Вирощування і зберігання м’яти

фото выращивание мяты Вирощування

М’ята – це одна з найпопулярніших трав, яка використовується в кулінарії, косметології та фармакології. Листя м’яти додається в чаї, холодні напої, салати, м’ясні та овочеві страви, також подається до десертів.

Ефірна олія м’яти застосовується у виготовленні ліків для лікування проблем в шлунково-кишковому тракті, льодяників від болю в горлі та сиропів від кашлю. Також масла додають в зубні пасти, ополіскувачі для рота, лосьйони й т.д. Як вирощувати та зберігати м’яту в домашніх умовах, читайте в статті.

Опис рослини

На латині м’ята називається Mentha. Рослина належить до сімейства Ясноткових або М’ятних (Lamiaceae) і має безліч різновидів.

Цікавий факт! За повір’ям свою назву вона отримала на честь німфи Мінфи, яка була коханою бога підземного царства Аїда. Дізнавшись про зраду чоловіка, дружина Аїда перетворила Мінфу в м’яту запашну.

М’ята – це трав’яниста багаторічна рослина, яка віддає перевагу рости в літню пору, але деякі види добре переносять зниження температури до -6°С. Найкраща м’ята росте в тіні або півтіні. Вона добре переносить сонце, але варто уникати прямих сонячних променів.

фото цветение мяты
Рослина м’яти

Залежно від виду рослина м’яти досягає висоти від 30 до 100 см. Квіти м’яти – мутовки з маленьких білих, блідо-лілових або пурпурних квіток. Листя темно-зелене, зморшкувате, від округлої до овальної форми, загостреної на кінцях. Плоди м’яти – горішки темно-бурого кольору, довжиною близько 0,75 мм, укладені в чашечку.

Цвітіння триває з середини літа до початку осені. Рослина легко вкорінюється, тому часто розростається як бур’ян. Цю особливість варто враховувати та що з цим робити читайте далі в статті.

Існує близько 100 видів м’яти, але добре вивчені лише 40. Вони відрізняються між собою розміром куща, формою листя, ароматом, місцем зростання і т.д. З різновидами м’яти і їх описом з фото можна ознайомитись в статті: «Види м’яти».

Посадка м’яти

Підготовка ґрунту для вирощування м’яти

Домашня м’ята найкраще росте на рихлому, родючому ґрунті з pH 6,0-7,0. Вона здатна розвиватися навіть на вапняному ґрунті, але в такому випадку її листя не буде настільки ароматним і солодким.

Для вирощування м’яти категорично не підходять глинисті ґрунти із застоєм води, тому що на них рослини починають хворіти та гинуть від грибкових захворювань.

При наявності в саду важкого та погано дренованого ґрунту, м’яту можна посадити в контейнери або зробити для неї спеціальні гряди. Це рекомендується для кращого випаровування вологи.

Важливо перед посадкою м’яти очистити ділянку від бур’янів і рослинних залишків, а також внести добрива. М’ята добре відгукується на мінеральні та органічні добрива. Але слід пам’ятати, що великі норми компосту або перепрілого гною можуть зробити рослину сприйнятливою до іржі.

Вирощування розсади м’яти

М’яту вирощують через розсаду або прямим посівом в ґрунт. На розсаду насіння висівають навесні в теплиці або на підвіконні за 3-4 тижні до настання останніх заморозків. Насіння можна висівати в лотки, касети або горщики, наповнені легким торфом. Глибина посіву насіння м’яти – 0,5-1 см. Після посіву насіння присипають торфом, поливають і накривають плівкою або склом. Посіви розміщують в приміщенні з температурою повітря +21…+24°С.

фото рассада мяты
Розсада м’яти в торф’яних горщиках

Домашня м’ята повільно проростає і для рівномірного зростання їй потрібне досвідчування. Якщо в приміщенні недостатньо світло для цього використовують фіто- або люмінесцентні лампи. Їх необхідно включати після появи сходів. Догляд за розсадою м’яти полягає в регулярних поливах у міру підсихання ґрунту. У відкритий ґрунт саджанці висаджують через 2-3 тижні після останніх весняних морозів.

Вирощування м’яти з насіння прямим посівом

У відкритий ґрунт насіння висівають ранньою весною після того, як мине загроза повернення заморозків (друга половина квітня – початок травня). Насіння сіють в пухкий, очищений від бур’янів ґрунт на глибину 0,5-1 см.

Для отримання 100%-вих сходів в одну лунку висівають по 2 насінини. Насіння розміщують на відстані 30-45 см одне від одного, тому, що м’ята швидко розростається і потребує простору для розвитку.

Всі види м’яти відмінно ростуть поруч один з одним, також їх можна розміщувати поруч з такими культурами, як спаржа, морква, селера, огірки, цибуля, петрушка, перець і томат. Не варто садити м’яту біля інших пряних трав, тому що вона здатна пригнічувати їх ріст і розвиток.

Якщо Ви хочете запобігти потраплянню коренів і стебел м’яти в інші частини саду або городу, її краще сіяти в вуличні контейнери або горщики. При цьому обов’язково ставте підставки під місткості, бо м’ята в домашніх умовах здатна поширюватися навіть через отвори на дні горщика.

фото почва
Під посів м’яти необхідно ретельно підготувати грунт

Догляд за м’ятою

Вирощування м’яти в домашніх умовах має досить просту технологію, але є свої нюанси, на які варто звернути увагу. Після посіву насіння або посадки розсади м’яти важливо стежити за поливним режимом. Рослина віддає перевагу вологому середовищу і в сухому – повільно розвивається. Поливи проводять в залежності від погодних умов у міру підсихання землі.

Для рясного росту і розвитку м’яті потрібні підгодівлі в період вегетації. За один сезон рекомендується 2-3 рази внести комплексні добрива разом з поливом. А восени, після обрізки, присипати м’яту компостом або перепрілим гноєм.

Також під час вегетації для стимуляції рясного росту м’яту слід обрізати. В першу чергу необхідно прибирати здеревілі пагони. Також, щоб довше отримувати ніжне пахуче листя, потрібно обрізати верхівки стебел. Це призупинить початок цвітіння, адже після нього в листі зменшується вміст ефірної олії.

фото мяты
Обрізка м’яти

Також видалення квітів запобігає перехресному запиленню між різними видами м’яти. В середині літа обріжте стебла залишивши 5-7 см від землі, і вони відростуть для другого врожаю.

Регулярно розрихлюйте ґрунт, щоб поліпшити повітрообмін в кореневій системі. Це допоможе м’яті рости пишніше і менше хворіти на захворювання, які розвиваються на коренях. Хоч м’ята і належить до багаторічників, в домашніх умовах її слід пересаджувати кожні 2-3 роки.

У контейнерах м’яту вирощують, як однорічну рослину. Для цього використовують місткості глибиною не менше 20-25 см. У контейнери м’яту можна садити розсадою, насінням та живцями.

Перед настанням зими м’яту слід зрізати до рівня землі та укрити мульчою (плівка, агроволокно, тирса, торф і т.д.). Це допоможе захистити коріння від вимерзання.

Шкідники і хвороби м’яти

Серед шкідників на м’яті найчастіше зустрічаються тля, борошнистий червець і павутинний кліщ. Їх можна спробувати змити сильним струменем води, але, якщо це не допоможе необхідно скористатися інсектицидом.

Рослина м’яти вразлива до таких хвороб, як вертицильозне в’янення, борошниста роса та іржа. Для їх запобігання потрібно уникати поверхневого поливу, бо він може створити сприятливе середовище для розвитку грибкових хвороб. Також для профілактики перед настанням зими необхідно видаляти хворі та мертві стебла і листя з грядки, а також пересадити коріння в інше місце.

Способи розмноження м’яти

Крім посіву насінням, м’ята в домашніх умовах відмінно розмножується живцюванням, розподілом і відводками.

Для розмноження живцюванням пагони м’яти ріжуть на черешки довжиною 5-7 см. Потім їх висаджують у контейнери або ящики, які розміщують на сонячному місці. Для успішного формування коренів на держаках в місткостях для пророщування потрібно постійно підтримувати високу вологість. Також живці можуть пускати нове коріння не тільки у вологому торфі, але і в воді.

Розподілом м’яту розмножують, розрізавши рослини разом з корінням навпіл лопатою або іншим гострим знаряддям. Потім кущі розсаджують і рясно поливають для вкорінення на новому місці.

Щоб розмножити м’яту відводками, потрібно засипати вузли пагонів ґрунтом, і на них виросте коріння. Після цього розділити вкорінені пагони та розсадити окремо. Розподілом і відводками м’яту розмножують з весни по осінь.

Особливості збирання м’яти

Листя і гілочки м’яти збирають в міру потреби протягом усього вегетаційного періоду. Але солодше листя у м’яти тільки до настання фази цвітіння. Тому рекомендується зрізати квітконоси до того, як вони розпустяться.

Найзручніше зрізати гілки м’яти ножицями або секатором. А якщо потрібно зібрати тільки листя, його просто відщипують руками. На сушку необхідно зрізати стебла на висоті 7-10 см над поверхнею ґрунту.

Зберігання м’яти

Для того, щоб надовго зберегти ароматне листя м’яти свіжим – його загортають у вологий паперовий рушник і зберігають в перфорованому пластиковому пакеті в холодильнику. У такому вигляді домашня м’ята може зберігатися 2-3 дні.

М’ята прекрасно зберігає свій аромат і смак після сушки всю зиму. Її необхідно сушити цілими стеблами, повісивши їх догори дном в теплому, тінистому місці. Зазвичай стебла висихають протягом 2-5 днів, потім з них видаляють висушене листя і зберігають в герметичній банці.

Заморожувати м’яту на зиму зручно в поліетиленових пакетах або формах для льоду. Для цього вимийте і висушіть свіже листя і помістіть в зручну для Вас місткість. Заморожену м’яту можна буде використовувати для приготування прохолодних напоїв і додавати в чай.

фото мята заморозка
Заморожування м’яти в кубики льоду

Вирощування м’яти – це досить простий процес. Важливо вчасно її посіяти та обрізати, а далі вона сама буде розростатися і радувати урожаєм ароматного листя.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Марія Чурсіна
Магістр з агрономії. Закінчила ХДАУ. У 2010 році проходила виробничу практику на селекційно-випробувальній станції "Nunhems". У 2011 році працювала агрономом в ПП "Зелений Гектар", який займається вирощуванням саджанців плодових дерев, розсади суниці та овочів. У 2012 році була агрономом в компанії "АгроАналіз". З 2013 року працюю в інтернет-магазині "Супермаркет Насіння".
Оцініть автора
Агро Сіті
5 1 голос
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: