Як правильно підготувати насіння томатів до посіву

Все про насіння

Підготовка насіння до сівби томатів – перший крок до повноцінного врожаю. Даний процес може включати в себе:

  • температурний вплив (загартовування, прогрівання);
  • обробку (протруювання, обробка стимуляторами);
  • зміцнення і прискорення росту (барботування, пророщування).

Особливості насіння

Ви можете використовувати як один з цих методів підготовки, так і кілька. Однак, пам’ятайте, що більшість імпортного і вітчизняного насіння вже оброблене (інкрустоване) рядом препаратів, завдяки чому не вимагають попередніх маніпуляцій.

Досить звичайного посіву, але якщо ви все-таки хочете провести свою обробку насіння, то необхідно промити його у теплій воді, і тільки потім додавати препарати.

Також, підготовка насіння томатів до посіву на розсаду може залежати від типу посівного матеріалу.

Так, дражоване не вимагає підготовки, а праймоване можна лише обробити стимуляторами, без впливу високих температур, тому що воно вже злегка пророщене.

Якщо ж ви придбали не інкрустований матеріал або ж хочете посіяти зібраний власноруч, тоді обов’язково відсортуйте пошкоджені, занадто дрібні, пустотілі або неприродного кольору (чорний, темно-коричневий, сірий і т.д) насінини.

підготовка насіння до сівби томатів

Багато городників також користуються методом вибракування насіння водою: насіння заливають теплою водою і те, що сплило, викидають. Такий спосіб не підходить для насіння томатів. Особливо якщо насіння не шліфоване або погано шліфоване – воно в будь-якому випадку спливе, незалежно від якості.

Після якісного візуального відбракування скористайтеся наведеними нижче методами стимуляції насіння.

Температурний вплив

Температура зберігання і проростання – ключові параметри, що впливають на схожість насіння томатів і на якість майбутньої розсади.

Ключові параметри для досягнення хорошого результату наступні:

  1. Показник вологості насіння томатів на розсаду повинен знаходитися в межах 5-11%. Якщо порушити режим вологості, то може утворитися цвіль і насіння проросте.
  2. Зберігання повинно відбуватися при температурі 0,5-3°С. У поєднанні з високою температурою, підвищена вологість (більше 5-11%) і зовсім може згубно позначитися на насінні томата – воно почне повільно проростати і при переміщенні зламаються зародкові корінці. Як результат – насіння може загинути.

Оптимальна температура проростання в теплиці – 25-30°С. При прямому посіві оптимальна середньодобова температура грунту повинна бути – 15-18°С, а мінімальна середньодобова 14-16°С.

Після тривалого охолодження насіння потрібно прогріти при кімнатній температурі протягом двох діб.

посадка томатів у відкритий грунт насінням
Параметри оптимального зберігання насіння томата

Також підготовка насіння томатів до посадки на розсаду охоплює гартування (стратифікацію). Є кілька видів стратифікації – холодна і тепла, також бувають суха і волога. Дуже рідко використовують холодну мокру стратифікацію (насіння розташовують на марлі, змочують і залишають в холодильнику на 2-3 дні).

Краще робити холодну суху – покласти насіння томата в паперові конверти і поставити в холодильник на 5-7 діб (якщо не зберігали насіння в холодильнику раніше). Після цього їх необхідно відігріти і можна приступати до посіву.

Ще одна популярна стратифікація – волога тепла. Для цього візьміть марлю і бинт, розташуйте на них насіння і змочіть теплою водою температури близько 35-45°С. Насіння загорніть і залиште в теплих умовах при температурі вище 25-30°С, але не вище 35°С. На другий день насіння томатів проростуть і їх можна акуратно висадити в грунт.

Будьте уважні: при теплому вологому заколюванні паростки дуже тендітні, працювати з ними потрібно дбайливо, щоб не зламати.

На думку деяких городників, даний температурний вплив, допомагає сортам і гібридам легше переносити заморозки або інші несприятливі умови в майбутньому. Проте, цей етап вирощування томатів з насіння зовсім не обов’язковий, особливо в теплих регіонах.

Обробка

Підготовка насіння томатів до посіву у відкритий грунт або в теплицю починається з обробки. Це необхідно для їх захисту (протруювання) і прискорення зростання (стимулювання препаратами).

