Брюссельська капуста – найкращі сорти, фото, відео та відгуки

Рейтинги овочевих культур

Брюссельська капуста – це наймолодший родич білокачанної капусти. Крім свого незвичайного вигляду, від інших капуст вона відрізняється високою стійкістю до морозів до -8°С. Єдине, чого не потерпить брюссельська капуста, так це затінення та загущення посівів, особливо на етапі посіву. Чим спекотніше і сонячніше дні, тим вища її якість та врожайність.

Свою назву капуста одержала від Карла Ліннея на честь бельгійських городників у Брюсселі, які займалися селекцією брюссельської капусти. Ґрунтуючись на досвіді та відгуках покупців, фахівці інтернет-магазину «Супермаркет Насіння» для вашої зручності склали рейтинг найкращих сортів та гібридів брюссельської капусти.

Геркулес (Hortus)

фото брюссельской капусты геркулес
Фото капусти Геркулес

Очолює рейтинг найкращих сортів брюссельської капусти – сорт Геркулес. Він є середньопізнім і дозріває через 130-140 днів посадки розсади.

Рослина середнього зросту, формує на стеблі по 20-30 зелених качанчиків масою 10-12 гр.

Головки мають чудові смакові якості та підходять для використання в осінній та осінньо-зимовий періоди. Їх вживають у свіжому вигляді, для консервування та заморожування.

Брюссельська капуста Геркулес не гине після короткочасних заморозків. Віддає перевагу росту на добре освітлюваних ділянках.

Касіопея (Касіо) (Moravoseed)

фото брюссельской капусты касио касиопея ф1
Брюссельська капуста Касіопея (Касіо)

Ще один популярний середньопізній сорт із вегетаційним періодом від висадки розсади до збирання – 150-160 днів.

Рослина з товстим потужним стеблом, середньою висотою 110-125 см. Вирізняється високою морозостійкістю.

Качанчики зеленого кольору, тверді, рясно ростуть щільними рядами.

Використовуються в домашній кулінарії для варіння, тушкування, запікання та заморозки.

Цінна якість сорту брюссельської капусти Касіопея (Касіо) у тому, що врожай можна збирати до стійких морозів.

Франклін F1 (Bejo)

фото брюссельской капусты франклин
Фото капусти Франклін F1

І завершує трійку найкращих сортів – брюссельська капуста Франклін F1! Гібрид є раннім і дозріває через 128 днів після посадки.

Рослина середньої висоти з головками округло-овальної форми, які легко збираються як вручну, так і механічно.

Качани насиченого зеленого забарвлення, добре наповнені, з ніжним листям, генетично без гіркоти. Їх можна вживати у свіжому та термічно обробленому вигляді.

Переваги сорту брюссельської капусти – це висока врожайність, стійкість до фузаріозного в’янення та негативних погодних факторів.

Відгук про капусту Франклін F1 від Таміли Д.:

Чудовий гібрид. Відносно ранній (наскільки це можливо для даного виду), качанчики щільні, вирівняні за розміром, дружно набирають вагу. Невибагливий до погодних умов і догляду, навіть поява білокрилки вкупі з сажковим грибком видимої шкоди не нанесла. Дуже раджу.

Огляд брюссельської капусти Франклін F1 від представника компанії Bejo

Абакус F1 (Syngenta)

фото брюссельской капусты абакус ф1
Капуста Абакус F1

Середньостиглий урожайний гібрид брюссельської капусти з періодом вегетації 110-115 днів від посадки розсади у відкритий ґрунт.

Плоди вирівняні, красивого зеленого кольору, середнім діаметром 2,5-3 см.

Рослина відрізняється високою стійкістю до стресових умов проростання та холодостійкістю. Тож його можна збирати до грудня.

Капуста Абакус F1 призначена для реалізації у свіжому вигляді та заморозки. Також качани добре зберігаються і не втрачають свій товарний вигляд.

Розелла (Satimex)

фото брюссельской капусты розелла
Фото брюссельської капусти Розелла

Ще один найкращий сорт брюссельської капусти із дружним формуванням урожаю. За терміном дозрівання відноситься до середньоранніх – 160 днів після посіву.

Рослина середньої висоти, з великим яскраво-зеленим листям, яке захищає качани від сонця.

Головки яйцеподібні, щільні, зеленого забарвлення, середнього розміру, масою близько 13 г. Мають приємний ніжний смак у свіжому та готовому вигляді.

Брюссельська капуста Розелла підходить для приготування різноманітних домашніх страв та заморожування на тривале зберігання.

Мачуга (Семена Украины)

фото брюссельской капусты мачуга
Сортова капуста Мачуга

Пізньостигла сортова брюссельська капуста з чудовим смаком.

Від сходів до збирання врожаю минає 150-160 днів.

Рослина потужна і висока, на основному стеблі довжиною 60-70 см формує по 60-80 однорідних качанчиків.

Головки округлі за формою, зеленого кольору, середньою масою 10-20 г та діаметром 3-4 см.

Плюси сорту брюссельської капусти Мачуга в тому, що качанчики не втрачають свого насиченого забарвлення після варіння та заморожування.

Долорес F1 (Moravoseed)

фото брюссельской капусты долорес ф1
Гібрид брюссельської капусти Долорес F1

Скороспілий гібрид брюссельської капусти з вегетаційним періодом 120-130 днів після посадки розсади у відкритий ґрунт.

Рослина висока, з міцним стеблом середньої товщини. Стійка до вилягання.

Качанчики щільні, зелені, добре закриті, діаметром близько 3 см.

Відрізняються дружнім дозріванням.

Гібрид Долорес F1 придатний для ручного та механізованого збору.

Його вирощують для свіжого споживання та заморозки.

Профітус F1 (Syngenta)  

фото брюссельской капусты профитус ф1
Фото брюссельської капусти Профітус F1

Пізньостигла брюссельська капуста для заморозки та вживання у свіжому вигляді. Період вегетації – 140-145 днів після висадки розсади.

Качанчики вирівняні, досить щільні, привабливого яскраво-зеленого кольору. Відповідають усім вимогам переробників.

Стебло добре відкрите, що дуже зручно під час збирання. Рослина відрізняється високою стійкістю до стресових умов зростання.

Капуста брюссельська Профітус F1 дає високий урожай якісних качанів і при цьому не потребує високих доз азотних добрив.

Брюссельська капуста Профітус F1 у полі

Діамант F1 (Брілліант F1) (Hazera)

фото брюссельской капусты диамант ф1
Фото брюссельської капусти Діамант F1 (Діамант F1)

Ранньостиглий гібрид брюссельської капусти з високим виходом товарної продукції. Вегетаційний період – 130 днів.

Рослини середньої сили зростання зі стійкістю до вилягання. Відрізняються продуктивністю та легкістю у вирощуванні.

Головки щільно розташовані на рослині, пофарбовані в насичений зелений колір з відмінними смаковими якостями, шириною близько 30 мм.

Брюссельська капуста Діамант F1 (Діамант F1) стійка до несправжньої борошнистої роси та білої іржі. Підходить для споживання у свіжому вигляді та перероблення (заморозки).

Брюссельська капуста Діамант F1 (Діамант F1) у полі

Діабло F1 (Bejo)

фото брюссельской капусты диабло ф1
Брюссельська капуста Діабло F1

Пізній гібрид брюссельської капусти для ручного та механічного збирання. Від висадки розсади до збирання врожаю минає 155 днів.

Рослина середньої висоти з прямим та стійким стеблом. Підходить для культивування у відкритому ґрунті та плівкових теплицях.

Головки округлі, гладкі, масою 17-18 г, легко збираються. Їхнє ніжне листя має насичений зелений колір і приємний смак без гіркоти.

Діабло F1 є одним із найкращих сортів брюссельської капусти по морозостійкості. Його прибирання можна проводити з вересня до жовтня.

Антифейк або як виглядає оригінальна упаковка насіння брюссельської капусти Діабло F1

Список сортів брюссельської капусти постійно поповнюється новинками, тому слідкуйте за оновленнями на сайті інтернет-магазину “Супермаркет Насіння”.

А також діліться у коментарях своїм досвідом вирощування брюссельської капусти. Які сорти вирощували і як зазвичай надаєте перевагу готувати капусту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Марія Чурсіна
Магістр з агрономії. Закінчила ХДАУ. У 2010 році проходила виробничу практику на селекційно-випробувальній станції "Nunhems". У 2011 році працювала агрономом в ПП "Зелений Гектар", який займається вирощуванням саджанців плодових дерев, розсади суниці та овочів. У 2012 році була агрономом в компанії "АгроАналіз". З 2013 року працюю в інтернет-магазині "Супермаркет Насіння".
Оцініть автора
Агро Сіті
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: