Капія або Каппі — різновид перцю з солодкими червоними плодами. Він належить до того ж сімейства, що і болгарський перець, і не поступається своїм аналогам. Капія є вихідцем зі Східної Європи та насправді є основним смаковим інгредієнтом угорської паприки.
- Опис перцю Капія (Каппі)
- Кращі гібриди перцю Капія
- Портека F1 (Rijk Zwaan)
- Самандер F1 (Nunhems)
- ЛС 1214 (LS 1214) F1 (Lucky Seed)
- Магус F1 ( ZKI ( Innova Seeds))
- Армагеддон F1 (Yuksel)
- Деметра F1 (Moravoseed)
- Кращі сорти перцю Капія
- Марконі Ред (Марконі Россо) (Hortus)
- Фатіма (Moravoseed)
- Буркап (BT Tohum)
- Марконі Ред (GL Seeds)
- Горн жовтий (Семена Украины)
Опис перцю Капія (Каппі)
Каппі має щільну соковиту м’якоть з яскраво вираженим солодкуватим смаком і насиченим ароматом. Паприку можна смажити на грилі або використовувати для приготування соусів, лечо, аджики тощо. Перець також популярний для вживання у свіжому вигляді. Тому його часто додають в салати та овочеві закуски.
Перець Капія може підвищити імунітет, тому що він багатий на аскорбінову кислоту і каротин. Крім того, Каппі має загальнозміцнювальну дію на організм людини, допомагаючи позбутися від безсоння, стресу і депресії. При регулярному вживанні паприки робота системи кровообігу поліпшується, кров розріджується і ризик тромбоутворення зменшується.
Плоди червоні, конічної форми та мають 2-3 камери. Коли вони технічно зрілі, вони зелені, а при біологічному дозріванні — яскраво-червоні. Капія має високу врожайність та однорідність плодів у порівнянні з іншими сортами перцю.
З точки зору технології, вирощування Каппі нічим не відрізняється від культивування іншого перцю. Сорти Каппі підходять як для відкритих, так і для закритих ґрунтів в залежності від площі вирощування.
Як бачите, перець Капія має багато переваг, саме тому він дуже популярний у наших клієнтів. Нижче представлені популярні сорти та гібриди перцю Каппі з описом і фотографіями.
Кращі гібриди перцю Капія
Портека F1 (Rijk Zwaan)

- Високоврожайний, скоростиглий перець Капія для польового вирощування і посадки в плівкові теплиці. Дозріває через 70-75 днів після пересадки.
- Рослина генеративного типу, компактна. Не уражується мозаїкою.
- Плоди мають подовжену конічну форму, від 2 до 3 камер, довжину 12-14 см і діаметр – 6-7 см. Вага одного перцю – 130-150 г. Стінки м’ясисті, товщиною від 6 до 7 мм і мають високий вміст сухої речовини.
- Портека F1 – це популярний в супермаркетах гібрид, завдяки своєму привабливому темно-червоному кольору і високим смаковим якостям. Він ідеально підходить для заморожування, консервування, сушіння та смаження на грилі.
Самандер F1 (Nunhems)
- Ультраранній гібрид перцю Каппі, який дозріває через 55-65 днів після пересадки. Підходить для польових посадок, а також для вирощування плівкових і скляних теплицях.
- Рослина компактна і потужна. Для вирощування в теплицях потрібна підв’язка. Листя захищає плоди від сонячних опіків. Один кущ дає 15-20 плодів.
- Плоди типової конічної форми, з 2-3 камерами, масою 160-190 г. Довжина перцю 16-19 см, а ширина 5-6 см. Стінки соковиті, ароматні, товщиною 5-6 мм.
- Перець Самандер F1 досить щільний, тому його можна перевозити на великі відстані, не втрачаючи якості. Крім того, він залишається щільним після термічної обробки.

ЛС 1214 (LS 1214) F1 (Lucky Seed)

- Перець Капія, який дозріває рано і не знижує продуктивність при високих температурах. 65-75 днів від висадки розсади до технічної зрілості та 80-95 днів до біологічної зрілості. Підходить для посадки в полі та в захищеному ґрунті.
- Рослина низькоросла, міцна. Кущ має досить листя, щоб захистити рослини від сонця.
- Плоди видовжено-конусоподібні, з 2-3 камерами та масою 90-110 г. Стінки товщиною від 4 до 5 мм з пікантним смаком. Перець спочатку має світло-зелений колір, а після дозрівання червоніє. Плоди використовуються для вживання у свіжому вигляді та для перероблення на лечо.
- Гібрид ЛС 1214 (LS 1214) F1 невибагливий до умов вирощування. Не уражається фузаріозом і вертицильозом.
Магус F1 ( ZKI ( Innova Seeds))
- Ранній гібрид перцю Каппі, який дозріває через 60 днів після висадки розсади в ґрунт. Показує хорошу стійкість до стресів і негативних погодних факторів.
- Рослина сильноросла, добре росте в полі та в теплицях. Один кущ дає в середньому 10 перців. Велике листя добре захищає плоди від сонячних опіків.
- Плоди мають подовжену конічну форму, довжиною від 15 до 18 см. Вага перцю коливається від 150 до 180 г. Стінки товщиною 6-7 мм. Плоди у міру дозрівання змінюють колір від зеленого до темно-червоного. Підходять для свіжого ринку і всіх видів перероблення.
- Maгус F1 характеризується високою ефективністю, неперевершеним смаком, якістю збереження і транспортабельністю.

Армагеддон F1 (Yuksel)

- Гібрид перцю Капія раннього дозрівання для вирощування в приміщенні та у відкритому повітрі.
- Рослина генеративна, з сильною енергією, короткими міжвузлями та тривалим періодом плодоношення.
- Перець за формою нагадує подовжений конус і на вигляд схожий на перець чилі. Повністю дозрівши, він набуває яскраво-червоного кольору. Плоди довжиною 22-24 см і шириною 6-8 см. Середня вага перцю – 150-170 м Стінки перцю товсті та мають високий вміст сухої речовини.
- Армагеддон F1 відрізняється тим, що не тріскається під час дозрівання. А це поширена проблема з перцем Капія. Він також стійкий до перепадів температури. Плоди використовують у свіжому вигляді, для консервування, заморожування і приготування на грилі.
Деметра F1 (Moravoseed)
- Середньоранній гібрид типу Капія для вирощування в плівковій теплиці та у відкритому ґрунті.
- Плоди товстостінні, довгасто-конічні, з 2-3 камерами та масою 170-190 г. Довжина перцю може досягати 16 см, а товщина 6-7 см.
- Овочі однорідні за формою і розміром, світло-зелені, коли технічно стиглі, і темно-червоні в фазі біологічної стиглості. Ямка для кріплення перцю неглибока.
- Деметра F1 – це смачний гібрид перцю, який є універсальним для всіх видів перероблення, включаючи виготовлення паприки.

Кращі сорти перцю Капія
Марконі Ред (Марконі Россо) (Hortus)

- Італійський перець Капія середнього терміну вирощування. Від висадки розсади до технічної стиглості проходить від 90 до 95 днів.
- Рослина середньоросла, висотою 5o-70 см. Кущ може дати від 12 до 15 плодів. Стійкий до перепадів температури.
- Плоди мають конічну форму з тупим кінцем, довжину до 20 см і середню масу – 200 г. Дозріваючи, вони переходять з зеленого на яскраво-червоний. Стінки м’ясисті та дуже м’які, товщиною від 3 до 4 мм.
- Червоний перець Марконі Ред має високі смакові якості, ідеально підходить для вживання у свіжому вигляді, смаження на грилі та маринування. Гібрид також плодоносить до пізньої осені.
Фатіма (Moravoseed)
- Сортовий перець Капія середнього терміну дозрівання (110-120 днів) для отримання високого врожаю в скляних і плівкових теплицях, а також на відкритих полях в південних регіонах.
- Плоди великі, трапецієподібні з 3-4-ма чіткими камерами. Перець довжиною до 16 см і шириною 9 см. Середня вага плодів – 220-240 г.
- Плоди зелені в технічній стиглості, і червоні — в біологічній. Поверхня плодів гладенька.
- Перевага перцю Фатіма полягає в тому, що він дає великі однорідні плоди з хорошим смаком. З нього готують лечо, аджику, а також їдять у свіжому вигляді.

Буркап (BT Tohum)

- Ранній сорт перцю типу Капія для вирощування у відкритому ґрунті. Від висадки розсади до збору врожаю проходить від 70 до 75 днів.
- Рослина з великими листками та високою стійкістю до стресів.
- Плоди плоскі, конічні, з 2-3 камерами, довжиною 16-18 см і шириною 6-7 см. Стінки товщиною 6-7 мм. Середня вага перцю 160-180 г. В процесі дозрівання перець переходить з темно-зеленого в темно-червоний.
- Перець Буркап використовується на свіжому ринку для смаження і приготування овочевих рагу. Також характеризується високою щільністю і вирівняністю.
Марконі Ред (GL Seeds)
- Середньостиглий перець Капія для польового вирощування. Вегетаційний період становить від 100 до 115 днів.
- Рослина середнього розміру, висотою 50-70 см. Кущ дає від 12 до 15 плодів.
- Плоди подовжені з тупим кінцем, 3-4 камерами, масою 150-200 г. Довжина перцю до 18 см, а діаметр до 10 см.
- Червоний перець Марконі Ред м’ясистий і ароматний, насиченого червоного кольору. Підходить для вживання у свіжому вигляді, консервування та заморожування.

Горн жовтий (Семена Украины)

- Середньостиглий жовтий сорт Капія, який може дозріти за 130-140 днів.
- Кущ сильний, досить розгалужений, 90-100 см у висоту.
- Плоди видовжено-конічні, великі, довжиною від 18 до 20 см. Стінки м’ясисті, солодкі, товщиною від 5 до 6 мм. У технічній зрілості плоди зелені, а в біологічній — золотисто-жовті.
- Перець Горн жовтий відомий своїм незвичайним кольором. Його можна використовувати для свіжого ринку і перероблення.
Поділіться в коментарях, які сорти та гібриди перцю Капія вже вирощували і які вам більше подобаються. Ваші відгуки важливі не тільки нам, а й іншим овочівникам, які обирають перець для посадки.