Цикорій салатний – це багаторічна рослина, яка в основному культивується як дворічна. В Україні цикорій – невідомий овоч, але до нього варто придивитися ближче. Адже його молоде листя має ніжний, свіжий смак, низьку калорійність і корисні властивості.
Головними перевагами цикорію є те, що його можна вирощувати взимку, і це не потребує особливих зусиль. Дана стаття про те, які існують види салатного цикорію, чим вони відрізняються і як їх вирощувати.
- Види салатного цикорію
- Вітлуф
- Ендівій (Фрізе або кучерявий ендивій)
- Ескаріол
- Радіччо (Радічіо)
- Цикорій салатний – вирощування з насіння
- Умови вирощування салатного цикорію
- Підготовка ґрунту
- Терміни посіву та посадки
- Прямий посів в грунт
- Вирощування розсади
- Догляд за рослинами
- Збирання і зберігання цикорного салату
- Зимова вигонка цикорного салату
Види салатного цикорію
Вітлуф

Качанний цикорій з етилованим листям називають вітлуф, який від фламандського слова «witloof» перекладається, як «білий аркуш». Він використовується як салатна рослина у свіжому або термічно обробленому вигляді. Листя вітлуф має солодкий смак і неприємну гіркуватість, яку прибирають шляхом ошпарювання окропом і замочування в солоній воді. Найкраще вибирати різновиди з жовтими кінчиками листя, тому, що в них менше гіркоти.
Вітлуф корисно вживати людям, яким потрібно скинути зайву вагу і нормалізувати обмін речовин. У його складі міститься маса корисних речовин для діабетиків. Також при регулярному вживанні цикорного салату можна підвищити імунітет.
Розетки вітлуф можна збирати весь вегетаційний період. Ознакою закінчення вегетації є відмирання нижніх листків. Рослини мають невелике листя, зібране в розетку і довгі конусоподібні коренеплоди, з яких взимку можна робити вигонку качанів.
Це самий невибагливий і морозостійкий вид коренеплоду, який можна не викопувати на зиму, а присипати мульчею і залишити на весну. Вітлуф під снігом здатний витримувати зниження температури до -30°С, і в березні дати сходи.
Ендівій (Фрізе або кучерявий ендивій)

Що це за рослина «ендивій»? Це різновид цикорію з подовженим, глибоко гофрованим листям, з кучерявими або фестончастими краями. На початковій стадії розвитку, рослина формує тільки коріння і листя, утворюючи розетку з 50 і більше листків.
Салат фрізе буває двох видів – з розрізаними кучеряво-мереживним листям, і з тонкими прямими листками, які утворюють пухку розетку. Від інших видів фризе відрізняється свіжим смаком з приємною гіркуватістю.
Фризе відмінно переносить заморозки до -8°С, а в південних регіонах його можна не викопувати на зиму. Цей вид вимогливий до складу ґрунту, найкраще росте на супіщаних і суглинкових ґрунтах з високим вмістом органіки.
Цикорний салат активно розростається навесні та восени. Для отримання раннього врожаю його вирощують через розсаду. Щоб листя було білими та без гіркоти, рослини у віці 3-4 місяців накривають дошками або ковпаками, щоб заховати від світла. Якщо розетки залишити на зберігання в темному підвалі вони теж побіліють і втратять гіркість.
Ескаріол

Гладкий ендивій або ескаріол – це різновид цикорного салату з широкими цільними листовими пластинками, з рівними, зубчастими або злегка хвилястими краями. Цей вид містить менше гіркоти, ніж фризе або вітлуф. Внутрішнє листя світліше, ніж в інших різновидів і більше гірчить.
В якості салату використовується листя, яке за смаковими якостями схоже на листові форми салату. Забарвлення листя, в залежності від сорту, буває жовто-зеленим, зеленим або сірувато-зеленим.
Ескаріол – це джерело вітамінів, при регулярному вживанні якого, поліпшується загальне самопочуття, травлення, здатність протистояти простудним захворюванням, а також раковим хворобам.
Так само як і ендивій, ескаріол вимогливий до ґрунту, який повинен бути поживним і добре аерованим. Він є прекрасною вигоночною культурою, за допомогою якої можна отримувати чудову салатну зелень в осінньо-зимовий період.
Гладкий ендивій – морозостійка рослина, яка здатна витримати морози до -8°С. Салат прибирають зеленим або після попереднього відбілювання (за 2-3 тижні до збирання). Завдяки відбілюванню внутрішнє листя салату стає жовто-зеленим та крихким, набуваючи ніжного і пікантного смаку.
Радіччо (Радічіо)

Це різновид цикорію з червоним листям, який помітно відрізняється від інших видів. У Франції розрізняють кілька типів радіччіо: качанний і листовий з темно-зеленим листям з червоними плямами. Тверде та шовковисте листя цих рослин досить гірке на смак, але надають прекрасний кольоровий акцент в салатах.
Користь салату радіччо в тому, що він очищає кров і надає сприятливу дію на серцево-судинну систему. У його складі багато оксидантів, він відмінно засвоюється і позитивно впливає на травлення.
Существуют ранние, средне- и позднеспелые сорта и гибриды. Период вегетации длится от 70 до 115 дней (от массовых всходов до технической спелости). Сорта этого цикория можно выращивать в открытом грунте, так же, как и обыкновенный салат, используя аналогичную технологию.
Радичио более холодостоек, чем салат-латук. Цикорий устойчив к временным заморозкам до -5°С. Но сеять его рекомендуют, раньше конца мая, чтобы не провоцировать стрелкование. Потому что для формирования розетки растению нужен световой день, который длится не более 12 часов. Кочанчики плотные, очень декоративные с высокими вкусовыми качествами.
Цикорій салатний – вирощування з насіння
Умови вирощування салатного цикорію

Вибір ділянки. Цикорій рекомендується висаджувати на сонячні ділянки, де немає тіні від дерев і інших насаджень.
Вимоги до ґрунту. Всі види цикорного салату краще ростуть на пухких ґрунтах з високим вмістом органічної речовини та глибоким заляганням ґрунтових вод. Не бажано садити цикорій на занадто легкі або важкі ґрунти, але, якщо вибору немає – їх необхідно поліпшити шляхом внесення торфу або компосту.
Під салат не рекомендується вносити високі норми азотних добрив, оскільки вони викликають буйний ріст зеленої маси, але при цьому коренеплоди втрачають свою лежкість і у них знижується стійкість до захворювань.
Попередники. Сприятливими попередниками для цикорію є огірки, капуста і бобові культури. Не рекомендується сіяти цикорій після таких рослин – салат, петрушка, морква, помідори та картопля.
Підготовка ґрунту
Готувати ділянку під посадку цикорію необхідно з осені. В першу чергу, ґрунт очищають від бур’янів і рослинних залишків попередника. Потім його перекопують на глибину 25-30 см, чекають, коли проростуть нові бур’яни та знову прибирають. Для провокування проростання бур’янів, можна зробити полив.
Під час перекопування ґрунту потрібно внести добрива з розрахунку на квадратний метр – 2 кг перегною, 1 стакан деревного попелу, 2 ст.л. вапнякового борошна і по 1 ст.л. калієвої солі та суперфосфату. Після зими ґрунт також рекомендується перекопати з одночасним внесенням нітрофоски нормою 50 г на квадратний метр.
Терміни посіву та посадки
Цикорний салат можна вирощувати через розсаду і прямим посівом в ґрунт. Від способу вирощування залежить термін посіву. У відкритий ґрунт насіння цикорію можна висівати, коли ґрунт прогріється як мінімум до +7°C. Залежно від кліматичного регіону цей період випадає на кінець квітня – початок травня.
На розсаду насіння висівають з другої половини лютого, вибираючи терміни в залежності від кліматичних особливостей місцевості.

Прямий посів в грунт
Насіння висівають в борозни глибиною до 1,5 см. Борозни повинні знаходиться на відстані один від одного з однаковими міжряддями в 35-40 см або двосмуговими стрічками – по 20 см між смугами та по 40 см між стрічками.
Перші сходи з’являться через 7-9 днів. Після цього потрібно провести проріджування, залишаючи між паростками проміжок в 7 см. Повторне проріджування проводять після того, як сформуються розетки, так щоб між ними залишилося по 15 см.
Вирощування розсади
Для вирощування розсади використовують легкий торф, а в якості ємностей – касети, ящики й одноразові або торф’яні стаканчики. При вирощуванні в горщиках або касетах в кожну клітинку висівають по 1 насінні, а в ящики – довільно і після сходів розсаджують сіянці в окремі місткості.
Після посіву розсаду переносять в приміщення з хорошою освітленістю, але розсіяним світлом і температурою повітря до +10°С (при її підвищенні цикорій може почати стрілкуватися).
Догляд полягає в помірних поливах і провітрюванні посівів. До висадки в ґрунт розсада буде готова через місяць. За 10-14 днів до висадки, розсаду загартовують – виносять на вулицю на час від півгодини й більше.
Догляд за рослинами
Поливний режим. Поливи слід проводити регулярно, але помірними дозами в залежності від погоди. При нестачі вологи листя цикорію грубішає і стає дуже гірким, а при переливі – страждатиме від грибкових та бактеріальних хвороб. Поливати рослини бажано в ранкові або вечірні години під корінь, щоб вода не потрапляла на листя і всередину листової розетки.
Розпушування. За вегетаційний період потрібно зробити 3-4 міжрядні розпушування для поліпшення аерації ґрунту і знищення бур’янів. Дуже важливо останнє розпушування провести до змикання листя цикорію. На важких ґрунтах розпушування проводять після кожного дощу для руйнування ґрунтової кірки.
Підживлення. Якщо з осені будуть внесені добрива за схемою, яка описана вище, то під час вегетації цикорний салат не потребуватиме в підживлення. Досить на початку серпня провести одну підгодівлю нітрофоскою нормою 1 ст.л. на відро води.
Боротьба з хворобами та шкідниками. З хвороб на цикорному салаті найчастіше зустрічаються борошниста роса і сіра або біла гнилі. Для боротьби з ними необхідно прибрати з ділянки уражені рослини, а решту обробити фунгіцидами – Фундазол, бордоська суміш або мідний купорос.
Серед шкідників цикорію шкодять салатні попелиці, мухи, капустяні листоблішки та гусениці совок. Для знищення шкідливих комах можна використовувати біопрепарати Актофіт і Актарофіт, або хімічні інсектициди Патріот, Борей Нео, Турбо Престо, ЖукОФФ, Дантоп 500, Стоп Жук або Актеллік 500.
Збирання і зберігання цикорного салату

Перед збором врожаю цикорій відбілюють для отримання ніжного листя без гіркоти. Для цього за 20 днів до збирання потрібно зв’язати верхівки розеток і накрити посадки чорним агроволокном, яке знімається прямо перед збором.
Збирають цикорій починаючи з кінця вересня до початку жовтня, поки не настануть стійкі морози. Збирання необхідно проводити в суху сонячну погоду, щоб на рослинах не було зайвої вологи, яка в майбутньому може спровокувати гниття. Викопувати коріння потрібно дуже обережно, щоб не пошкодити культуру.
Після того як цикорій викопали, у нього відрізають розетку, але залишають 3 см від верхівки. Коренеплоди після викопування повинні просушитись на городі 6-8 днів. Після цього при завантаженні в бурти або ящики цикорій сортують за розміром для зимової вигонки. У ящиках цикорій пересипають торфом, піском або тирсою і поміщають в льох.
Зимова вигонка цикорного салату
Вигонку цикорію на салат починають через 4 тижні після збирання і проводять всю зиму. Для пробудження коренеплодів необхідно провести яровизацію. Для цього їх переносять в приміщення з високою вологістю і температурою повітря +34°С. Коли коренеплоди почнуть формувати паростки, їх пересаджують у волого- і світлонепроникну місткість наповнену ґрунтосумішшю і тирсою шаром в 10 см.
Перед посадкою коренеплоди підрізають, щоб вони були однакової висоти, потім садять і присипають торфом. Потім цикорій накривають щільною чорною плівкою або кришкою, щоб на нього не потрапляло світло. При потраплянні світла качани стануть характерного виду забарвлення і будуть гірчити.
Вирощування салатного цикорію проводиться при температурі повітря +7°С в перші 10 днів, а потім температуру підвищують до +15…+18°С. Перший урожай листя можна збирати через 2-3 тижні.
Качани зрізають разом з верхівкою коренеплоду, щоб вони трималися разом, але при цьому потрібно залишати точку росту, оскільки з однієї рослини можна збирати по 2-3 врожаї за сезон.
Після зрізу свіжий цикорний салат можна зберігати в холодильнику не більше трьох тижнів. Але не можна, щоб в цей час на нього потрапляло світло, оскільки навіть в такому вигляді цикорій позеленіє і стане гірким.

Салатний цикорій – це невибаглива культура, за допомогою якої можна отримувати свіже та корисне листя в зимовий період. Тому при правильному підборі виду і використанні наших порад, у Вас все вийде.
Написать комментарий