Горох – один із найпопулярніших овочів британців?

Овочі світу

Факт! Гороху британці їдять багато, охоче та від душі! Це не просто традиційний овоч, який має багатовікову історію, це овоч, який має величезне значення на столі. Горох та страви з нього постійно адаптуються під сучасне життя та вимоги місцевого населення, підлаштовуються під смаки від самих маленьких до людей похилого віку.

У порівнянні з британцями, в українців просто відсутня культура споживання гороху… Ми вживаємо його свіжим, варимо декілька видів горохового супу, іноді їмо вареним (консервованим) та в салатах… Хочете дізнатися про горох в Британії більше? Тоді залишайтеся з нами. Проаналізувавши супермаркети, невеликі магазинчики, онлайн магазини та ринок, ось яку інформацію про споживання гороху я підготувала для вас.

Горох у свіжому вигляді

  1. Горошок у свіжому вигляді споживають не дуже багато. В більшості британці їдять його прямо стручками (ціна від 50 гривень за 150 грамів (1,20 фунта)). Так, прямо зі стручками. Такий тип гороху називається  “манжту”. Його можна зривати та вживати в їжу в будь-який період вегетації, не треба очікувати формування зерен в стручку. Промити та можна насолоджуватися смаком. Головне – немає жодних відходів. Такий горошок британці вирощують як самостійно, так і імпортують з Перу. На смак стручки нагадують самі горошинки, смачні та соковиті. Трохи незвично їсти стручки, руки так і тягнуться витягти горошинки, а решту викинути в смітник.
  2. Паростки горошку або мікрозелень зустрічаються дуже рідко в порівнянні з українським ринком, де мікрогрін прикрашає більшість страв в ресторанах і кафе. В цілому тут ринок мікрозелені відсутній, як такий.
  3. Свіжий горох додають в салатні суміші. Вони різноманітні, адаптовані під різні смаки та побажання клієнтів: наприклад, суміш свіжої моркви та гороху, горох та броколі, горох з огірком, огірок-томат-горох та інші.
  4. Особливо популярний зелений горошок в напрямку веганства та вегетаріанстві. Ціна на такі суміші дуже різниться, але всі продукти, які можна їсти “на ходу” та потрапляють під категорію “фаст-фуд”, коштують від 3-х фунтів за порцію від 150 до 250 грамів (150 гривень), через те, що це вважається стравою, яка пройшла процес приготування та готова до вживання.

Заморожений горох

Горох в замороженому вигляді можна купити майже в кожному магазині, це як продукт першої необхідності. Пакування вагою від 500 грамів до 1 кг, ціна від 75 до 150 гривень за кілограм. Довго зберігається в морозильній камері, під рукою кожен день.

Зазвичай англійці просто опускають заморожений горох в окріп, щоб він розтанув, та відварюють декілька хвилин. Ним прикрашають страви, додають в салати або просто споживають, як додаток до гарніру.

Консервований зелений горошок

Довго зупинятися на відомому всім нам консервованому зеленому горошку я не буду – є і багато, ціна від 40 гривень за банку в 300-400 грамів. Смак такий самий, як і в Україні.

Горохове пюре (mushy peas) – це улюблена страва британців, особливо маленьких дітей. За своєю популярністю “кашчастий горох” прирівнюється до нашого картопляного пюре. Кашчастий горох — це сушений горох (продається в магазинах, 1 кг приблизно 50 гривень), який спочатку замочують на ніч у воді з харчовою содою, потім промивають у свіжій воді, перекладають у каструлю, заливають водою, доводять до кипіння і варять на повільному вогні, поки горох не стане м’яким. 

Пюре можна робити з вареного або консервованого гороху, але простіше всього купити вже готове пюре в банці. На смак таке пюре, як варений горох, перетертий в кашицю. Ціна такого пюре – від 30 гривень. Купив, відкрив, з’їв – такий сучасний підхід британців до їжі. Дешевше, простіше, швидше.

Горохові супи-пюре

Про супи в Британії можна розповідати довго, що я і збираюся робити в наступних оглядах. В цьому огляді напишу про горохові супи. Які тільки я не зустрічала! За металеву банку з супом вагою 400 грамів можна заплатити від 1-го фунта (50 гривень). Максимальна ціна за банку супу 500-600 мл, яку я зустрічала, це 3 фунти (150 гривень). 

Які тільки не існують супи! Гороховий з базиліком та лимоном, горох та шинка, горох та цибуля порей, гороховий суп з вершками та шпинатом, кокосово-кукурудзяно-гороховий суп.

Найбільше здивувало і вразило поєднання – гороховий суп та м’ята. ТАК! Гороховий суп з м’ятою – смак дивний, незвичайний, я не подужала навіть і половину, а діти, спробувавши, категорично відмовилися їсти далі. У кожного свій смак та смаколики!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Ірина Зосіменко
Оцініть автора
Агро Сіті
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: