Як виростити гриби з міцелію в домашніх умовах

Вирощування

Гриби не лише смачні, а й корисні. Серед них дуже багато лікувальних. Раніше для культивування були доступні лише кілька видів грибів – печериці та гливи. Шиїтаке вважався заморським делікатесом, а про трюфелі й мови не було.

Нині ж ці та багато інших грибів можна вирощувати на власній ділянці. У цій статті ми хочемо розповісти вам про них докладніше і довести, що вирощувати гриби у себе вдома можливо.

Види міцелію для вирощування грибів

Продаються гриби у вигляді міцелію. Усього існує шість його видів: живий на зерні, біологічно висушений на зерні, сухий порошкоподібний, а також живий на брусочках міцелій, сухий міцелій на брусочках і компостний міцелій.

В асортименті інтернет-магазину “Супермаркет Насіння” доступний живий міцелій на зерні. Після придбання його слід висадити протягом одного місяця (до цього його можна зберігати у звичайних умовах за температури до +22°С) або транспортувати до місця посадки й зберігати 6 місяців при температурі не вище +7°С.

Порушення умов транспортування та зберігання призводить до втрати схожості та деформації грибів, що ростимуть у майбутньому. Замовляти міцелій можна цілий рік.

Технології вирощування грибів із міцелію

Екстенсивний спосіб

Такі гриби як глива, опеньок, шиїтаке, чага, трутовик, рейші, майтаки, муер та дереворуйнівні гриби можна вирощувати на деревині екстенсивним методом. Він включає кілька етапів.

Підготовка деревини

Породи дерев, які можна використовувати для вирощування грибів: тополя, вільха, осика, береза, дуб, граб, бук, біла акація, липа, клен, в’яз, ясен, горіх, черемха, бузина, слива, яблуня, горобина, вишня, груша, абрикос та багато інших.

фото шампиньоны
Печериці – це найпопулярніші гриби, які вирощують у домашніх умовах

Деревину можна брати свіжозрізану або ту, що лежала кілька років, з корою або без неї. Проте вона не повинна бути трухлявою, без лишайників та моху (їх можна видалити з поверхні металевою щіткою) і без цвілі. Бруски, поліна та їх відрізки повинні бути бажано 30-40 см у довжину та 25 см у діаметрі. Протягом тижня їх вимочують у воді. Свіжозрізані достатньо вимочувати кілька днів.

Внесення міцелію

На кожні 40 кг деревини слід внести 100 г міцелію. У брусочку можна випилити отвір, туди внести міцелій, після чого заклеїти отвір стрічкою або закласти соломою.

Ще один варіант внесення – відпиляти диск завтовшки 1,5-2 см. Міцелій насипати на торець, а диск прибити цвяхами.

Заростання дерев міцелієм

Цей період триває 2-3 місяці. У період заростання поліно можна розмістити й на відкритій ділянці та в тінистому місці під деревами або навісом. І тут заростання триватиме до 4-6 місяців.

Для запобігання пересиханню поліна іноді слід поливати водою. Для цього їх також накривають плівкою. Закінчується третій етап, коли бруски заселені міцелієм і готові до плодоношення, коли з’явиться білий пухнастий наліт міцелію на поверхні деревини.

Установка брусків на постійне місце

Постійним місцем може бути тіниста ділянка в саду або під навісом. У такому разі бруски на 2/3 закопують. Завдяки цьому вони не пересохнуть і дадуть більший урожай. Якщо надворі суха погода, то землю навколо брусків зволожують.

Також як місце підійде будь-яке приміщення. У холодних приміщеннях ви отримуватимете врожай і в літній період, а в опалюваних – і в зимові морози. Після внесення грибниці дерево переносять до приміщення, де можна підтримувати постійну температуру +15…+20°С. Для цього підійде будь-який сарай, льох, підвал, гараж.

фото грибы шиитаке
Вирощування грибів шиїтаке на полінах дерев

Гливи та опеньки ростуть при температурі від +5…+26°С, а оптимальною є +8…+20°С. Опеньки зимові здатні рости навіть за температури 0°С.

Вирощування грибів шиїтаке проводитися при температурі від +14 до +27°С, а оптимальним для цього виду є діапазон +12…+22°С. Плодоносять пні від 4 до 8 років, поки не віддадуть весь поживний резерв грибам і не перетворяться на трухлявину.

Інтенсивний спосіб

Для вирощування грибів інтенсивним способом слід забезпечити такі матеріали та умови:

  1. Зерновий міцелій. Норма витрат 100 г на 40 кг живого субстрату.
  2. Тара. Щільні прозорі мішки для розміщення у них зараженого субстрату. Розміри довільні, проте найчастіше використовують 80х40, 85х40, 90х45, 100х45 або 100х50 см.
  3. Субстрат. Можна використовувати будь-які рослинні залишки: солому, сіно, шкаралупу насіння, тирсу листяних видів дерев, листя, очерет, вичавки з овочів та фруктів. Сухі рослинні рештки слід подрібнити до розміру 5-10 см.
  4. Місце. Закриті приміщення – підвали, горища, комори, підвіконня у кімнатах, гаражі тощо.
  5. Температура. Для проростання потрібно дотримуватися діапазону від +15 до +20°С, вирощування можливе за температури +7…+27°С, а оптимальною є +12…+22°С.
  6. Вологість. Зрошення міцелію в суху погоду. Під час плодоношення вологість підтримується лише на рівні 90%.
  7. Освітлення. Виключення потрапляння прямих сонячних променів. На ділянці – режим день/ніч, у приміщеннях – той самий режим, якщо є вікна. У приміщеннях, де немає природного освітлення, використовують лампи із холодним, синім світлом (одна лампа на кожні 15-20 квадратних метрів) або будь-які лампи денного освітлення.
  8. Вентиляція та провітрювання. У приміщенні з великою кількістю висадженого міцелію необхідно забезпечити можливість циркуляції повітря так, щоб змінювати 2-3 об’єми повітря на годину. Для цього можна використати вентилятор на вході. При цьому слід передбачити отвір для виходу використаного повітря. Якщо ж приміщення просторе, а обсяги міцелію не дуже великі, достатньо буде кілька разів на день відкрити двері.
фото вешенки на мешках
Вирощування гливи з міцелію в мішках

Дотримання таких простих умов забезпечить вас чудовими смачними грибами! Будьте уважні: у статті представлена загальна інформація та правила вирощування грибів із міцелію. Тому перед покупкою конкретного виду міцелію краще дізнатися про умови для його вирощування докладніше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Марія Чурсіна
Магістр з агрономії. Закінчила ХДАУ. У 2010 році проходила виробничу практику на селекційно-випробувальній станції "Nunhems". У 2011 році працювала агрономом в ПП "Зелений Гектар", який займається вирощуванням саджанців плодових дерев, розсади суниці та овочів. У 2012 році була агрономом в компанії "АгроАналіз". З 2013 року працюю в інтернет-магазині "Супермаркет Насіння".
Оцініть автора
Агро Сіті
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: