Мікрозелень, або так званий мікрогрін — це молоді паростки рослин розміром 5-10 см. Зараз вони стають популярними завдяки своїй великій різноманітності, користі і легкості у вирощуванні.
Спочатку, мікрогрін використовували як прикрасу страв в ресторанах Сан-Франциско з 1980-го року. Потім шеф-кухарі почали додавати мікрозелень в салати, супи, смузі та закуски, як повноцінний інгредієнт. У той час використовувалося не багато культур (рукола, буряк, капуста, кінза і базилік), але з кожним роком різноманітність і популярність мікрогріну збільшується.
Великими шанувальниками молодих паростків є люди, які дотримуватися правильного харчування. Адже ці проростки можна виростити в екологічно-чистих умовах самостійно та отримати максимум користі з рослин.
Представляємо Вам топ-10 найпопулярніших рецептів з мікрозелені, які Ви зможете легко приготувати в домашніх умовах.
- Ягідний смузі з мікрогріном
- Детокс-смузі з мікрозеленню гороху
- Ідеальне яйце-пашот з сумішшю мікрозелені салатів
- Простий овочевий салат з мікрозеленню соняшнику
- Салат з авокадо, полуницею і мікрозеленню
- Салат мікрозеленню гороху і фетою
- Салат з сумішшю мікрозелені
- Тости з авокадо і мікрозеленню
- Картопляний суп-пюре з мікрозеленню порею
- Карамелізованна груша з паростками руколи
Ягідний смузі з мікрогріном
Смачний і гарний коктейль, який містить велику кількість вітамінів для підтримки загального імунітету організму.
Інгредієнти:
- яблуко- 1 шт;
- будь-які ягоди – 100 г;
- будь-яка мікрозелень (редис, горох, рукола, крес-салат і т.д.) – 1/2 ст .;
- корінь імбиру – 1 см;
- вода або рослинне молоко – 100 мл.
Спосіб приготування:
Помийте та очистіть всі інгредієнти, які вказані вище. Залиште трохи мікрозелені для прикраси. Перенесіть їх в чашу блендера. Залийте водою або молоком і подрібніть до стану пюре. Розлийте смузі по склянках і прикрасьте їх свіжими паростками.
Детокс-смузі з мікрозеленню гороху
Напій, який не залишить нікого байдужим. Він допоможе прискорити обмін речовин в організмі та подарує бадьорість на весь день.
Інгредієнти:
- мікрозелень гороху -100 г;
- вівсяні пластівці – 2 ст.л .;
- ківі очищений – 2 шт;
- апельсиновий сік (краще свіжовичавлений) – 200 г;
- мед -1 чайна ложка.
Спосіб приготування:
Засипте всі інгредієнти в чашу блендера і подрібніть до однорідного стану. Після цього, смузі можна відразу пити. Зберігати можна в холодильнику не більше 4-6 годин в закритій тарі при температурі від +2 до +10 С.
Ідеальне яйце-пашот з сумішшю мікрозелені салатів
Існує багато способів приготування цього знаменитого сніданку. Але можемо Вас запевнити, що за цим методом яйце-пашот у Вас обов’язково вийде.
Інгредієнти:
- яйце – 1 шт;
- хліб або брускетта;
- сир;
- суміш мікрозелені «Салатний мікс» або інша улюблена мікрозелень;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
Нагрійте в чайнику воду до кипіння. Візьміть велику чашку або глибоку тарілку і заповніть її на половину окропом. Посоліть воду та акуратно вилийте в неї яйце. Поставте місткість з яйцем в мікрохвильову піч і включіть нагрів на 40 секунд (в залежності від розміру яйця це може зайняти від 30 до 60 секунд). В цей час намазуєте шматочок хліба сиром або іншою намазкою і викладаєте на нього свій улюблений інгредієнт (огірок, слабосолона сьомга, шинка, помідор, шпинат, гриби й т.д.). Після того, як яйце буде готове, злийте з нього воду за допомогою сита або дістаньте шумівкою. Викладіть яйце на бутерброд, посоліть і поперчіть. І звичайно ж, прикрасьте молодими паростками мікрозелені «Салатний мікс».
Простий овочевий салат з мікрозеленню соняшнику
Найпростіший спосіб використати мікрозелень — додати її в салат. Смачна страва допомагає в зміцненні імунітету, дарує організму велику кількість вітамінів.
Інгредієнти:
- морква – 1 шт;
- огірок – 2 шт;
- мікрозелень соняшнику – 100 гр;
- свіжа кінза – за смаком;
- білий кунжут для подачі.
Для заправки:
- лимонний сік – 1 ст.л .;
- оливкова олія – 1 ст.л .;
- соєвий соус – 2-3 ч.л .;
- мелений чорний перець – за смаком.
Спосіб приготування:
Наріжте моркву й огірки соломкою. Змішайте всі інгредієнти для соусу. З’єднайте овочі з заправкою, кінзою і паростками соняшнику. Поперчіть і перемішайте салат. Перед подачею, прикрасьте страву з мікрозеленню кунжутом.
Салат з авокадо, полуницею і мікрозеленню
Додавання в салат полуниці робить його дуже ніжним і ароматним, додає кислинки. Також це корисний і дієтичний рецепт. Даною простою стравою з мікрогріном Ви порадуєте свою сім’ю незвичайним смаком і ресторанним виглядом.
Інгредієнти:
- салат Айсберг або листовий салат – 0,5 качана;
- авокадо – 1 шт;
- огірок свіжий – 1 шт;
- полуниця – 200 г;
- мікрозелень «Стартовий набір» або інший мікрогрін (рукола, крес-салат і т.д.) – 2 ст.л .;
- кедрові горішки – 1 ст.л .;
- насіння чіа або кунжуту – 1 ст.л .;
- лимонний сік – 1 ст.л.
Спосіб приготування:
Порвіть листя салату на шматочки середнього розміру і розкладіть на дно салатниці. Почистіть і наріжте авокадо невеликими кубиками, покладіть в салатницю і збризніть лимонним соком. Наріжте огірок півкільцями або соломкою і викладіть в блюдо наступним шаром. Потім покладіть полуницю нарізану на дві або чотири частини в залежності від розміру ягоди. Зверху салат посипте кедровими горішками, насінням чіа або кунжутом та мікрозеленню.
Салат мікрозеленню гороху і фетою
Рецепт простого легкого фітнес-салату, який містить багато вітамінів. Горошок додасть йому свіжості, а апельсиново-оливкова заправка робить його незвичайним і ароматним.
Інгредієнти:
- редис – 1 пучок;
- мікрозелень гороху – 3 жмені;
- рукола – 1 пучок;
- сир фета – 60 гр .;
- огірок – 1 шт.
Для заправки:
- апельсин – 0,5 шт;
- оливкова олія – 30 мл;
- гірчиця солодка – 0,5 ч.л .;
- оцет бальзамічний – 1 ч. л .;
- сіль, перець – за смаком.
Спосіб приготування:
Наріжте редис і огірок кружечками, а сир фета — кубиками. Викладіть в салатницю огірок, редиску, руколу, фету і мікрозелень горошку. Потім зробіть заправку: в окрему тарілку вичавіть сік апельсина, додайте оливкову олію, сіль, бальзамічний оцет і гірчицю. Все посоліть, поперчіть і збовтайте вінчиком або вилкою. Заправте соусом салат і акуратно змішайте всі інгредієнти.
Салат з сумішшю мікрозелені
Вживаючи такий салат хоча б два рази на тиждень як гарнір, Ви позбудетеся від відчуття тяжкості в шлунку і будете почувати себе значно бадьоріше.
Інгредієнти:
- мікрозелень («Стартовий набір», «Мікс дитинство» або інший улюблений мікрогрін);
- яйце- 2 шт;
- помідор – 1 шт;
- огірок – 1 шт;
- олія оливкова або майонез – за смаком;
- сіль, перець – за смаком.
Спосіб приготування:
Відваріть яйця в круту. Наріжте кубиками яйця, огірок і помідор. Вимийте мікрозелень, великі проростки можна нарізати. Викладіть всі інгредієнти в салатницю, заправте оливковою олією або майонезом.
Тости з авокадо і мікрозеленню
Корисні тости можуть повноцінно замінити сніданок або бути відмінним перекусом. Вони легко і швидко готуються і є ідеальною їжею для тих, хто стежить за фігурою.
Інгредієнти:
- хліб (білий, житній, бездріжджовий);
- авокадо – 1 шт;
- лимон – 0,5 шт;
- помідор;
- мікрозелень (будь-яка) – 1 пучок;
- кунжут – за смаком;
- сіль, перець – за смаком.
Спосіб приготування:
Наріжте хліб скибочками та підсмажте його в тостері або в духовці при температурі 220ºС. Очистіть авокадо від шкірки та кісточки й наріжте тонкими пластинками. Викладіть авокадо на тости, полийте соком лимона. Потім викладіть шматочки томату, мікрозелень, насіння кунжуту, посоліть і поперчіть бутерброди.
Картопляний суп-пюре з мікрозеленню порею
Цибуля порей, на відміну від звичайної цибулі, ніжніша і соковитіша. Молоді паростки містять масу мікроелементів, вітамін С, тим самим допомагають підвищити імунітет. Мікрозелень порею є відмінним доповненням до салатів, бутербродів і перших страв. Овочевий суп з картоплі додасть сил і енергії, а також зігріє в прохолодну погоду.
Інгредієнти:
- картопля – 1 кг;
- цибуля ріпчаста – 1 шт;
- часник – 3 зубчики;
- овочевий бульйон – 4 склянки;
- свіжий тертий імбир – 2 ст.л .;
- твердий сир – 50 гр .;
- оливкова олія – 1 ст.л .;
- мікрозелень цибулі порей;
- сіль, перець – за смаком.
Спосіб приготування:
Нагрійте в каструлі з товстим дном оливкову олію та обсмажте на ній дрібно нарізану цибулю до готовності. Потім, до цибулі додайте подрібнений часник і імбир, і готуйте їх близько хвилини. Очистіть картоплю і наріжте її невеликими кубиками. Додайте картоплю до обсмажених овочів і залийте все овочевим бульйоном. Приправте суп перцем і сіллю. Варіть картоплю на середньому вогні 10-15 хвилин після закипання. Подрібніть суп до однорідного стану за допомогою занурювального блендера. Додайте тертий сир і добре перемішайте суп. Подавайте суп прикрасивши порції мікрозеленню цибулі порею.
Карамелізованна груша з паростками руколи
Так-так, мікрозелень додають не тільки в салати й смузі, але і в десерти! Це корисний десерт, який готується з простих доступних інгредієнтів. Приготувавши грушу, таким чином, Ви порадуєте будь-якого ласуна чудовим смаком. А мікрозелень руколи, додасть йому надзвичайний аромат і додаткову користь.
Інгредієнти:
- груша – 2 шт;
- цукор – 1 ст .;
- мікрозелень руколи – 50 г;
- вершкове масло – 100 г;
- морозиво – 100 г;
- кориця, ваніль – за смаком.
Спосіб приготування:
Почистіть груші та видаліть їх серцевини. Наріжте м’якоть кубиками, приблизно 2 на 2 см. Розтопіть в глибокій сковороді або сотейнику вершкове масло і додайте цукор. Помішуйте цукор до повного розчинення. Потім додайте грушу й мішайте шматочки, поки вони не стануть м’якими й не потемніють. Додайте корицю і ваніль і добре перемішайте грушу. Потримайте страву на слабкому вогні 2-3 хвилини. Розкладіть морозиво по глибоких тарілках, зверху викладіть гарячу грушу і прикрасьте мікрозеленню руколи.
Смачного!