Знаєте, який овоч користується найбільшою популярністю в усьому світі? Ні, не зернові та не картопля, а томат! Вірніше томати: червоні, рожеві, жовті, коричневі, круглі, сливовидні, конусоподібні, вишньовидні й так далі.
В якому б вигляді, свіжому, замороженому або термічно обробленому, не вживали томати, це завжди смачно і дуже корисно. У домашній кулінарії найчастіше використовуються червоні та рожеві томати, і суперечки про те, які з них краще ніколи не закінчаться, тому що все залежить від уподобань споживача і способу їх приготування.
Наприклад, рожеві помідори мають більш ніжний і солодкий смак, тому їх ще називають делікатесними або салатним. У рожевих сортах і гібридах в порівнянні з червоними міститься більше вітаміну С, сухих речовин і природних антиоксидантів. Наприклад, селен сприяє правильній роботі імунної системи та роботі мозку, захищає від ракових хвороб, захворювань серця і різних інфекцій.
Але оскільки рожеві томати відрізняються від червоних великим вмістом цукрів, їм потрібні великі норми поливів, але важливо уникати застою води біля коріння. Рожеві погано переносять посуху і нерівномірні поливи, особливо якщо в посушливий період їх не поливали кілька днів. Після такого воду потрібно подавати невеликими дозами, інакше плоди потріскаються.
Овочівники часто, щоб отримати великі та соковиті екземпляри, нормують кількість зав’язей, залишаючи по 3-4 штуки на кисті, і проводять кілька підгодівель – першу при висадці розсади, другу – до початку цвітіння, третю – при появі зав’язей, а четверту – на початку плодоношення.
У період цвітіння, для якісного формування пилку, кущам томатів добре б забезпечити дрібне обприскування теплою водою і регулярні підгодівлі органічними добривами. Для отримання більш раннього врожаю застосовують стимулюючі препарати, які не тільки прискорюють дозрівання, але і сприяють рівномірній віддачі врожаю.
Мінусом рожевих томатів є вимогливість в догляді, тому, що вони не стійкі до фітофторозу, профілактикою якого нехтувати небезпечно. Тому необхідно знезаражувати ґрунт (особливо в теплицях) перед посадкою, регулярно перевіряти рослини на наявність хвороб, а при перших ознаках відразу вживати заходів.
Але зверніть увагу, що зараз існує багато нових гібридів зі стійкістю до основних хвороб, в тому числі й до фітофтори. Так само як і для червоних, в залежності від типу рослини (детермінантна, індетермінантна), проводять формування, підв’язку, пасинкування та обрізку кущів.
У червоного томату теж є перевага над рожевим – це наявність високого вмісту лікопену, речовини класу каротиноїдів, які в рази краще морквяного бета-каротину. При розчиненні в жирах (рослинна олія, сметана або вершки) лікопен, особливо після термообробки, він здатний боротися з раковими клітинами, протистояти ультрафіолету і радіації, знижувати ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи, гальмувати старіння клітин. У червоних томатах більше заліза – стимулятора вироблення еритроцитів для підтримування функції крові.
Отже, рожеві та червоні помідори дуже схожі між собою. З появою нових, стійких до хвороб і стресових факторів гібридів, недоліки кожного виду фактично зникають. Вибір залишається тільки на ваш смак!
Очень интересная статья.Благодарю за Вашу роботу.Пишите ,с нетерпением жду новых статей
Дякуємо за позитивний відгук! Очікуйте нові статті на сайті!