Замочування насіння. Бути чи не бути?

Все про насіння

Для отримання високого і якісного врожаю в першу чергу необхідно подбати про посівний матеріал. Тому кожен намагається зробити все для того, щоб ще поліпшити якість насіння.

Такий захід, як замочування насіння перед посівом, іноді призводить до того, що насіння не дає сходи. І потім виробники та продавці насіння отримують скарги, що насіння неякісне. У даній статті ми постараємося розібратися в яких випадках потрібно замочувати насіння та як правильно це проводити перед посівом.

  1. Насіння замочують для того, щоб дати можливість рослині «прокинутися» і таким чином полегшити процес проростання після того, як її посіють в ґрунт.
  2. У деяких випадках рекомендують застосовувати стимулятори росту, для того, щоб прискорити процес проростання і дати зовсім юній рослині необхідний поштовх.
  3. Якщо насіння не пройшло необхідну обробку на заводі виробника від хвороб і шкідників, тоді перед посівом рекомендують провести замочування зі знезараженням насіння для захисту від шкідників і хвороб на ранніх стадіях.

Яке насіння замочують перед посадкою?

На ринку насіння існує досить великий вибір насіннєвого матеріалу, як імпортного, так і вітчизняного виробництва. Якщо говорити про так зване «голландське» насіння, то в більшості випадків воно не потребує попереднього замочування і знезараження, тому що, як правило, таке насіння проходить ретельну обробку на заводі виробника, що має бути вказано на пакуванні.

фото семена лука-порей
Насіння цибулі порей

Професійне насіння калібрують, знезаражують, покривають захисною плівкою, що забезпечує йому підвищений рівень захисту від хвороб, шкідників. Воно має більш високу схожість в порівнянні зі свіжими насінням, яке не обробляють. В такому випадку насіння висівають сухим і йому буде достатньо забезпечити необхідні умови та полив після посіву.

Такі насіння коштує дорожче, але в більшості випадків це окупається у вигляді менших витрат на обробку від хвороб і шкідників в процесі вирощування і більшого врожаю в результаті. Роблячи вибір на його користь, ви можете бути впевнені в тому, що купуєте якісний продукт.

При вирощуванні рослин з необробленого насіння або посівного матеріалу, зібраного власноруч, важливо провести замочування насіння для проведення знезараження, а також стимуляції росту. Особливо це важливо провести для таких груп насіння:

  • Насіння, яке містить захисні ефірні олії, що уповільнюють проростання. До таких відносяться морква, петрушка, селера, пастернак, кріп, фенхель та інші.
  • Посівний матеріал, покритий товстою оболонкою, яка захищає насіннєве ядро та уповільнює процес проростання. У цю групу входять горох, квасоля, гарбуз, кабачки, патисони, огірки, кавун, перець і інші.

Якщо ви все ж віддали перевагу більш бюджетному варіанту насіння або збирали його власноруч з вподобаних сортів, то рекомендуємо провести передпосівний обробіток і замочування насіння. Як це робити, ми розберемося далі.

Рекомендації по замочуванню насіння перед посівом

  1. Для замочування можна використовувати очищену воду, а для забезпечення появи швидких сходів і додання насінню стійкості до можливих стресів краще, це зробити в розчині з додаванням біостимуляторів росту.
  2. Для того, щоб провести замочування насіння, необхідно взяти невелику місткість (блюдце, тарілка, стакан і т.д.), марлю (вату, серветки, фільтрувальний папір) і воду або 0,01% розчин гумату калію. Краще не занурювати голе насіння в воду, а загорнути його в серветки або фільтрувальний папір, з доступом повітря і світла.
  3. Насіння необхідно залити водою так, щоб рідина покрила тканину з посівним матеріалом.
  4. Температура води повинна бути не менше +20°С, а оптимальною є – +25…+27°С.
  5. Для створення парникового ефекту, місткість потрібно накрити харчовою плівкою або склом.
  6. Ємність з насінням рекомендується розмістити в темному місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені.
  7. Під час замочування насіння необхідно міняти розчин кожні 4-5 годин. Також під час заміни насіння без рідини буде збагачуватися киснем.
  8. Час замочування насіння залежить від вирощуваної культури. Наприклад, насіння кропу, цибулі, петрушки та моркви замочують 48 годин; насіння кабачків, буряка, огірків, кавуна, капусти, томатів – 17-18 годин; а ось горох і квасолю досить замочувати 12-15 годин.
  9. Після закінчення процесу замочування, насіння можна проростити або висушити та посіяти на розсаду.
фото замачивание семян
Замочування насіння овочевих культур

Важливо! Дрібне та пилоподібне насіння не замочують. Його необхідно розподілити по субстрату або марлевій тканині та періодично оприскувати розчином з додаванням марганцівки, біостимуляторів і мікроелементів.

Також, якщо насіння не було попередньо оброблене, можна провести протруювання професійними протруйниками або за допомогою таких народних засобів, як марганцівка і перекис водню. Про те які бувають протруйники та способи обробки насіння, читайте в статті:

«Протруйники – види, способи і кращі препарати»

Бажаємо родючої землі і хороших врожаїв!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Марія Чурсіна
Магістр з агрономії. Закінчила ХДАУ. У 2010 році проходила виробничу практику на селекційно-випробувальній станції "Nunhems". У 2011 році працювала агрономом в ПП "Зелений Гектар", який займається вирощуванням саджанців плодових дерев, розсади суниці та овочів. У 2012 році була агрономом в компанії "АгроАналіз". З 2013 року працюю в інтернет-магазині "Супермаркет Насіння".
Оцініть автора
Агро Сіті
2 1 голос
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомити про
guest
2 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Софія

дякую Вам. все чітко і конкретно. зараз в інтернеті майже не зустрічаються професійні публікації, кругом один копіпаст.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: