Українці вивели унікальні сорти білої кукурудзи

Новини

Існують різні типи солодкої кукурудзи як за смаком, так і за зовнішнім виглядом: біла, жовта, різнокольорова (біколор). Жовта кукурудза містить помаранчево-жовті пігменти — групи каротиноїдів. А от біла кукурудза не містить цих пігментів, це – фітнес-кукурудза і рекомендована для маленьких дітей або алергіків, як гіпоалергенний продукт.

Але була одна проблема, адже білий колір в природі є надзвичайно проблемним, він приваблює комах, є дуже марким, та не має такого товарного та маркетингового вигляду.

Адже коли качан відкритий, то білий колір міг тьмяніти на сонці і втрачати товарний вигляд, ось чому в нас популярна солодка кукурудза жовтого кольору.

Селекціонувала нові гібриди стартап-компанія «‎Мнагор». На фото кукурудза Монблан F1

Утім, українські селекціонери, випускники Вінницького аграрного університету розв’язали цю проблему — вивели першу в Україні суперсолодку білу цукрову кукурудзу, що містить понад 20% цукрів, це Білий Кролик та ‎Монблан.

Наразі білі зерна та качани досить популярні в США. Ця кукурудза підходить для дієтичного харчування, адже має дуже високий рівень дієтичного волокна та є гіпоалергенним продуктом. Експерти та спеціалісти вважають, що вже за 2-3 роки очікується справжній бум популярності білої кукурудзи в Україні. Таку кукурудзу можна широко застосовувати як для приготування, свіжого ринку, так і для консервування.

Фермери активно цікавляться білими сортами, адже в минулому році на овочевих ринках був шалений попит саме на качани із білим зерном.

Фермер Іван Степанович Колодій з Хмельниччини посіяв в минулому році Білий Кролик та Український Біколор на площі в 40 соток, гібриди обидва ранні. Качани всі продав по 10 грн /качан, коли жовта коштувала всього 4-5 грн/качан. Від покупців та оптовиків не було відбою, все запитували для дітей та й для літніх людей молочно-білу кукурудзу. Вродило 15 тисяч повноцінних качанів та ще 5 тисяч менших, продав по 10 грн великі та по 6 грн малі, заробив на 40 сотках більше 180 тис. грн.

Зараз надходять питань щодо ймовірністі перезапилення білих, жовтих та біколор сортів суперсолодкої кукурудзи.

Хоча біла кукурудза зараз дуже популярна в США та набирає популярності в Європі, в Україні традиційно до білої ставляться з обережністю. Все через генетичну особливість. Помаранчево-жовті пігменти  — каротиноїди, що містяться в жовтій кукурудзі є домінантною ознакою, тому після посіву поруч жовтих сортів, білий колір після перезапилення, якщо вітер буде нести пилок від жовтих до білих, то зерно на качані, куди впаде пилок від жовтої кукурудзи, отримає жовтий колір, і в кінцевому рахунку качан стане рябим, мармуровим, тобто на одному качані будуть білі і жовті зерна.

Але завдяки тому, що біла кукурудза не містить помаранчево-жовтих пігментів, вона підходить для дієтичного харчування та має лікувальні властивості, то попит на білі зерна щороку зростає.

Саме тому селекційна компанія “МНАГОР” поставила завдання: Як правильно висівати на малих фермерських ділянках, де не можливо дотримуватися достатньої просторої ізоляції в 500 метрів для білих сортів?

Отже, науковці виявили, що при суміжному вирощуванні гібридів жовтої та білої кукурудзи домінантною ознакою є жовтий колір. Тому було запропоновано варіант посіву поруч білих та біколор сортів: Мармурова, Український Біколор, Прометей та Палітра поруч із білими сортами Білий кролик та Монблан. Теоретично, згідно законів Менделя, забарвлення насіння качанів білої кукурудзи в такому суміжному посіві може бути як біле, так і жовте ( в співвідношенні 1:1, або 50% жовтого, 50% білого, при умові виключення самозапилення.

  • Український Біколор – гетерозиготний гібрид (Аа).
  • Білий кролик – гомозиготний гібрид за рецесивною ознакою (аа).

При перезапиленні Білого кролика (материнська форма) з Українським Біколором (батьківська форма), Білий кролик продукує гамети (а, а). Український Біколор – два типи гамет (А, а).

В результаті схрещування маємо наступне:

♂(Аа) ♀(аа)аа
ААаАа
ааааа
Аа – жовте зерно; аа – біле зерно. Співвідношення Аа : аа – 1 : 1 ( 50:50).

Отже, якщо повністю обірвати волоть на рослинах Білого кролика та провести запилення лише пилком Український Біколор – співвідношення Аа : аа – 1 : 1 ( 50:50), тобто кількість зерен з білим та жовтим забарвленням на такому качані Білого кролика буде 50:50, рівно половина.

А при одночасному запиленні рослин Білого кролика пилком Українського Біколора і Білого кролика – кількість зерен з жовтим забарвленням на качані Білого кролика теоретично буде значно менше 25%, тобто перші рядки, що суміжні із біколор посівом, будуть мати білий колір із вкрапленнями жовтої, далі кількість жовтих зерен на качані білої кукурудзи буде спадати.

Теоретичні дані були доведені на дослідах компанії на Вінниччині протягом 2019-2021 років, керівником та автором сортів Білик Кролик та Український Біколор, Михайлом Нагорняком на власних дослідах. Аналізуючи перехресне запилення цих двох гібридів, було доведено, що перехресне запилення жовтого та білого кольору суперсолодкої кукурудзи відбувається згідно законів спадковості та мінливості, що відомі в генетиці як Зако́ни Ме́нделя.

Якість білої кукурудзи Білий Кролик та Монблан при такому посіві буде на високому рівні, відсоток вкраплень жовтої кукурудзи на білому качані в перших рядках буде максимум 25% жовтих зерен на білому качані, що становитиме не більше 4-5 зерен в зерновому ряді.

А далі вже за 2 метри від жовтого сорту кількість жовтих зерен буде спадати або взагалі жовті зерна на білому качані будуть майже відсутні.

Також варто зауважити, що дані гібриди є суперсолодкими із геном цукристості Sh2, що мають найкращий смак та вміст цукрів понад 22%. Тому їх не рекомендується висівати поруч із кремнистими чи поп-корн сортами зернової кукурудзи.

Отже, білу суперсолодку кукурудзу Білий Кролик та Монблан найкраще вирощувати поруч із біколор сортами: Мармурова, Український Біколор, Прометей та Палітра. Це матиме додаткову перевагу для фермерів та городників, оскільки українці отримають чистоту унікальних сортів та біорізноманіття.

Михайло Нагорняк, автор сортів Білий Кролик та Український Біколор

Юрій Голюк, кандидат сільськогосподарських наук, селекція рослин

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Анастасія Хахалева
Понад п'ять років досвіду роботи в друкованих виданнях. З 2015 по 2019 рік - головний редактор журналу «Супермаркет Насіння» і менеджер зі зв'язків з громадськістю, у зв'язку з чим обробляю і аналізую дані про товари, їх популярності і особливості від клієнтів і виробників. Закінчила Таврійський державний агротехнологічний університет за спеціальністю організація с / г виробництва. Магістр економіки, торгівлі і біржової діяльності.
Оцініть автора
Агро Сіті
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: