Підготовка насіння до сівби томатів – перший крок до повноцінного врожаю. Даний процес може включати в себе:
- температурний вплив (загартовування, прогрівання);
- обробку (протруювання, обробка стимуляторами);
- зміцнення і прискорення росту (барботування, пророщування).
Особливості насіння
Ви можете використовувати як один з цих методів підготовки, так і кілька. Однак, пам’ятайте, що більшість імпортного і вітчизняного насіння вже оброблене (інкрустоване) рядом препаратів, завдяки чому не вимагають попередніх маніпуляцій.
Досить звичайного посіву, але якщо ви все-таки хочете провести свою обробку насіння, то необхідно промити його у теплій воді, і тільки потім додавати препарати.
Також, підготовка насіння томатів до посіву на розсаду може залежати від типу посівного матеріалу.
Так, дражоване не вимагає підготовки, а праймоване можна лише обробити стимуляторами, без впливу високих температур, тому що воно вже злегка пророщене.
Якщо ж ви придбали не інкрустований матеріал або ж хочете посіяти зібраний власноруч, тоді обов’язково відсортуйте пошкоджені, занадто дрібні, пустотілі або неприродного кольору (чорний, темно-коричневий, сірий і т.д) насінини.

Багато городників також користуються методом вибракування насіння водою: насіння заливають теплою водою і те, що сплило, викидають. Такий спосіб не підходить для насіння томатів. Особливо якщо насіння не шліфоване або погано шліфоване – воно в будь-якому випадку спливе, незалежно від якості.
Після якісного візуального відбракування скористайтеся наведеними нижче методами стимуляції насіння.
Температурний вплив
Температура зберігання і проростання – ключові параметри, що впливають на схожість насіння томатів і на якість майбутньої розсади.
Ключові параметри для досягнення хорошого результату наступні:
- Показник вологості насіння томатів на розсаду повинен знаходитися в межах 5-11%. Якщо порушити режим вологості, то може утворитися цвіль і насіння проросте.
- Зберігання повинно відбуватися при температурі 0,5-3°С. У поєднанні з високою температурою, підвищена вологість (більше 5-11%) і зовсім може згубно позначитися на насінні томата – воно почне повільно проростати і при переміщенні зламаються зародкові корінці. Як результат – насіння може загинути.
Оптимальна температура проростання в теплиці – 25-30°С. При прямому посіві оптимальна середньодобова температура грунту повинна бути – 15-18°С, а мінімальна середньодобова 14-16°С.
Після тривалого охолодження насіння потрібно прогріти при кімнатній температурі протягом двох діб.

Також підготовка насіння томатів до посадки на розсаду охоплює гартування (стратифікацію). Є кілька видів стратифікації – холодна і тепла, також бувають суха і волога. Дуже рідко використовують холодну мокру стратифікацію (насіння розташовують на марлі, змочують і залишають в холодильнику на 2-3 дні).
Краще робити холодну суху – покласти насіння томата в паперові конверти і поставити в холодильник на 5-7 діб (якщо не зберігали насіння в холодильнику раніше). Після цього їх необхідно відігріти і можна приступати до посіву.
Ще одна популярна стратифікація – волога тепла. Для цього візьміть марлю і бинт, розташуйте на них насіння і змочіть теплою водою температури близько 35-45°С. Насіння загорніть і залиште в теплих умовах при температурі вище 25-30°С, але не вище 35°С. На другий день насіння томатів проростуть і їх можна акуратно висадити в грунт.
Будьте уважні: при теплому вологому заколюванні паростки дуже тендітні, працювати з ними потрібно дбайливо, щоб не зламати.
На думку деяких городників, даний температурний вплив, допомагає сортам і гібридам легше переносити заморозки або інші несприятливі умови в майбутньому. Проте, цей етап вирощування томатів з насіння зовсім не обов’язковий, особливо в теплих регіонах.
Обробка
Підготовка насіння томатів до посіву у відкритий грунт або в теплицю починається з обробки. Це необхідно для їх захисту (протруювання) і прискорення зростання (стимулювання препаратами).
Протруювання (дезінфекцію) в домашніх умовах можна провести:
- марганцівкою. Візьміть 1% розчин марганцівки (або ж розведіть 1 грам в 100 мл води) і помістіть в нього насіння на розсаду. Його необхідно витримувати близько 15-20 хвилин. Після чого дайте підсохнути і можна або почати процедуру стратифікації, або сіяти в грунт;
- перекисом водню. Застосування аналогічне, тільки замість 1% необхідно взяти або зробити 3% розчин;
- народними засобами. Найпоширеніший спосіб – приготування часникової настоянки. Для цього роздушіть і залийте склянкою води 3-4 зубчики часнику. Щільно закрийте суміш і залиште настоюватися на 24 години. Після насіння помістіть в розчин на 20-30 хвилин і просушіть.

Більш надійними і перевіреними є готові хімічні або біологічні препарати. Серед найпопулярніших можна виділити Фітоспорін, Превікур, Фітохелп. Вони зручні і наявністю дрібного фасування, і невисокою ціною.
Однак будьте уважні: працювати з даними препаратами, як і з будь-якими протруйниками, варто дуже акуратно і строго дотримуватися інструкції, щоб не нашкодити власному здоров’ю і насінню.
У великих виробничих умовах і при необхідності протруєння великої партії насіння краще звернутися в спеціалізовані лабораторії або ж використовувати камерні або шнекові машини-протруйники насіння. Вони дорогі, але значно скорочують витрати праці, покривають насіння препаратами більш якісно.
Підготовка насіння томатів до посіву на розсаду також може включати в себе використання стимуляторів росту. Вони не тільки зміцнять насіннєвий матеріал, але також допоможуть йому швидше прорости, зменшать ризики несхожості. Можна застосовувати і при прямому посіві.
Для стимуляції можна використовувати:
- готові препарати. Найкраще підійдуть Епін, Циркон, Корневі;
- народні методи. Із завданням впораються алое (витримати насіння в розчині соку і води 1: 1 близько 30 хвилин), тала вода, мед або картопляний сік (розчин аналогічний алое).
Зміцнення і прискорення зростання

Додатково підготовка насіння до сівби томатів може включати барботування і пророщування.
Барботування – це процес збагачення насіння киснем, з використанням води. Він позбавляє насіння від ефірних масел, які в природі призупиняють процес пробудження. Для організації барботування знадобиться компресор (як в акваріумі), ємність для води, воронка і мішечок для насіння.
Помістіть шланг від компресора на дно ємності з водою (мінімум + 20°С) і приєднайте до нього воронку і в неї мішечок. Або ж просто відправте на дно мішечок з насінням. Увімкніть компресор і залиште на 11-12 годин. Після просушіть до сипучого стану.
Намочування і пророщування насіння, допоможе паросткам томата швидше прорости і поліпшить схожість.
Для пророщування можна використовувати блюдця, чашку Петрі, будь-яку дрібну тару. Вистеліть дно шаром марлі, спеціальним фільтрованим папером, косметичними дисками або підкладкою з пористою структурою. Насіння рівним шаром розподіліть по поверхні і зволожте, після чого щільно накрийте ємність і помістіть в тепле (+ 20-25°С, а краще 25-30°С) без прямих сонячних променів місце.
Відкривайте насіння для провітрювання кілька разів на добу і не давайте пересихати. Закінчити пророщування варто, коли з’явиться маленький корінець.
Для почергової підготовки насіння томатів до посіву на розсаду вищевказаними методами слід діяти в наступному порядку:
- Відкалібруйте і відсортуйте погане насіння;
- Проведіть загартовування і прогрівання;
- Протравіть насіння і обробіть стимулятором;
- Відправте на пророщування і після сійте в грунт або на розсаду.
Підготовка насіння томатів до посадки на розсаду – це один з важливих етапів формування високого та якісного врожаю овочів.


А как отвесить 1 грамм,маленькие бытовые весы не реагируют
Доброго дня! В такому випадку можна відміряти томат поштучно – в 1 г томату від 250 до 300 насінин.