Королева овочів Британії – морква?

Овочі світу

Дивний факт, але морква є основним та улюбленим овочем у Британії. Вона визнана основним коренеплодом у Великобританії, де кожного року місцеві фермерські господарства вирощують понад 700 000 тонн цієї корисної смачної овочевої культури. Площа під посіви моркви досягає 9 000 гектарів.

Щорічно британські фермери висівають неймовірний обсяг – 22 мільярди морквяних насінин, що становить близько 100 морквин на кожного мешканця країни. Уявіть собі: кожного дня кожен британець протягом майже 3,5 місяця споживає моркву.

Ринок британської моркви є значним з погляду економіки, оскільки вартість продажу цієї дивовижної овочевої культури сягає близько 290 мільйонів фунтів стерлінгів. Це одна з небагатьох овочевих культур, яка взагалі не імпортується в цю країну. А британці, підтримуючи власне виробництво, раді старатися – вигадують нові страви: від цукерок до морквяних чипсів, від соусів до “бейбі” кольорових морквинок для снеків.

У Великобританії морква збирається майже протягом усього року завдяки вирощуванню в різних природних кліматичних зонах, у різних регіонах країни та завдяки застосуванню різних методів вирощування.

Ранні сорти моркви сіються під зиму або дуже рано навесні та покриваються плівкою, агроволокном або іншими матеріалами для захисту від можливих морозів, які бувають вкрай рідко. Урожай таких посівів збирають із червня по серпень, надаючи споживачам свіжу продукцію влітку.

Рання морква продається пучками, має назву fresh carrot (“фреш керрот”) та займає важливе місце на столі у місцевих, її запікають цілу в духовці з прянощами та соусами.

Шантане, Нантес та інші сортотипи моркви для масового збору висівають у відкритий ґрунт навесні та збирають із серпня до перших заморозків. Ці моркви часто використовуються для перероблення, консервації, заморозки та зберігання на зиму.

Пізні сорти моркви сіють з квітня до початку червня, а збирають врожай від грудня до травня наступного року. На зиму таку моркву закривають соломою за допомогою спеціальної машини, щоб захистити коренеплоди від зимових перепадів температури та зберегти їх у темряві під час вирощування навесні.

Такий розподіл сівозмін і збирання дає можливість мати доступ до свіжої моркви протягом усього року в Великобританії, задовольняючи потреби споживачів у цій корисній та смачній культурі. Зберігання моркви в землі протягом зими дає змогу не завантажувати складські приміщення та економити час, сили та кошти під час зберігання готової продукції.

Види моркви та готової продукції з нею

Проаналізувавши ринок моркви, я була вражена різновидом як свіжої продукції, так і похідних продуктів, страв з моркви.

1. Свіжа молода морква “на пучок” коштує орієнтовно 1 фунт (50 гривень), вважається найкориснішою і найсмачнішою! Британці дуже люблять їсти запечену молоду моркву! Така страва так само популярна, як і страви зі спаржею.

морква молода на базарі
Молода пучкова морква на базарі

2. Морква ціла на вагу продається фасованою по 500 грамів або 1 кг – мита, чудової якості, свіжа, хрустка, від 15 гривень за кілограм. Але за органічну моркву доведеться сплатити більшу суму.

3. Морква нарізана (соломкою, стіками, кільцями…). Ціна різна, але орієнтовно – 1 фунт за 1 кг. Немає різниці в ціні: чи купити цілу, чи різану, але це дуже зручно. Зберігаються час та сили на нарізання. У відділі для веганів та вегетаріанців моркву можна зустріти в упаковках “готову для вживання”, тут клієнт заплатить зовсім іншу суму: 150-200 грамів – 2-2,50 фунта (100-150 гривень).

4. Салатні суміші з нарізаною морквою. Такі суміші готові для вживання, тільки додати спеції та соуси. Ціна – 1-1,5 фунта за упаковку від 400 до 600 грамів.

5. Овочеві суміші для подальшого приготування. Морква в поєднанні з броколі, цвітною капустою, пастернаком, гарбузом та іншими овочами: ціна – від 1 до 2 фунтів, дивлячись від наповнення та ваги.

6. Заморожена морква або заморожені овочеві суміші з морквою – 1 – 2 фунти, вага – від 500 грамів до 2 кг.

7. Консервована морква. Вибір теж дуже великий: дольками, кубиками, стіками… з різними овочами. Ціна – від 15 гривень за баночку.

8. Консервовані морквяні супи для тривалого зберігання (1-1,5 роки). Їх можна купити як у чистому вигляді, по типу морквяного пюре, або в поєднанні з різними овочами та іншими інгредієнтами. Такі супи розміщуються у відділі консервації. Орієнтовна ціна – 1 фунт за баночку супчика.

9. Свіжі морквяні супи короткого терміну зберігання, як правило 5-7 днів. Розміщуються у відділах готових страв для вживання. У них короткий термін зберігання, через що дуже часто на такі супи діють гарні знижки та акції. Ціна – від 1,50 фунта за 500 міліграмів.

10. Готові страви для вживання з морквою. Які тільки страви з морквою можна зустріти в цьому відділі: картопляно-морквяне пюре, морквяні пироги, торти, запечені морквяні кульки зі шпинатом та петрушкою…

Я ніколи в житті не думала, що британці настільки люблять моркву та вигадали безліч страв із цим овочем, але це не дивно: морква – номер один із продуктів в Англії. Окремо я поділюся рецептами, як британці готують моркву й не тільки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Ірина Зосіменко
Оцініть автора
Агро Сіті
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: