Для того, щоб молоді рослини не постраждали від шкідників і хвороб важливо обробити їх насіння ще перед посівом. Тому купивши насіння, уважно ознайомтеся з вмістом упаковки та написами на ній.
Насіння може мати звичайний вигляд, але якщо на пакуванні є напис з вмістом типу: «насіння протравлене Тірамом», то доведеться залишити всякі думки про власну передпосівну підготовку насіння.
Коли потрібна обробка насіння
Якщо насіння пофарбоване в яскравий сигнальний колір, що офіційно означає, що насіння пройшло необхідну передпосівну підготовку. Тобто оброблене необхідними протруйниками або інкрустоване спеціальною, розчинною плівкою з яскравим сигнальним пігментом.
У таких випадках доведеться в поточному сезоні без жодних самостійних обробок, сіяти те, що купили. Всякі додаткові маніпуляції з таким насінням здатне тільки погіршити стан насіння і змити протруйник.
Насіння вітчизняного виробництва, не гібридне, а сортове іноді не піддають передпродажній обробці-протруюванню. Це трапляється дуже рідко, але таке насіння можна додатково поліпшити передпосівною обробкою.
Також корисно від душі поекспериментувати з самостійно зібраним з вподобаних сортів і рослин насінням. До речі, це один з непоганих варіантів мати щорічно овочі раніше вподобаних сортів. А згодом навіть відібрати свій сорт зі строкатого за якістю насіннєвого потомства від вподобаного гібрида.
Способи обробки насіння
Перш ніж дачник-городник може позитивно вплинути на насіння – це прибрати з його поверхні захворювання, які передаються таким шляхом. Найбільш реальний спосіб такої обробки насіння – протруювання розчином перманганату калію, або, простіше кажучи марганцівкою.
Але тут всякої там інтенсивності рожеві розчини марганцівки марні. Готується безпросвітно чорний розчин, а якщо вже точно, в цифрах, то 2 грами марганцівки розчиніть в склянці води. Півгодини потримайте насіння там з регулярним перемішуванням, а потім ретельно обмийте вже почорніле зовні насіння чистою водою.
Прийомів передпосівної обробки насіння безліч, але ось реальних для виконання в домашніх умовах, а ще й доцільних мало. Ось у кого є пристрій для подачі повітря акваріумних рибок, то його корисно застосувати для барботування насіння в будь-якій вузькій посудині з чистою водою.
Камінь аератора поміщається в саму нижню і вузьку частину посудини, куди мимоволі буде осідати насіння, постійно підхоплює бульбашками повітря вгору. Помідори, баклажани та перці барботувати краще не більше 12 годин, а ось решту добу.
А такі погано схожі, як морква або петрушка – так і взагалі 36 годин. Для петрушки та моркви, з їх ефірними оліями в шкірці, стримуючими проростання, можна застосувати екзотичний метод. Це 30-ти секундне полоскання в ацетоні або бензині з наступним негайним висушуванням.
Але в холодну весну загальноприйнятим і надійним способом буде попереднє замочування насіння в розчині, наприклад мікроелементів, які продаються готовими наборами в таблетках або блістерах.
Таке насіння витримують після намочування між вологими ганчірками в теплому приміщенні до появи перших паростків після прокльовування. Це означає, що процес проростання пішов масово, і все інше насіння слід висівати на грядки.
Просто і надійно!