготування:

  1. Помідори та кавун покладіть в блендер. Огірок очищений від шкірки, наріжте, а 30 г залиште для подачі страви. Додайте в блендер нарізаний огірок, змішайте. В невелику миску налийте чисту холодну воду і замочіть хліб. Обережно відіжміть хліб, щоб позбутися зайвої води, і додайте в блендер. Додайте сік лайма разом із часником і перемішайте до однорідності.
  2. Додайте ¼ шматочка чилі. Перемішайте в блендері до однорідності, потім спробуйте гаспачо. Шотландський чилі доволі гострий, тому рекомендуємо додавати невеликими порціями. Якщо ви хочете більше смаку, додайте ще 1⁄4 шматочка чилі. Влийте оливкову олію та знов змішуйте протягом 1-2 хвилин або до отримання однорідної кремоподібної маси. Приправте за смаком і перемішайте в останній раз. Поставте суп до холодильника і охолодіть протягом кількох годин.
  3. Розділіть гаспачо на шість порцій. Наріжте відкладений огірок на шматочки. Викладіть огірок, авокадо, черрі та базилік на суп. Перед подачею побризкайте олією, що залишилася.

Кавуновий сік

Спробуйте рецепт кавунового соку в якості освіжаючого літнього напою з яскравим смаком лайму та м’яти. Кавун можна замінити будь-якими сортами дині.

Кавуновий сік
Фото кавуновий сік

Інгредієнти:

  • 300 г кавуна, очищеного від шкірки та кісточок
  • ½ лайма, очищеного від шкірки
  • невелика жменя м’яти

Приготування:

Змішайте кавун, лайм і м’яту в соковичавниці. Готово!

Шашлик з пряним халумі та кавуном

Приготуйте ці прості овочеві шашлички для наступної барбекю-вечірки з друзями.

Шашлик з пряним халумі та кавуном
Фото шашлику з пряним халумі та кавуном

Інгредієнти:

  • 2 шматочки халумі по 250 г
  • 1 маленький кавун
  • 1 ч. л. меленого коріандру
  • 1 ч.л сумаха (замінити можна соком лимона, або ж розмеленими ягідками барбарису)
  • ½ ч. л. меленої кориці
  • 1 ч. л. кайєнського меленого перцю
  • 1 ч.л. горошин чорного перцю

Приготування:

  1. Замочіть 16 дерев’яних шпажок у холодній воді на 30 хвилин або використовуйте металеві.
  2. Розламайте кожен шматок халумі вздовж його природного розрізу, а потім наріжте кожну на шматочки однакового розміру, щоб було зручно нанизати на шпажку. Наріжте кавун такими ж шматочками як халумі. По черзі нанизуйте халумі та кавун на шпажки. У невеликій ємності змішайте спеції з дрібкою солі Посипте шампури сумішшю.
  3. Розігрійте сковороду на середньому вогні або готуйте на непрямому вогні на барбекю.
    Обсмажте шашлички на грилі по 2-3 хвилини з кожного боку або доки не потемнішає та не почне розм’якшуватися халумі.

Граніта з кавуна та м’яти

Холодний кавун — чудовий освіжаючий смаколик в спекотний день — ця граніта ще краща.

Граніта з кавуна та м'яти
Фото граніта з кавуна та м’яти

Інгредієнти:

  • 1 середній кавун, очищений від шкірки та нарізаний кубиками
  • 150 г цукрової пудри
  • 4 гілочки м’яти
  • сік з 4 лимонів

Приготування:

  1. У маленькій каструлі доведіть 200 мл води та цукрову пудру до кипіння. Потім помішуючи варити на повільному вогні кілька хвилин до утворення сиропу. Зняти з вогню і залишити вистигати. Додайте 3 гілочки м’яти, перемішайте і дайте настоятися. Процідіть, коли охолоне.
  2. У блендері збийте м’якоть кавуна з листям м’яти, що залишилися, і процідіть суміш через дрібне сито. Змішайте кавуновий сік із сиропом та лимонним соком. В залежності від власних смаків кількість сиропу та соку лимону можна міняти.
  3. Перелити в неглибоку ємність і поставити в морозилку. Розмішуйте виделкою приблизно кожну годину. Зачекайте приблизно 7 годин (в залежності від морозильника), перш ніж граніта буде готова. Подавати в улюблених склянках.

Салат з травами, кавуном і рисовою локшиною

Спробуйте освіжаючий в’єтнамський трав’яний салат із м’ятою, тайським базиліком і коріандром для яскравого літнього гарніру до барбекю.

Салат з травами, кавуном і рисовою локшиною
Фото салату з травами, кавуном і рисовою локшиною

Інгредієнти:

  • 2 завитки рисової тонкої локшини
  • 400 г кавуна, нарізати великими шматками
  • жменя паростків квасолі, бланшованих і остуджених
  • пучок м’яти (листя порвати)
  • пучок тайського базиліка (листя порвати)
  • пучок коріандру (листя порвати)
  • 3 гілочки зеленої цибулі (дрібно нарізати)
  • 1 ст. ложка підсмаженого насіння кунжуту

Для заправки:

  • 2 ст. ложки рисового виного оцту (можна замінити яблучним оцтом)
  • 2 ст. ложки рибного соусу (можна замінити соєвим соусом)
  • 1 ст.л цукрової пудри
  • 2 штуки маленького перцю чилі (дрібно нарізати)

Приготування:

  1. Відваріть рисову локшину, дотримуючись інструкцій на упаковці, і промийте її крижаною водою.
  2. Злийте воду і потім покладіть локшину в миску разом із паростками квасолі і кавуном.
  3. В окремій ємності змішайте всі інгредієнти для заправки з 1 ст. ложкою води, помішуючи, до повного розчинення цукрової пудри.
  4. Додайте трави та зелену цибулю до локшини та кавуна разом із заправкою, добре перемішайте, викладіть на блюдо та посипте підсмаженим кунжутом.

Кавуновий коктейль

Цей коктейль із кавуном і текілою справді освіжає в спекотний літній день і доводить, що текіла – це не тільки для тих, хто розважається. Спробуйте подати його на своєму наступному барбекю.

Кавуновий коктейль
Фото кавуновий коктейль

Інгредієнти:

  • 1 кг кавуна приблизно, очистити від шкірки та порізати
  • 200 мл текіли
  • сік з 3 грейпфрутів
  • сік з 3 лаймів
  • 4 ст.л. тріпл-сек або куантро (можна замінити будь-якою варіацією апельсинового лікеру)
  • лід

Приготування:

Збийте кавун в кухонному комбайні або блендері з іншими інгредієнтами. Процідіть у глечик. Розлийте в склянки з льодом.

Червоний детокс – смузі

Потрібне очищення? Спробуйте цей освіжаючий детокс-смузі з фруктовими нотами кавуна, полуниці, банана та граната.

Червоний детокс
Фото червоний детокс

Інгредієнти:

  • 100 г кавуна без кісточок
  • жменька полуниць, розрізаних навпіл
  • 1/2 банана нарізаного
  • 150 мл гранатового соку
  • 150 мл води

Приготування:

Помістіть усі інгредієнти в блендер, додайте 150 мл води та збийте до однорідності.

Кавуновий сорбет

Солодка, хрустка м’якоть і освіжаючий смак кавуна роблять цей сорбет ідеальним під час літніх вечерь. Це також чудова основа для кавунової маргарити – просто додайте текілу.

Кавуновий сорбет
Фото кавуновий сорбет

Інгредієнти:

  • 150 г цукрової пудри
  • 3 гілочки м’яти
  • 500 г кавуна, нарізаного шматочками
  • сік з 2 лаймів

Приготування:

  1. Помістіть цукрову пудру, м’яту та 150 мл води в невелику кастрюлю та проваріть 10 хвилин, поки не стане густим сиропом. Відставте охолонути та вийміть гілочки м’яти.
  2. Збийте кавун і сік лайма в кухонному комбайні або блендері до однорідності. Процідіть через дрібне сито, щоб видалити грудочки. Додайте цукровий сироп і помістіть у морозилку  або машину для морозива, дотримуючись інструкцій виробника.
  3. Якщо у вас немає морожениці, заморожуйте 1 годину, потім збийте суміш виделкою, щоб розбити великі кристали льоду. Знову заморожуйте 30 хвилин і повторіть знову, розбиваючи суміш. Повторюйте цей процес, доки сорбет не замерзне, але так, щоб його можна було зачерпнути.
    Подавайте з листочками м’яти.

Сицилійський салат

Цей салат з кавуна, цикорію та солоного пекоріно з підсмаженими фісташками та зеленню фенхелю є типовим прикладом того, як сицилійці готують страви з сезонних продуктів у найкращому вигляді.

Сицилійський салат з кавуном
Фото сицилійський салат з кавуном

Інгредієнти:

  • 1 маленький кавун
  • 2 маленькі головки червоного цикорію( стебла обрізати, листя відокремити, великі листочки розрізати навпіл)
  • 50 мл мускатного або білого бальзамічного оцту (можна замінити яблучним оцтом)
  • 65 г фісташок
  • 150 г витриманого пекоріно (наприклад, сардо або добре витриманого пармезану), нарізати нерівними шматочками
  • 70 мл арахісової олії (можна замінити кунжутною, кукурудзяною, соняшниковою олією)
  • жменя листя фенхелю чи кропу

Приготування:

  1. Розріжте кавун навпіл по ширині та залиште половину для іншого використання. Очистіть іншу половину від шкірки, а потім наріжте м’якоть кубиками по 2 см і покладіть у миску разом із листям цикорію, додати сіль, перець та оцет.
  2. Поставте пательню на середній вогонь і додайте фісташки, обсмажте кілька хвилин, помішуючи, поки вони не стануть ароматними і не почнуть виділяти масло. Рясно приправте сіллю, наріжте та додайте до кавуна.
  3. Додайте порізаний сир “Пекоріно”, полийте арахісовою олією та прикрасьте листям фенхелю. Перемішайте та подавайте.

Холодний кавуновий суп (на 4 порції)

Холодний кавуновий суп
Фото холодний кавуновий суп

Інгредієнти:

  • 2 кг кавуна
  • 1 помідор
  • ½ ч.л. соусу чилі
  • 2 ст.л. яблучного оцту
  • 2 гілочки свіжого чебрецю
  • 2 цибулини шалот
  • 2 огірка
  • 1 шт перцю солодкого жовтого
  • 1 шт перцю солодкого червоного
  • 1 шт селери черешкової (приблизно 50 г)

Приготування:

  1. Нарізати кавун невеликими шматками, видалити насіння з нього. Зняти шкірку з помідора і також прибрати насіння. Збити разом в блендері, потім процідити через сито.
  2. Додати соус чилі, оцет і трохи чебрецю. Відставити в холодильник мінімум на годину.
  3. Цибулю шалот почистити та нарізати маленьким кубиком. Також нарізати кубиком огірки, перці та черешкову селеру. Додати нарізані овочі до кавуна з помідором. Подавати зі свіжим чебрецем.

Торт кавуновий з шоколадом

Торт кавуновий з шоколадом
Фото торт кавуновий з шоколадом

Інгредієнти:

  • 1 кавун (вагою 3-4 кг)
  • 200 г темного шоколаду
  • 100 мл молока
  • 20 шт полуниці
  • 200 г малини
  • 200 г ожини або лохини
  • 3 ст.л. мигдалевих пластівців

Приготування:

  1. Кавун розрізати на 4 пласти рівної товщини. Обережно очистити від шкірки, залишаючи форму кола, але зробити так, або кожний пласт був трохи менший, від попереднього. Це для того, щоб пізніше зручно зібрати в багатоярусний торт.
  2. Пласти кавуна покласти до морозилки на 20 хвилин.
  3. В невелику кастрюльку покласти шоколад, розламуючи його на невеликі шматки, і влити молоко. Підігрівати до моменту отримання гладкої глазурі.
  4. Найбільший шматок кавуна осушити паперовим рушником. На кавун викласти кілька порізаних фруктів/ягід, накрити трохи меншим шматком кавуна. Повторити дії до отримання чотирьох ярусного торту.
  5. Знизу та зверху прикрасити торт ягодами, які залишились. Присипати весь мигдалевими пластівцями. Подавати торт з шоколадною глазур’ю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Марія Чурсіна
Магістр з агрономії. Закінчила ХДАУ. У 2010 році проходила виробничу практику на селекційно-випробувальній станції "Nunhems". У 2011 році працювала агрономом в ПП "Зелений Гектар", який займається вирощуванням саджанців плодових дерев, розсади суниці та овочів. У 2012 році була агрономом в компанії "АгроАналіз". З 2013 року працюю в інтернет-магазині "Супермаркет Насіння".
Оцініть автора
Агро Сіті
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: