Перець Капія – характеристика і опис кращих сортів

Рейтинги овочевих культур

Капія або Каппі — різновид перцю з солодкими червоними плодами. Він належить до того ж сімейства, що і болгарський перець, і не поступається своїм аналогам. Капія є вихідцем зі Східної Європи та насправді є основним смаковим інгредієнтом угорської паприки.

Опис перцю Капія (Каппі)

Каппі має щільну соковиту м’якоть з яскраво вираженим солодкуватим смаком і насиченим ароматом. Паприку можна смажити на грилі або використовувати для приготування соусів, лечо, аджики тощо. Перець також популярний для вживання у свіжому вигляді. Тому його часто додають в салати та овочеві закуски.

Перець Капія може підвищити імунітет, тому що він багатий на аскорбінову кислоту і каротин. Крім того, Каппі має загальнозміцнювальну дію на організм людини, допомагаючи позбутися від безсоння, стресу і депресії. При регулярному вживанні паприки робота системи кровообігу поліпшується, кров розріджується і ризик тромбоутворення зменшується.

Плоди червоні, конічної форми та мають 2-3 камери. Коли вони технічно зрілі, вони зелені, а при біологічному дозріванні — яскраво-червоні. Капія має високу врожайність та однорідність плодів у порівнянні з іншими сортами перцю.

З точки зору технології, вирощування Каппі нічим не відрізняється від культивування іншого перцю. Сорти Каппі підходять як для відкритих, так і для закритих ґрунтів в залежності від площі вирощування.

Як бачите, перець Капія має багато переваг, саме тому він дуже популярний у наших клієнтів. Нижче представлені популярні сорти та гібриди перцю Каппі з описом і фотографіями.

Кращі гібриди перцю Капія

Портека F1 (Rijk Zwaan)

фото перец портека
Солодкий перець Портека F1
  • Високоврожайний, скоростиглий перець Капія для польового вирощування і посадки в плівкові теплиці. Дозріває через 70-75 днів після пересадки.
  • Рослина генеративного типу, компактна. Не уражується мозаїкою.
  • Плоди мають подовжену конічну форму, від 2 до 3 камер, довжину 12-14 см і діаметр – 6-7 см. Вага одного перцю – 130-150 г. Стінки м’ясисті, товщиною від 6 до 7 мм і мають високий вміст сухої речовини.
  • Портека F1 – це популярний в супермаркетах гібрид, завдяки своєму привабливому темно-червоному кольору і високим смаковим якостям. Він ідеально підходить для заморожування, консервування, сушіння та смаження на грилі.
Опис солодкого перцю Портека F1

Самандер F1 (Nunhems)

  • Ультраранній гібрид перцю Каппі, який дозріває через 55-65 днів після пересадки. Підходить для польових посадок, а також для вирощування плівкових і скляних теплицях.
  • Рослина компактна і потужна. Для вирощування в теплицях потрібна підв’язка. Листя захищає плоди від сонячних опіків. Один кущ дає 15-20 плодів.
  • Плоди типової конічної форми, з 2-3 камерами, масою 160-190 г. Довжина перцю 16-19 см, а ширина 5-6 см. Стінки соковиті, ароматні, товщиною 5-6 мм.
  • Перець Самандер F1 досить щільний, тому його можна перевозити на великі відстані, не втрачаючи якості. Крім того, він залишається щільним після термічної обробки.
фото перец самандер
Плоди перцю Капія Самандер F1
Як виглядає оригінальна упаковка солодкого перцю Самандер F1

ЛС 1214 (LS 1214) F1 (Lucky Seed)

фото перец лс 1214
Солодкий перець ЛС 1214 (LS 1214) F1
  • Перець Капія, який дозріває рано і не знижує продуктивність при високих температурах. 65-75 днів від висадки розсади до технічної зрілості та 80-95 днів до біологічної зрілості. Підходить для посадки в полі та в захищеному ґрунті.
  • Рослина низькоросла, міцна. Кущ має досить листя, щоб захистити рослини від сонця.
  • Плоди видовжено-конусоподібні, з 2-3 камерами та масою 90-110 г. Стінки товщиною від 4 до 5 мм з пікантним смаком. Перець спочатку має світло-зелений колір, а після дозрівання червоніє. Плоди використовуються для вживання у свіжому вигляді та для перероблення на лечо.
  • Гібрид ЛС 1214 (LS 1214) F1 невибагливий до умов вирощування. Не уражається фузаріозом і вертицильозом.
Антифейк або як виглядає оригінальне насіння солодкого перцю ЛЗ 1214 (LS 1214) F1

Магус F1 ( ZKI ( Innova Seeds))

  • Ранній гібрид перцю Каппі, який дозріває через 60 днів після висадки розсади в ґрунт. Показує хорошу стійкість до стресів і негативних погодних факторів.
  • Рослина сильноросла, добре росте в полі та в теплицях. Один кущ дає в середньому 10 перців. Велике листя добре захищає плоди від сонячних опіків.
  • Плоди мають подовжену конічну форму, довжиною від 15 до 18 см. Вага перцю коливається від 150 до 180 г. Стінки товщиною 6-7 мм. Плоди у міру дозрівання змінюють колір від зеленого до темно-червоного. Підходять для свіжого ринку і всіх видів перероблення.
  • Maгус F1 характеризується високою ефективністю, неперевершеним смаком, якістю збереження і транспортабельністю.
фото перец магус
Плоди солодкого перцю Магус F1

Армагеддон F1 (Yuksel)

фото перец армагедон
Фото солодкого перцю Армагеддон F1
  • Гібрид перцю Капія раннього дозрівання для вирощування в приміщенні та у відкритому повітрі.
  • Рослина генеративна, з сильною енергією, короткими міжвузлями та тривалим періодом плодоношення.
  • Перець за формою нагадує подовжений конус і на вигляд схожий на перець чилі. Повністю дозрівши, він набуває яскраво-червоного кольору. Плоди довжиною 22-24 см і шириною 6-8 см. Середня вага перцю – 150-170 м Стінки перцю товсті та мають високий вміст сухої речовини.
  • Армагеддон F1 відрізняється тим, що не тріскається під час дозрівання. А це поширена проблема з перцем Капія. Він також стійкий до перепадів температури. Плоди використовують у свіжому вигляді, для консервування, заморожування і приготування на грилі.
Презентація перцю Армагеддон F1 на семінарі компанії Yuksel

Деметра F1 (Moravoseed)

  • Середньоранній гібрид типу Капія для вирощування в плівковій теплиці та у відкритому ґрунті.
  • Плоди товстостінні, довгасто-конічні, з 2-3 камерами та масою 170-190 г. Довжина перцю може досягати 16 см, а товщина 6-7 см.
  • Овочі однорідні за формою і розміром, світло-зелені, коли технічно стиглі, і темно-червоні в фазі біологічної стиглості. Ямка для кріплення перцю неглибока.
  • Деметра F1 – це смачний гібрид перцю, який є універсальним для всіх видів перероблення, включаючи виготовлення паприки.
фото перец деметра
Солодкий перець Деметра F1
Як виглядає оригінальна упаковка насіння перцю Деметра F1

Кращі сорти перцю Капія

Марконі Ред (Марконі Россо) (Hortus)

фото перец маркони ред
Перець Марконі Ред (Марконі Россо)
  • Італійський перець Капія середнього терміну вирощування. Від висадки розсади до технічної стиглості проходить від 90 до 95 днів.
  • Рослина середньоросла, висотою 5o-70 см. Кущ може дати від 12 до 15 плодів. Стійкий до перепадів температури.
  • Плоди мають конічну форму з тупим кінцем, довжину до 20 см і середню масу – 200 г. Дозріваючи, вони переходять з зеленого на яскраво-червоний. Стінки м’ясисті та дуже м’які, товщиною від 3 до 4 мм.
  • Червоний перець Марконі Ред має високі смакові якості, ідеально підходить для вживання у свіжому вигляді, смаження на грилі та маринування. Гібрид також плодоносить до пізньої осені.

Фатіма (Moravoseed)

  • Сортовий перець Капія середнього терміну дозрівання (110-120 днів) для отримання високого врожаю в скляних і плівкових теплицях, а також на відкритих полях в південних регіонах.
  • Плоди великі, трапецієподібні з 3-4-ма чіткими камерами. Перець довжиною до 16 см і шириною 9 см. Середня вага плодів – 220-240 г.
  • Плоди зелені в технічній стиглості, і червоні — в біологічній. Поверхня плодів гладенька.
  • Перевага перцю Фатіма полягає в тому, що він дає великі однорідні плоди з хорошим смаком. З нього готують лечо, аджику, а також їдять у свіжому вигляді.
фото перец фатима
Солодкий перець Фатіма

Буркап (BT Tohum)

фото перец буркап
Плоди перцю Каппі Буркап
  • Ранній сорт перцю типу Капія для вирощування у відкритому ґрунті. Від висадки розсади до збору врожаю проходить від 70 до 75 днів.
  • Рослина з великими листками та високою стійкістю до стресів.
  • Плоди плоскі, конічні, з 2-3 камерами, довжиною 16-18 см і шириною 6-7 см. Стінки товщиною 6-7 мм. Середня вага перцю 160-180 г. В процесі дозрівання перець переходить з темно-зеленого в темно-червоний.
  • Перець Буркап використовується на свіжому ринку для смаження і приготування овочевих рагу. Також характеризується високою щільністю і вирівняністю.

Марконі Ред (GL Seeds)

  • Середньостиглий перець Капія для польового вирощування. Вегетаційний період становить від 100 до 115 днів.
  • Рослина середнього розміру, висотою 50-70 см. Кущ дає від 12 до 15 плодів.
  • Плоди подовжені з тупим кінцем, 3-4 камерами, масою 150-200 г. Довжина перцю до 18 см, а діаметр до 10 см.
  • Червоний перець Марконі Ред м’ясистий і ароматний, насиченого червоного кольору. Підходить для вживання у свіжому вигляді, консервування та заморожування.
фото перец маркони ред маркони россо
Солодкий перець Марконі Ред

Горн жовтий (Семена Украины)

фото перец горн желтый
Болгарський перець Горн жовтий
  • Середньостиглий жовтий сорт Капія, який може дозріти за 130-140 днів.
  • Кущ сильний, досить розгалужений, 90-100 см у висоту.
  • Плоди видовжено-конічні, великі, довжиною від 18 до 20 см. Стінки м’ясисті, солодкі, товщиною від 5 до 6 мм. У технічній зрілості плоди зелені, а в біологічній — золотисто-жовті.
  • Перець Горн жовтий відомий своїм незвичайним кольором. Його можна використовувати для свіжого ринку і перероблення.

Поділіться в коментарях, які сорти та гібриди перцю Капія вже вирощували і які вам більше подобаються. Ваші відгуки важливі не тільки нам, а й іншим овочівникам, які обирають перець для посадки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Марія Чурсіна
Магістр з агрономії. Закінчила ХДАУ. У 2010 році проходила виробничу практику на селекційно-випробувальній станції "Nunhems". У 2011 році працювала агрономом в ПП "Зелений Гектар", який займається вирощуванням саджанців плодових дерев, розсади суниці та овочів. У 2012 році була агрономом в компанії "АгроАналіз". З 2013 року працюю в інтернет-магазині "Супермаркет Насіння".
Оцініть автора
Агро Сіті
5 1 голос
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: