Тривалість зберігання насіння залежить від ряду параметрів:
- Вологість насіння;
- Температура зберігання;
- Культура;
- Вологість повітря;
- Час зберігання.
Вологість насіння одна з найбільш важливих характеристик насіннєвого матеріалу. Висока вологість (вище норми) може призвести до проростання насіння та появи пліснявих хвороб. Також при тимчасовому зниженні температури нижче 0 градусів вона приведе до розриву ендосперму в насінині та її гибелі.
Оптимальна критично максимальна вологість насіння в залежності від культури вказана в таблиці нижче.
Наступна характеристика дуже важлива для тривалості зберігання – температура повітря.
Оптимальною температурою зберігання для більшості культур з сімейства хрестоцвітих, гарбузових та пасльонових вважається +5…+10ºС з відносною вологістю повітря в приміщенні не вище 60%.
Для представників сімейства зонтичних, селерових, лілійних, гарбузових, деяких хрестоцвітих і пасльонових при зберіганні, не змінюючи температури, знижують вологість повітря до 50%. Добре висушене насіння не втрачає схожості та добре зберігається в домашніх умовах при температурі +0,5…+3ºС.
Низька температура значно знижує процес дихання в насінині та відповідно дозволяє тривалий час зберегти його якість. В насіннєвих компаніях зберігають добре висушене насіння при температурах +0,5…+3ºС та при вологості повітря 50-60%, щоб насінина не змогла набрати зайву вологість.
Різка зміна температур приводить до «запотівання» насіння і воно набирає вологість! Тому температура повинна бути досить стабільною!
Звичайно у звичайних, побутових умовах неможливо витримувати такі умови зберігання. Найкращі умови – це холодильник з системою No Frost!
Також варто складати насіння в контейнери, щоб тримати більш стабільну температуру та додавати в місткість силікагель або таблетки-вологопоглиначі.
Вищесказані умови дозволяють зберігати насіння досить тривалий час без зміни якості – насіння до 3-7 років. Залежно від культури!
Звертаю увагу на обробку насіння. В більшості випадків насіння оброблене фунгіцидами, однак при тривалому зберіганні – фунгіцид або втрачає свої якості або впливає частково на посівні якості насіння. Однак зниження якості від фунгіциду не значні за рік зберігання від 1 до 2 відсотків.
Більш суттєві втрати залежать від температури та вологості як насіння, так і вологості повітря. Втрата схожості до 30% в залежності від зміни оптимальних умов зберігання.
Кавун при оптимальній вологості та температурі може мати втрати схожості в межах 5% за 6-8 років. Якщо умови не оптимальні, то схожість знижується до 30% упродовж 5-6 років. Приклад в таблиці:
Однак в перший рік зберігання у звичайних умовах втрата не значна до 5-10% в залежності від культури. Рекомендуємо зберігати в трьох-шаровому фольгованому пакеті, ці умови значно краще підходять для зберігання насіння.
Якщо умови зберігання не ідеальні, то зберігати насіння краще в картонному контейнері в кутку шафи, тому що там найбільш стабільна температура і сухість повітря відповідно низька. Варто в контейнер покласти силікагель або таблетки-вологопоглиначі.
Зберігання протягом року буде більш менш без значних втрат посівних якостей. Однак краще обирати холодильник з системою No Frost – в контейнері з силікагелем або таблетками-вологопоглиначами.
P.S. Ні в якому разі не сушіть насіння в духовій шафі або в сушарці для фруктів.
Успіху у цій нелегкій справі!