Протруювання (дезінфекцію) в домашніх умовах можна провести:

  • марганцівкою. Візьміть 1% розчин марганцівки (або ж розведіть 1 грам в 100 мл води) і помістіть в нього насіння на розсаду. Його необхідно витримувати близько 15-20 хвилин. Після чого дайте підсохнути і можна або почати процедуру стратифікації, або сіяти в грунт;
  • перекисом водню. Застосування аналогічне, тільки замість 1% необхідно взяти або зробити 3% розчин;
  • народними засобами. Найпоширеніший спосіб – приготування часникової настоянки. Для цього роздушіть і залийте склянкою води 3-4 зубчики часнику. Щільно закрийте суміш і залиште настоюватися на 24 години. Після насіння помістіть в розчин на 20-30 хвилин і просушіть.
як протруїти насіння перед посівом
Варіант дезінфекції марганцівкою

Більш надійними і перевіреними є готові хімічні або біологічні препарати. Серед найпопулярніших можна виділити Фітоспорін, Превікур, Фітохелп. Вони зручні і наявністю дрібного фасування, і невисокою ціною.

Однак будьте уважні: працювати з даними препаратами, як і з будь-якими протруйниками, варто дуже акуратно і строго дотримуватися інструкції, щоб не нашкодити власному здоров’ю і насінню.

У великих виробничих умовах і при необхідності протруєння великої партії насіння краще звернутися в спеціалізовані лабораторії або ж використовувати камерні або шнекові машини-протруйники насіння. Вони дорогі, але значно скорочують витрати праці, покривають насіння препаратами більш якісно.

Підготовка насіння томатів до посіву на розсаду також може включати в себе використання стимуляторів росту. Вони не тільки зміцнять насіннєвий матеріал, але також допоможуть йому швидше прорости, зменшать ризики несхожості. Можна застосовувати і при прямому посіві.

Для стимуляції можна використовувати:

  • готові препарати. Найкраще підійдуть Епін, Циркон, Корневі;
  • народні методи. Із завданням впораються алое (витримати насіння в розчині соку і води 1: 1 близько 30 хвилин), тала вода, мед або картопляний сік (розчин аналогічний алое).

Зміцнення і прискорення зростання

вирощування томатів з насіння
Варіант барботування в домашніх умовах

Додатково підготовка насіння до сівби томатів може включати барботування і пророщування.

Барботування – це процес збагачення насіння киснем, з використанням води. Він позбавляє насіння від ефірних масел, які в природі призупиняють процес пробудження. Для організації барботування знадобиться компресор (як в акваріумі), ємність для води, воронка і мішечок для насіння.

Помістіть шланг від компресора на дно ємності з водою (мінімум + 20°С) і приєднайте до нього воронку і в неї мішечок. Або ж просто відправте на дно мішечок з насінням. Увімкніть компресор і залиште на 11-12 годин. Після просушіть до сипучого стану.

Намочування і пророщування насіння, допоможе паросткам томата швидше прорости і поліпшить схожість.

Для пророщування можна використовувати блюдця, чашку Петрі, будь-яку дрібну тару. Вистеліть дно шаром марлі, спеціальним фільтрованим папером, косметичними дисками або підкладкою з пористою структурою. Насіння рівним шаром розподіліть по поверхні і зволожте, після чого щільно накрийте ємність і помістіть в тепле (+ 20-25°С, а краще 25-30°С) без прямих сонячних променів місце.

Відкривайте насіння для провітрювання кілька разів на добу і не давайте пересихати. Закінчити пророщування варто, коли з’явиться маленький корінець.

Для почергової підготовки насіння томатів до посіву на розсаду вищевказаними методами слід діяти в наступному порядку:

  1. Відкалібруйте і відсортуйте погане насіння;
  2. Проведіть загартовування і прогрівання;
  3. Протравіть насіння і обробіть стимулятором;
  4. Відправте на пророщування і після сійте в грунт або на розсаду.

Підготовка насіння томатів до посадки на розсаду – це один з важливих етапів формування високого та якісного врожаю овочів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Анастасія Хахалева
Понад п'ять років досвіду роботи в друкованих виданнях. З 2015 по 2019 рік - головний редактор журналу «Супермаркет Насіння» і менеджер зі зв'язків з громадськістю, у зв'язку з чим обробляю і аналізую дані про товари, їх популярності і особливості від клієнтів і виробників. Закінчила Таврійський державний агротехнологічний університет за спеціальністю організація с / г виробництва. Магістр економіки, торгівлі і біржової діяльності.
Оцініть автора
Агро Сіті
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомити про
guest
2 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Юрий

А как отвесить 1 грамм,маленькие бытовые весы не реагируют

Марія Чурсіна

Доброго дня! В такому випадку можна відміряти томат поштучно – в 1 г томату від 250 до 300 насінин.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: