Кабачки та цукіні – це популярні овочі, які мають масу корисних властивостей і різні способи приготування. Їх можна смажити, варити, запікати, маринувати та навіть використовувати, як головний інгредієнт ароматного варення.
Перевагою даних культур є простота в вирощуванні та скоростиглість. Головне – вчасно збирати молоді зав’язі, але, якщо вже забарилися – кабачками, що переросли, можна нагодувати домашніх тварин. Про те, чим корисний кабачок і особливості його вирощування, читайте в статті.
- Корисні властивості кабачка
- Біологічні особливості і умови вирощування кабачка
- Підбір сорту або гібриду
- Цукіні і кабачки – агротехніка вирощування
- Вибір ділянки під посадку кабачка
- Вирощування розсади
- Посадка кабачків
- Кабачки – вирощування і догляд
- Внесення добрив
- Поливний режим
- Боротьба зі шкідниками та хворобами
- Збір врожаю
Корисні властивості кабачка

Кабачки традиційно цінуються за свою скоростиглість, високу врожайність і дієтичні якості плодів. Це обумовлено їх багатим вітамінним і мінеральним складом, легкою засвоюваністю організмом і низькою калорійністю. Кабачки є цінною сировиною для приготування домашніх страв, а також консервної промисловості – виготовлення ікри, а нарізані шматочки засолюють, як огірки.
У шкірі кабачка міститься каротиноїд – лютеїн, який корисний при вікових змінах зору. Особливо багато його в плодах жовтого кольору. Маска з подрібнених плодів кабачка тонізує і пом’якшує шкіру, розгладжує зморшки, надає їй свіжість і знімає почервоніння.
Біологічні особливості і умови вирощування кабачка
Кабачок і цукіні, як і всі гарбузові, є теплолюбними рослинами, але у порівнянні зі своїми родичами вони самі холодостійкі. Насіння проростає при температурі вище +10-15°С. Рослини не переносять короткочасного зниження температури до +3-5°С і гинуть від заморозків. Оптимальною для цієї рослини є температура +20-28°С.
Також це світлолюбні овочі, які погано реагують на затінення. При нестачі світла зростання кабачка сповільнюється, пилок не визріває, тому жіночі квітки погано запилюються і падає врожайність. У похмуру погоду і в загущених посадках у плодів погіршується смак, оскільки в них накопичується низька кількість цукру і сухих речовин.
Культури вимогливі до живлення. Це пов’язано з високою потенційною можливістю формувати товарний урожай до 100 т/га і більше. Винос з ґрунту для формування 100 ц товарної продукції становить – 27,5 кг азоту, 14 кг фосфору і 40 кг калію. Добре реагує на органічні та мінеральні добрива.
У порівнянні з огірком, кабачок більш посухостійкий. Однак відсутність опадів і поливів в південних районах в період вегетації негативно впливає на продуктивність рослин і знижує якість плодів. Тому при сильній спеці проводять поливи кожні 3 дні тільки теплою водою. Бажано це робити так, щоб краплі води не потрапили на листя. Але не можна допускати перезволоження ґрунту, тому що в такому випадку слабшає коріння.
Підбір сорту або гібриду

Кабачки та цукіні відрізняються за кольором (салатові, темно-зелені, жовті, смугасті) і формі (циліндричні, овальні, видовжені, круглі). Також вони різняться по терміну дозрівання і типу запилення.
Цукіні відрізняються більш коротким головним стеблом (близько 1 м), сильним розсіченням листя і білою плямистістю. Плоди з більш ніжною, соковитою м’якоттю (можна споживати навіть сирими), що обумовлено високим вмістом пектину і раннім терміном товарної стиглості.
Вибираючи насіння, слід зазначити, що існують, крім традиційних бджолозапильних, і партенокарпічні сорти кабачка, які зав’язують плоди в умовах поганого запилення. Вони придатні для вирощування в теплицях.
Великою популярністю користуються скоростиглі гібриди з високою продуктивністю і дружною віддачею врожаю, стійкі до борошнистої роси. З повним списком сортів і гібридів кабачка, можна ознайомиться на сайті.
Цукіні і кабачки – агротехніка вирощування
Вибір ділянки під посадку кабачка
Кабачок і цукіні є найбільш вимогливими до ґрунту у порівнянні з іншими овочами їх сімейства. Їм не підходять важкі глинисті ґрунти. Також на кислих торфовищах кабачки повільно ростуть і дають низький урожай неякісних плодів.
Посіви слід розміщувати на відкритих ділянках з родючими, легкими за механічним складом ґрунтами та нейтральною кислотністю. Кабачки краще ростуть на супіщаних, легко- і середньосуглинистих ґрунтах.
Ідеальні попередники для кабачків – картопля, капустяні культури, цибуля, коренеплоди, бобові та зелень. Кабачок можна садити на полях, де вирощувався огірок або інші гарбузові культури, оскільки у них є спільні хвороби.
Восени проводять оранку на глибину 20-25 см. Навесні при першій нагоді ґрунт культивують. У міру появи бур’янів перед посадкою проводять культивацію з боронуванням.
Вирощування розсади

В Україні практикується вирощування кабачків розсадою і через прямий посів у відкритий ґрунт. Розсаду вирощують в касетах, склянках або горщиках, щоб зменшити травмування кореневої системи після пересадки.
В якості ґрунтової суміші для розсади використовують легкий торф, який попередньо пропарюють гарячою водою, щоб запобігти розвитку чорної ніжки на сіянцях. Також для знезараження ґрунт можна полити розчином препарату Магнікур Енерджі (Превікур).
В одну лунку сіють по одній насінні на глибину 3-4 см, поміщаючи насіння в горизонтальному положенні. Ідеальною температурою для росту і розвитку розсади є +22-25°С. При вирощуванні ранньою весною розсаду необхідно досвічувати, оскільки вона може витягуватися.
Поливи проводять виключно підігрітою водою. У розсаднику сіянці підгодовують два рази разом з поливом: 1 – через 14 днів після сходів; 2 – за 2-3 дні до висадки розсади. Кращими для підгодівлі є комплексні добрива з усім набором елементів живлення, але з переважанням фосфору для розвитку кореневої системи.
До висадки розсада кабачка готова, коли на ній сформується 2-3 справжніх листочки та коріння доросте до нижньої частини комірки. Зазвичай це сіянці у віці 25-30 днів.
Посадка кабачків
Посів і висадку розсади у відкритий ґрунт проводять після відпадання загрози заморозків (кінець квітня – початок травня). Допустимі й більш пізні терміни посіву. Якщо розсада буде готова раніше, ніж настане оптимальна температура, то її слід укрити агроволокном. Схеми посадки розсади: 210×40 см, 240+40×70 й т.д.
У відкритий ґрунт насіння сіють у вологий ґрунт по одній штуці в ямку на глибину 5-6 см. Схема посіву – 240+40×56 см й т.д. При сприятливих умовах сходи з’являються на 8-12 день після посіву, а при більш прохолодній погоді, сходи затягуються до 18-20 днів.
Кабачки – вирощування і догляд
До початку плодоношення проводять розпушування міжрядь після кожного поливу. Це слід робити обережно, щоб не пошкодити коріння. Також у міру заростання при вирощуванні кабачків необхідно робити прополювання з метою знищення бур’янів. Для кращої вентиляції та освітлення на дорослих рослинах слід видалити 2-3 нижніх листків.
Внесення добрив

Точна норма внесення добрив залежить від вмісту елементів живлення в ґрунті. В середньому, на 1 гектар поля під вирощування кабачка вносять 40-60 т органіки й 100-150 кг аміачної селітри, 300-400 кг суперфосфату і 150-200 кг калійної солі. Всю дозу розподіляють на осіннє і весняне внесення.
Якщо Ви плануєте використовувати крапельне зрошення, то система внесення добрив буде радикально інша. Також для початку потрібно зробити аналіз ґрунту і після цього, наш агроном зможе дати Вам рекомендації по харчуванню.
Часто на супіщаних ґрунтах відзначається дефіцит магнію, тому навесні під культивацію вносять магнієві добрива. За період вегетації рослини підживлюють не менше трьох разів. Перший раз – через 7 днів після висадки розсади, другий – в період цвітіння (з мікроелементами), третій – в період плодоношення. Варто враховувати, що в початкові фази при вирощуванні кабачка рослинам для розвитку потрібен азот і фосфор, а в період плодоношення – азот, калій і кальцій.
Поливний режим
Перед появою плодів полив роблять раз в 4-5 днів, нормою 250-300 м3/га. Під час плодоношення – раз в 3-5 днів теплою водою, збільшивши норму до 2-3 літрів під рослину. Для поливу кабачка ідеальним є крапельне зрошення, оскільки воно зволожує лише прикореневу зону і з його допомогою можна робити підживлення добривами (фертигація), і вносити пестициди.
Боротьба зі шкідниками та хворобами
Кабачок найчастіше пошкоджується баштанною попелицею, трипсами та павутинним кліщем. Із захворювань найбільш шкідливими є пероноспороз, антракноз, борошниста роса і бактеріоз. Для боротьби зі шкідливими організмами використовують пестициди, які дозволені для використання на даній культурі.
Як розпізнати шкідників і хвороби кабачка, а також методи боротьби з ними читайте в статті: «Шкідники та хвороби кабачків в закритому і відкритому ґрунті».
Важливо! Обробляти рослини пестицидами можна не пізніше, ніж за 20-30 днів до збирання врожаю.
Збір врожаю
Збирають урожай кабачків і цукіні вручну. Для збору підходять плоди віком 3-7 днів і довжиною 15-20 см. Надалі їх шкірка стає жорсткою, а насіння – великим та не придатним до вживання. Щоб не знижувати загальну врожайність, вибірку слід проводити регулярно.

Цікаві факти про кабачок
1. Вперше кабачки з’явилися на території сучасної Мексики. Але місцеві індіанці їли тільки їх насіння, а не самі овочі. До Європи вони були завезені в XVI столітті, де вперше їсти самі кабачки стали італійці.
2. З точки зору ботаніки вони належать до ягід, а не до овочів. Але все одно всі звикли вважати кабачок овочем.
3. У Греції та Франції користуються популярністю квітки кабачків, які теж їстівні.
4. У Книгу рекордів Гіннеса потрапив найбільший кабачок у світі вагою 65 кг. Його виростив австралієць з острова Норфолк. Щоб підняти цього велетня, знадобилося дві людини.
Як бачите, виростити кабачки та цукіні досить просто. Головне підібрати якісний посівний матеріал і правильну ділянку. І далі при належному догляді Ви отримаєте високий урожай смачних і корисних овочів.

