Шпинат – корисна і не дуже важка в технології рослина, яка все сильніше завойовує український ринок. Головне при вирощуванні його в відкритому грунті – це забезпечення сонячної ділянки для проростання, достатньої вологості грунту близько 75-80% і підгодівлі.
Отримувати урожай шпинату можна практично круглий рік, все залежить від термінів посіву і вибору сортів. Деякі його різновиди можуть навіть порадувати вас ягодами. Детальніше про технологію вирощування і нюанси для різних видів шпинату далі в статті.
Різновиди шпинату
Перший етап вирощування шпинату – це вибір насіння. З кожним роком асортимент гібридів і сортів збільшується, і зараз налічує вже понад півсотні різновидів. Свою нішу займають як голандські гібриди (Боа F1, Спірос F1, Корвер F1), так і різні сорти – Монорес, Лагос, Лонг Стендінг, Віп та інші.
Одними з найбільш популярних сортів є Матадор, Суничний і Жирнолистковий. Їх особливості:
– Матадор. Вирощувати його люблять завдяки яскраво-зеленому забарвленню.
Висота шпинату – близько 40 см, вага одного листа близько 30 грам. Має прекрасний смак і відмінно підійде для заморозки.
Можна збирати вже через 40 днів з моменту висіву;
– шпинат Суничний або жмінда – нетрадиційна рослина, яка крім листя дає ще й плоди.
Саме листя використовується традиційно, як і у інших сортів: для свіжого вживання, як компонент у складі супів, салатів, заморозки.
А ось з плодів виходить відмінне варення, джем, компот. За смаком вони нагадують ожину і шовковицю.
Термін дозрівання – близько 60 днів з моменту посіву. Єдиний мінус даного шпинату – його висока здатність до самосіву. Якщо ягоди збирати неакуратно, в наступному році рослина може з’явитися на ділянці в хаотичному порядку.
– Жирнолистковий. Вирощування цього сорту порадує вас ранішим (через 30-35 днів з моменту посіву) і рясним врожаєм. Про листя даного шпинату говорить сама назва: воно велике і масивне, темно-зеленого відтінку. Має м’який смак і красиву форму.
Шпинат: умови вирощування
Як і інша зелень, шпинат не надто вибагливий до умов вирощування. Проте, є ряд вимог, яких важливо дотримуватися, щоб отримати якісний і своєчасний урожай. Серед найважливіших варто виділити: температуру, освітлення і вологу.
Температурний режим
Шпинат непогано переносить холод. Насіння цієї культури проростає при температурі +3-4°С, а молоді паростки здатні витримати похолодання до -10°С. Найбільш же оптимальна температура для розвитку шпинату – +15 … 17°С. Вирощують його навесні і влітку, а при використанні закритого грунту і зовсім можна організувати цілорічне вирощування.
У районах, де росте бузок, городники радять проводити весняний посів шпинату, коли бузок починає розпускатися.
Високих температур зелень не любить. При більш як + 20°С і поганому поливі, шпинат дрібніє і швидше викидає стрілку.
Освітлення
При короткому світловому дні шпинат формує гарну розетку. Листя виростають великими і м’ясистими, з довгими стеблами. Якщо ж вирощувати його при більш довгому дні (що особливо стосується періоду травень-липень), листочки вийдуть більш дрібними.
Вибирати для посадки краще добре освітлену ділянку, але з умовою своєчасного її зволоження під час високих температур (особливо при вирощуванні влітку).
Волога
Шпинат дуже любить полив. Середня вологість грунту під час вирощування даної культури повинна становити 75-80% НВ.
Якщо ви плануєте вирощувати шпинат у відкритому грунті у південних регіонах України – найкраще використовувати крапельний полив або здійснювати осінні, підзимні посіви.
Ознаки нестачі вологи: здрібніння листя, груба структура, жовтувате забарвлення.
Вирощування шпинату у відкритому грунті
Ділянка, де раніше росли картопля, капуста, овочеві або бобові культури на органічних добривах – відмінний вибір для посадки шпинату. Кращими сусідами для даної культури можуть стати редис, огірки, капусти, морква.
Що стосується грунту – краще вибирати суглинний або супіщаний. Вони непогано затримують вологу і при цьому не утворюють кірки.
Посів
Вирощування з насіння – найпопулярніший спосіб посіву шпинату, зважаючи на його холодостійкість. Для того щоб отримати урожай навесні, посів можна проводити у вересні, у зимовий період і на початку весни (в залежності від термінів підібраного сорту або гібриду і необхідних дат отримання готових рослин). Для осіннього врожаю сійте шпинат у серпні.
Схема посіву 35*7-10 см або 50*20 при використанні крапельного зрошення. Витрата насіння близько 300-500 грам на сотку. Важливо відзначити, що при вирощуванні шпинату влітку, кількість насіння краще збільшувати для підстраховки.
Насіння поміщаються в землю на глибину близько 1,5-2 см у вологий грунт. До і після цього грунт коткують.
Догляд
Догляд за шпинатом у відкритому грунті полягає в декількох простих діях.
Перші сходи (при вирощуванні навесні і влітку) з’являються вже через 9-12 днів з моменту посіву насіння. У цей момент важливо провести підгортання і видалити зайві бур’яни. Якщо посіви занадто густі – видаліть зайві рослини, залишаючи між кущами до 10 см.
Зверніть увагу, при вирощуванні шпинату Жирнолисткового і догляду за ним у відкритому грунті дуже важливо дочекатися гарної середньоденної температури (17-18°С) і завжди стежити за вологою. В іншому разі листя не виростуть більш ніж на 6-7 см і сорт піде в стрілку.
Поливати шпинат потрібно не часто. Чим спекотніше в регіоні зростання – тим частіше шпинату потрібно зволоження. В цілому досить одного-двох поливів.
Чим багатший грунт, тим кращим вийде урожай. Можна проводити підживлення культури і внести органіку в грунт до посіву. Особливо добре реагує шпинат на азот. А ось фосфор і калій використовувати навпаки, не варто. Вони прискорюють стрілкування.
Особливого догляду та вирощування вимагає Суничний шпинат. Його висівають за схемою 40х40 із закладенням насіння на глибину до 1 см, з обов’язковим мульчуванням. Даний різновид шпинату краще вирощувати через розсаду.
Коли рослина досягає 50-70 см у висоту, їй необхідна обов’язкова підв’язка. Якщо для вас важливі саме ягоди, а не листя – краще вибирати сонячні ділянки, так смак плодів буде більш насиченим.
Збір урожаю
Коли зрізати шпинат – виключно ваш вибір. Як правило, період утворення 7-12 листочків вважається оптимальним для збору врожаю. Також важливо щоб листочки були сухими (особливо якщо раніше пройшов дощ або була ранкова роса). Збір може бути багаторазовим і тривати аж до початку стрілкування рослини.
Затягувати зі збиранням не рекомендується. Переросле або підсохле листя швидко стає грубим і вже не підходить для вживання. Урожайність шпинату може досягати від півтора до двох кілограм з квадратного метра і навіть більше (в залежності від особливостей сорту чи гібрида).
Суничний шпинат можна збирати двічі за сезон, як листя, так і ягоди. Ягоди краще збирати на перших стадіях “запалювання”, поки вони не переспіли і не втратили свій смак.
5 причин посіяти шпинат
1. Шпинат – один із лідерів серед овочів і зелені за вмістом вітаміну С. Крім того, він багатий на залізо, каротин, марганець, інші вітаміни (В1, Е, РР). Не менш насичений він калієм, кальцієм і йодом.
2. Має дуже широке використання у кулінарії. Його можна їсти свіжим, варити, консервувати. Він додає особливого смаку супам і салатам, чудово поєднується з сиром, і навіть може служити як складова корисних коктейлів.
3. Шпинат – джерело клітковини. Він присутній у дієтичному меню, добре впливає на кишечник. Завдяки своїй структурі навіть невелика кількість поглинутого шпинату дозволить вам швидко відчути насичення.
4. Через низьку калорійність шпинат відомий і в медицині. Його часто рекомендують для вживання діабетикам, людям похилого віку та людям з надмірною вагою. Дана культура добре допомагає очам і травленню.
5. Дуже цінно те, що шпинат можна заморожувати. При цьому він не втрачає своїх корисних властивостей і навіть після тривалих періодів зберігання в морозилці буде також відмінно підходити для вживання і готування.
Доброго дня. Підкажіть будь ласка, для збору восени, сіять в серпні. Але в нас серпень може бути дуже теплим. Як бути?. В вересні посіяти?. А на весну для збору, в жовтні посіяти? Дякую
Добрий день! “Схема посіву 35*7-10 см або 50*20” – це як? 50 см між рядками і 20 між насінинами?
Василь, вітаю! Все вірно – перше число у схемі посіву відповідає за відстань між рядами (у першій схемі 35 см, у другій – 50 см), а друге число – за відстань між насінинами у ряді (7-10 см у першій схемі, і 20 см у другій).
Дякую за відповідь.