Зберігання капусти – процес, що вимагає особливої уваги до деталей. Невелика помилка може призвести до обпадання листя, гниття качана або появи різних захворювань. Для того щоб уникнути такого результату, ви можете слідувати порадам, описаним нижче.
- Порада № 1. Обирайте відповідний, доступний спосіб зберігання капусти
- Порада №2. Проводьте прибирання в певний час
- Порада №3. Звертайте увагу на стан головки
- Порада №4. Намагайтеся дотримуватися оптимального режиму температури і вологи
- Порада №5. Слідкуйте за станом капусти під час зберігання і відбраковуйте хворі головки
- Рада №6. Заздалегідь підбирайте гібриди або сорти з високою лежкістю
Порада № 1. Обирайте відповідний, доступний спосіб зберігання капусти
Як зберігати капусту залежить від масштабів і мети її вирощування. Якщо ви великий фермер-професіонал, тоді найкраще буде організувати зберігання навалом або в тарі. При зберіганні навалом важливо забезпечити оптимальні умови зберігання в приміщенні і, зокрема, циркуляцію повітря крізь нього (дивіться поради №3 і №4), а висота самого насипу не повинна перевищувати 3 метри. У тару ж капусту, як правило, поміщають відразу під час прибирання на полі кочеригою вгору, після чого відправляють в овочесховище.
Для любителів ж існує ряд нестандартних, народних методів зберігання, серед яких:
зберігання капусти в піску, папері або глині. Аналогічно моркві, капуста може зберігатися в піску. Для цього у качанів обрізають кочеригу і укладають в ящик на відстань від 3 до 6 сантиметрів один від одного, після чого шар повністю заповнюють піском і укладають новий. Враховуйте, що пісок може увібрати вологу і намочити головки, тому за його станом необхідно стежити.
Папір – варіант з розряду «дешево і сердито». Кожен качан обмотують нею і також укладають в зручну тару.

З мінусів такого способу – матеріал добре вбирає вологу і може намочити качани, тому необхідно проводити регулярні перевірки і замінювати папір, який намок.
Глина – надійний варіант, який зберігає капусту практично в тому стані, в якому вона була зібрана, однак дуже трудомісткий. Як зберігати капусту в глині: необхідно змішати глину з водою в пропорції 2 до 1 і обмазати сумішшю качани. Після цього їх підсушують і також укладають в прохолодне, темне місце.

– в ящиках – універсальний метод для всіх. Залиште на капусті середньої довжини (від 3 см) кочеригу і покладіть головки по 5 штук в два шари. Качани нижнього шару повинні лежати кочеригою вгору, верхнього – вниз. Головний мінус методу – для того, щоб зберігати капусту необхідно багато тари.
– зберігання капусти штабелями або на стелажах. Обидва варіанти припускають наявність великого простору. У разі зберігання штабелями необхідно підготувати дерев’яні рейки, укладені в формі піраміди з зазорами по 8-10 см і на них шахматкою укласти качани. На стелажах капусту просто розташовують кочеригами вгору і на достатній відстані одна від одної.
– на балконі або в холодильнику. Варіанти, більш підходящі для тих, хто живе в квартирах або не має льоху біля будинку. Для зберігання на балконі капусту складаються в пінопластові ящики (по принципу зберігання в звичайних ящиках) і вкривають теплими ковдрами. При зберіганні 1-2 качанів в холодильнику, їх варто обернути плівкою або папером і помістити в нижній контейнер основного відсіку, спеціально призначений для зберігання овочів.
– в підвішеному вигляді. Залиште на качанах довгі кочериги і за них підвісьте капусту до стелі або на будь-яку зручну конструкцію, щоб головки не стикалися. За допомогою цього способу ви з легкістю зможете оглядати качани на предмет хвороб або недоліків і заощадите місце.

Порада №2. Проводьте прибирання в певний час
Як зберігати капусту ми вже розказали, але для цих способів потрібно правильно зібрати та підготувати кочани. Прибирання капусти на зберігання повинне проводитися в суху, прохолодну погоду. Це пов’язано з наступним зберіганням. Чим більш вологою була погода, тим більша ймовірність того, що довго ваша капуста не пролежить – після закладки вона захворіє або почне гнити.
Якщо підібрати оптимальні погодні умови не вийшло – попередньо обов’язково підсушіть качани і тільки потім відправляйте їх на зберігання.

Порада №3. Звертайте увагу на стан головки
Мабуть, правильний вибір качанів для зберігання – один з ключових чинників довгострокового зберігання. Ідеальним варіантом є качани, які відповідають таким вимогам:
– щільна головка масою від 2 кг (для білокачанної) або 1,2 кг (для червонокачанної) із щільно прилягаючим листям;
– чисті, здорові, цільні, не підморожені і без проростків плоди;
– стадія фізіологічної, а не біологічної зрілості (якщо прибрати раніше капуста може швидко зів’янути, якщо занадто пізно – потріскається);
– акуратно обрізана кочерига (довжина від 3 см), без пошкоджень і підморожених точок.
Порада №4. Намагайтеся дотримуватися оптимального режиму температури і вологи
Ми зібрали оптимальні показники для тривалого зберігання капусти в зручну таблицю:
Термін зберігання, міс. | Вологість повітря, % | Температура, °С | Потік повітря на 1 м3 продукції, м3 |
3-6 | 90-95 | 0-1,5 | 100 |
Щоб забезпечити такі або наближені цифри в домашніх умовах, краще всього, звичайно, зберігати капусту взимку в підвалі, погребі, гаражі.
Порада від нашого агронома: спробуйте залишити головки в гаражі. Там вони добре провітряться, а верхні листки качанів трохи підсохнуть. В результаті вони утворюють своєрідний «панцир» з листя, після чого головки сміливо можна перекладати в льох або підвал.
Ідеальною температурою для зберігання вважається +0,3…+1,5°С. Деякі гібриди можуть витримувати і невеликий мінус (до -0,8°С), проте, все ж це не рекомендується, так як існує ризик підморожувания, потемніння і гниття качана.
Зверніть увагу також на те, що не можна зберігати капусту в одному приміщенні з іншими овочами або фруктами, котрі активно виділяють етилен (наприклад, яблука, груші, томати, перець).
Рекомендується також стежити за тим, щоб приміщення було добре вентильованим – це убезпечить від застою тепла і появи конденсату.
Порада №5. Слідкуйте за станом капусти під час зберігання і відбраковуйте хворі головки
Навіть при ретельному відборі на етапі збирання, існує ризик закладки на зберігання хворих головок капусти або придбання ними захворювань вже в процесі лежання. Ознаками хвороби є:
- висихання зовнішнього листя;
- «скловидність» або побуріння листя;
- поява коричневих плям;
- розтріскування качанів та опадання зовнішніх листочків;
- почорніння жилок;
- гниття.

Як правило, на стан продукції впливають умови зберігання (капусті занадто холодно або навпаки, не вистачає вологи і т.д.) – в таких випадках важливо вчасно виправити ситуацію, щоб не втратити весь урожай. Якщо ж причина в біологічних хворобах або шкідниках – постраждалі качани краще відбракувати, щоб не заразились інші головки.
Рада №6. Заздалегідь підбирайте гібриди або сорти з високою лежкістю
Не забувайте, що середньопізні та пізні капусти є кращими для тривалого зберігання. Правильно підібраний сорт або гібрид значно знизить клопоти з доглядом за врожаєм як при підготовці, так і вже після закладки.
Найпопулярніша білокачанна капуста для зберігання:
- Адаптор F1 – середньопіздній гібрид від компанії Syngenta, стійкий до фузаріозу та трипсу, 2,5-4 кг;
- Анкома F1 – пізній (120-135 днів) гібрид від Rijk Zwaan, стійкий до хвороб, 3-4 кг;
- Білосніжка – сорт капусти, стійкий до розтріскування і має хороший смак;
- Валентина F1 – капуста від Semenaoptom, має округлу форму і насичений зелений колір;
- Золтан F1 – формує головки вагою від 2 до 6 кг, стійкий, пізній гібрид від Hazera;
- Кам’яна голова – сорт, відомий красивим восковим покриттям головок, транспортабельний;
- Каунт F1 (Clause) – може зберігатися до 9 місяців, формує головки по 2,5-3,5 кг, толерантний до трипсу;
- Корсума F1 – середня капуста від Rijk Zwaan з високими смаковими якостями і восковим нальотом;
- Ларсія F1 – солодка капуста від Seminis з великими (5-7 кг) качанами;

- Наомі F1 – середня капуста від Kitano Seeds з універсальним призначенням (квашення, свіже вживання, переробка);
- Тореодор F1 – капуста з ідеальною формою головки і високою стійкістю до захворювань від Syngenta;
- Харьківська зимня – лежкий сорт з хорошою стійкістю до розтріскування.
При дотриманні цих рекомендацій у Вас вийде зберігати капусту до отримання наступного врожаю і вживати взимку в їжу свіжі і якісні овочі.