Рожеві або червоні? Які томати краще?

Все про насіння

Знаєте, який овоч користується найбільшою популярністю в усьому світі? Ні, не зернові та не картопля, а томат! Вірніше томати: червоні, рожеві, жовті, коричневі, круглі, сливовидні, конусоподібні, вишньовидні й так далі.

В якому б вигляді, свіжому, замороженому або термічно обробленому, не вживали томати, це завжди смачно і дуже корисно. У домашній кулінарії найчастіше використовуються червоні та рожеві томати, і суперечки про те, які з них краще ніколи не закінчаться, тому що все залежить від уподобань споживача і способу їх приготування.

Наприклад, рожеві помідори мають більш ніжний і солодкий смак, тому їх ще називають делікатесними або салатним. У рожевих сортах і гібридах в порівнянні з червоними міститься більше вітаміну С, сухих речовин і природних антиоксидантів. Наприклад, селен сприяє правильній роботі імунної системи та роботі мозку, захищає від ракових хвороб, захворювань серця і різних інфекцій.

Але оскільки рожеві томати відрізняються від червоних великим вмістом цукрів, їм потрібні великі норми поливів, але важливо уникати застою води біля коріння. Рожеві погано переносять посуху і нерівномірні поливи, особливо якщо в посушливий період їх не поливали кілька днів. Після такого воду потрібно подавати невеликими дозами, інакше плоди потріскаються.

Овочівники часто, щоб отримати великі та соковиті екземпляри, нормують кількість зав’язей, залишаючи по 3-4 штуки на кисті, і проводять кілька підгодівель – першу при висадці розсади, другу – до початку цвітіння, третю – при появі зав’язей, а четверту – на початку плодоношення.

У період цвітіння, для якісного формування пилку, кущам томатів добре б забезпечити дрібне обприскування теплою водою і регулярні підгодівлі органічними добривами. Для отримання більш раннього врожаю застосовують стимулюючі препарати, які не тільки прискорюють дозрівання, але і сприяють рівномірній віддачі врожаю.

Мінусом рожевих томатів є вимогливість в догляді, тому, що вони не стійкі до фітофторозу, профілактикою якого нехтувати небезпечно. Тому необхідно знезаражувати ґрунт (особливо в теплицях) перед посадкою, регулярно перевіряти рослини на наявність хвороб, а при перших ознаках відразу вживати заходів.

Але зверніть увагу, що зараз існує багато нових гібридів зі стійкістю до основних хвороб, в тому числі й до фітофтори. Так само як і для червоних, в залежності від типу рослини (детермінантна, індетермінантна), проводять формування, підв’язку, пасинкування та обрізку кущів.

У червоного томату теж є перевага над рожевим – це наявність високого вмісту лікопену, речовини класу каротиноїдів, які в рази краще морквяного бета-каротину. При розчиненні в жирах (рослинна олія, сметана або вершки) лікопен, особливо після термообробки, він здатний боротися з раковими клітинами, протистояти ультрафіолету і радіації, знижувати ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи, гальмувати старіння клітин. У червоних томатах більше заліза – стимулятора вироблення еритроцитів для підтримування функції крові.

Отже, рожеві та червоні помідори дуже схожі між собою. З появою нових, стійких до хвороб і стресових факторів гібридів, недоліки кожного виду фактично зникають. Вибір залишається тільки на ваш смак!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Марія Чурсіна
Магістр з агрономії. Закінчила ХДАУ. У 2010 році проходила виробничу практику на селекційно-випробувальній станції "Nunhems". У 2011 році працювала агрономом в ПП "Зелений Гектар", який займається вирощуванням саджанців плодових дерев, розсади суниці та овочів. У 2012 році була агрономом в компанії "АгроАналіз". З 2013 року працюю в інтернет-магазині "Супермаркет Насіння".
Оцініть автора
Агро Сіті
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомити про
guest
2 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Евгений

Очень интересная статья.Благодарю за Вашу роботу.Пишите ,с нетерпением жду новых статей

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: