Зберігання капусти – поради для професіоналів і любителів

Зберігання овочів

Зберігання капусти – процес, що вимагає особливої уваги до деталей. Невелика помилка може призвести до обпадання листя, гниття качана або появи різних захворювань. Для того щоб уникнути такого результату, ви можете слідувати порадам, описаним нижче.

Порада № 1. Обирайте відповідний, доступний спосіб зберігання капусти

Як зберігати капусту залежить від масштабів і мети її вирощування. Якщо ви великий фермер-професіонал, тоді найкраще буде організувати зберігання навалом або в тарі. При зберіганні навалом важливо забезпечити оптимальні умови зберігання в приміщенні і, зокрема, циркуляцію повітря крізь нього (дивіться поради №3 і №4), а висота самого насипу не повинна перевищувати 3 метри. У тару ж капусту, як правило, поміщають відразу під час прибирання на полі кочеригою вгору, після чого відправляють в овочесховище.

Для любителів ж існує ряд нестандартних, народних методів зберігання, серед яких:

зберігання капусти в піску, папері або глині. Аналогічно моркві, капуста може зберігатися в піску. Для цього у качанів обрізають кочеригу і укладають в ящик на відстань від 3 до 6 сантиметрів один від одного, після чого шар повністю заповнюють піском і укладають новий. Враховуйте, що пісок може увібрати вологу і намочити головки, тому за його станом необхідно стежити.

Папір – варіант з розряду «дешево і сердито». Кожен качан обмотують нею і також укладають в зручну тару.

як зберігати капусту взимку в підвалі
Варіант закладки для зберігання в піску

З мінусів такого способу – матеріал добре вбирає вологу і може намочити качани, тому необхідно проводити регулярні перевірки і замінювати папір, який намок.

Глина – надійний варіант, який зберігає капусту практично в тому стані, в якому вона була зібрана, однак дуже трудомісткий. Як зберігати капусту в глині: необхідно змішати глину з водою в пропорції 2 до 1 і обмазати сумішшю качани. Після цього їх підсушують і також укладають в прохолодне, темне місце.

прибирання і зберігання капусти

в ящиках – універсальний метод для всіх. Залиште на капусті середньої довжини (від 3 см) кочеригу і покладіть головки по 5 штук в два шари. Качани нижнього шару повинні лежати кочеригою вгору, верхнього – вниз. Головний мінус методу – для того, щоб зберігати капусту необхідно багато тари.

– зберігання капусти штабелями або на стелажах. Обидва варіанти припускають наявність великого простору. У разі зберігання штабелями необхідно підготувати дерев’яні рейки, укладені в формі піраміди з зазорами по 8-10 см і на них шахматкою укласти качани. На стелажах капусту просто розташовують кочеригами вгору і на достатній відстані одна від одної.

– на балконі або в холодильнику. Варіанти, більш підходящі для тих, хто живе в квартирах або не має льоху біля будинку. Для зберігання на балконі капусту складаються в пінопластові ящики (по принципу зберігання в звичайних ящиках) і вкривають теплими ковдрами. При зберіганні 1-2 качанів в холодильнику, їх варто обернути плівкою або папером і помістити в нижній контейнер основного відсіку, спеціально призначений для зберігання овочів.

в підвішеному вигляді. Залиште на качанах довгі кочериги і за них підвісьте капусту до стелі або на будь-яку зручну конструкцію, щоб головки не стикалися. За допомогою цього способу ви з легкістю зможете оглядати качани на предмет хвороб або недоліків і заощадите місце.

капуста зберігання на зиму
Зберігання в підвішеному вигляді

Порада №2. Проводьте прибирання в певний час

Як зберігати капусту ми вже розказали, але для цих способів потрібно правильно зібрати та підготувати кочани. Прибирання капусти на зберігання повинне проводитися в суху, прохолодну погоду. Це пов’язано з наступним зберіганням. Чим більш вологою була погода, тим більша ймовірність того, що довго ваша капуста не пролежить – після закладки вона захворіє або почне гнити.

Якщо підібрати оптимальні погодні умови не вийшло – попередньо обов’язково підсушіть качани і тільки потім відправляйте їх на зберігання.

природне землеробство капуста

Порада №3. Звертайте увагу на стан головки

Мабуть, правильний вибір качанів для зберігання – один з ключових чинників довгострокового зберігання. Ідеальним варіантом є качани, які відповідають таким вимогам:

щільна головка масою від 2 кг (для білокачанної) або 1,2 кг (для червонокачанної) із щільно прилягаючим листям;

чисті, здорові, цільні, не підморожені і без проростків плоди;

– стадія фізіологічної, а не біологічної зрілості (якщо прибрати раніше капуста може швидко зів’янути, якщо занадто пізно – потріскається);

– акуратно обрізана кочерига (довжина від 3 см), без пошкоджень і підморожених точок.

Порада №4. Намагайтеся дотримуватися оптимального режиму температури і вологи

Ми зібрали оптимальні показники для тривалого зберігання капусти в зручну таблицю:

Термін зберігання, міс. Вологість повітря, % Температура, °С Потік повітря на 1 м3 продукції, м3
3-6 90-95 0-1,5 100

Щоб забезпечити такі або наближені цифри в домашніх умовах, краще всього, звичайно, зберігати капусту взимку в підвалі, погребі, гаражі.

Порада від нашого агронома: спробуйте залишити головки в гаражі. Там вони добре провітряться, а верхні листки качанів трохи підсохнуть. В результаті вони утворюють своєрідний «панцир» з листя, після чого головки сміливо можна перекладати в льох або підвал.

Ідеальною температурою для зберігання вважається +0,3…+1,5°С. Деякі гібриди можуть витримувати і невеликий мінус (до -0,8°С), проте, все ж це не рекомендується, так як існує ризик підморожувания, потемніння і гниття качана.

Зверніть увагу також на те, що не можна зберігати капусту в одному приміщенні з іншими овочами або фруктами, котрі активно виділяють етилен (наприклад, яблука, груші, томати, перець).

Рекомендується також стежити за тим, щоб приміщення було добре вентильованим – це убезпечить від застою тепла і появи конденсату.

Порада №5. Слідкуйте за станом капусти під час зберігання і відбраковуйте хворі головки

Навіть при ретельному відборі на етапі збирання, існує ризик закладки на зберігання хворих головок капусти або придбання ними захворювань вже в процесі лежання. Ознаками хвороби є:

  • висихання зовнішнього листя;
  • «скловидність» або побуріння листя;
  • поява коричневих плям;
  • розтріскування качанів та опадання зовнішніх листочків;
  • почорніння жилок;
  • гниття.
яку капусту можна зберігати вдома
Так виглядає головка, уражена захворюванням

Як правило, на стан продукції впливають умови зберігання (капусті занадто холодно або навпаки, не вистачає вологи і т.д.) – в таких випадках важливо вчасно виправити ситуацію, щоб не втратити весь урожай. Якщо ж причина в біологічних хворобах або шкідниках – постраждалі качани краще відбракувати, щоб не заразились інші головки.

Рада №6. Заздалегідь підбирайте гібриди або сорти з високою лежкістю

Не забувайте, що середньопізні та пізні капусти є кращими для тривалого зберігання. Правильно підібраний сорт або гібрид значно знизить клопоти з доглядом за врожаєм як при підготовці, так і вже після закладки.

Найпопулярніша білокачанна капуста для зберігання:

  • Адаптор F1 – середньопіздній гібрид від компанії Syngenta, стійкий до фузаріозу та трипсу, 2,5-4 кг;
  • Анкома F1 – пізній (120-135 днів) гібрид від Rijk Zwaan, стійкий до хвороб, 3-4 кг;
  • Білосніжка – сорт капусти, стійкий до розтріскування і має хороший смак;
  • Валентина F1 – капуста від Semenaoptom, має округлу форму і насичений зелений колір;
  • Золтан F1 – формує головки вагою від 2 до 6 кг, стійкий, пізній гібрид від Hazera;
  • Кам’яна голова – сорт, відомий красивим восковим покриттям головок, транспортабельний;
  • Каунт F1 (Clause) – може зберігатися до 9 місяців, формує головки по 2,5-3,5 кг, толерантний до трипсу;
  • Корсума F1 – середня капуста від Rijk Zwaan з високими смаковими якостями і восковим нальотом;
  • Ларсія F1 – солодка капуста від Seminis з великими (5-7 кг) качанами;
прибирання і зберігання капусти
  • Наомі F1 – середня капуста від Kitano Seeds з універсальним призначенням (квашення, свіже вживання, переробка);
  • Тореодор F1 – капуста з ідеальною формою головки і високою стійкістю до захворювань від Syngenta;
  • Харьківська зимня – лежкий сорт з хорошою стійкістю до розтріскування.

При дотриманні цих рекомендацій у Вас вийде зберігати капусту до отримання наступного врожаю і вживати взимку в їжу свіжі і якісні овочі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Анастасія Хахалева
Понад п'ять років досвіду роботи в друкованих виданнях. З 2015 по 2019 рік - головний редактор журналу «Супермаркет Насіння» і менеджер зі зв'язків з громадськістю, у зв'язку з чим обробляю і аналізую дані про товари, їх популярності і особливості від клієнтів і виробників. Закінчила Таврійський державний агротехнологічний університет за спеціальністю організація с / г виробництва. Магістр економіки, торгівлі і біржової діяльності.
Оцініть автора
Агро Сіті
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: