Кольрабі – це корисний продукт, який часто забувають включати до раціону. Адже цей родич капусти має чудовий смак і гарний зовнішній вигляд. Цією холодостійкою рослиною можна насолоджуватися навесні та восени у свіжих салатах, рагу, супах, запіканках тощо.
Попри те, що це недооцінений овоч, існує великий вибір різновидів кольрабі по кольору та терміну вегетації. Сучасні сорти відрізняються врожайністю, стійкістю до спеки та захворювань. Пропонуємо вибрати для себе найкращі кольрабі для домашнього та промислового вирощування.
Віденська синя (Hortus)

Середній сорт кольрабі фіолетового кольору для культивування навесні та у першій половині літа у відкритому ґрунті. Період вегетації триває 80 днів.
Рослина утворює великі стеблеплоди бузково-блакитного кольору, округло-плескатої форми.
Плоди високої якості з вишуканим смаком та здатністю зберігаються. М’якуш м’ясистий і ніжний, без гіркоти. Капусту вирощують для свіжого ринку, перероблення та заморозки.
Сорт Віденська синя відрізняється дружньою віддачею врожаю та стійкістю до поганих погодних умов.
Віденська біла (Hortus)

Сорт кольрабі середнього дозрівання з гарною лежкістю. Від проростання насіння до повної стиглості минає 70-80 днів.
Стеблеплоди високої якості, зеленого кольору, округло-плоскі за формою. Внутрішня структура соковита, дуже ніжна, із вишуканими смаковими якостями.
Сортова кольрабі Віденська біла використовується для одержання врожаю у відкритому ґрунті в першому обороті або в теплицях цілий рік.
Капуста призначена для вживання у свіжому, тушкованому, запеченому чи замаринованому вигляді. При зрізанні тільки верхньої частини стебла формує другий стеблеплід.
Гігант (Глобус) (Moravoseed)

Пізній сорт кольрабі для домашньої кулінарії, зберігання та заморожування шматочками. Вегетаційний період – 130-150 днів від висіву до збирання.
Стеблеплід великий, сферичної форми, світло-салатового кольору. Маса плоду – 3-5 кг. Добре зберігається, не втрачаючи свій товарний вигляд.
М’якуш дуже соковитий, з ніжним смаком, довго не грубіє навіть при перестої.
Перевага сорту кольрабі Гігант (Глобус) у тому, що вона не розтріскується при високій температурі повітря та короткочасній посусі.
Віолета (Наталка) (Moravoseed)

Сорт фіолетової капусти кольрабі пізнього терміну дозрівання для осіннього збору. Період вегетації – 120-125 днів від висіву до збирання врожаю.
Рослина із напіввертикальною розеткою середнього розміру. Стійка до здерев’яніння та розтріскування, а також показує хорошу морозостійкість.
Стеблоплоди яскраво-фіолетового кольору, округло-плескатої форми, масою 1,5-2 кг. М’якуш білястий, дуже соковитий і ніжний на смак.
Кольрабі Віолета (Наталка) призначена для свіжого ринку та тривалого зберігання. Її можна вживати у свіжому вигляді та використовувати для перероблення.
Відгук про капусту кольрабі Віолета (Наталка) від Гаврилова О.:
Сорт поздний, но зато хорошо храниться. Внутри очень плотная, сочная.
Модрава F1 (Semo)

Ультраранній гібрид капусти кольрабі для весняного та осіннього вирощування, який дозріває через 40-50 днів після посадки.
Стеблоплоди насиченого фіолетового кольору, сферичної форми, високої якості. М’якуш білий, соковитий з ніжним смаком.
Рослина з високим темпом зростання та розвитку. Має стійкість до розтріскування, здеревіння та стрілкування.
Основною перевагою гібриду кольрабі Модрава F1 є однорідність продукції навіть за несприятливих умов.
Бланкіт (Semo)

Середньоранній сорт кольрабі для культивування навесні та восени. Від висадки розсади – до формування врожаю минає 50-60 днів.
Стеблеплід кулястої форми, пурпурового забарвлення, масою до 1,5 кг. М’якуш білий, соковитий і солодкий.
Рослини добре переносять короткі заморозки, не уражаються гнилями та грибковими хворобами.
Плюси сорту капусти кольрабі Бланкіт – це висока стійкість до стрілкування та здеревіння. У закритому ґрунті його можна вирощувати цілий рік.
Дворана (Semo)

Швидкостиглий сорт кольрабі для вирощування в теплиці, але його можна висаджувати в поле. Період вегетації – 40-50 днів.
Стеблоплід сферичної форми, світло-зеленого кольору, масою 1,5-1,8 кг. М’якуш білий, соковитий і смачний.
Стеблеплід сферичної форми, світло-зеленого кольору, масою 1,5-1,8 кг. М’якуш білий, соковитий і смачний.
Сорт Дворана стійкий до стрілкування, здатний плодити в умовах низької температури та поганого освітлення.
Азур (Semo)

Середній сорт кольрабі з терміном дозрівання 50-60 днів для вирощування навесні та восени.
Рослина показує високу стійкість до стрілкування, і здатність витримувати посуху.
Стеблеплід фіолетового кольору, круглої форми, не розтріскується і не дерев’яніє. М’якуш білий, щільний і солодкий.
Сорт кольрабі Азур має високі смакові якості та гарний товарний вигляд. Призначений для домашнього вживання.
Відгук про капусту кольрабі Азур від Валерія Г.:
Капуста не гірка, навіть з солодкуватим присмаком. Колір яскравий.
Креф F1 (Moravoseed)

Ультраранній гібрид із вегетаційним періодом 75-80 днів від посіву до збирання. Підходить для вирощування в теплицях різного типу та у відкритому ґрунті.
Стеблеплід округлий, злегка приплюснутий, біло-зеленого кольору. М’якуш білий, ніжно-солодкий, соковитий і смачний. Середня вага плоду – 0,5-0,7 кг.
При посадці даного гібриду у різні терміни можна збирати по 3-4 урожаї на рік.
Капуста кольрабі Креф F1 використовується для споживання у свіжому вигляді та короткочасного зберігання.
Колібрі F1 (Bejo)

Гібрид фіолетової капусти кольрабі з чудовим солодким смаком. Вегетаційний період триває 70 днів.
Стеблоплоди з пурпурною шкіркою та ніжною білою м’якоттю, середньою масою 300-400 г. Плоди формуються на поверхні, не торкаючись ґрунту.
Рослина стійка до бактеріальної гнилі, а також негативних погодних факторів.
Гібрид призначений для культивування у відкритому та закритому ґрунті. Має приємний солодкий смак і призначений для вживання у свіжому та переробленому вигляді.
Ми щиро сподіваємося, що хоча б один із сортів насіння капусти кольрабі в цьому огляді привернув вашу увагу і Ви цього року урізноманітните свою грядку капустою.
Також ділитеся в коментарях, чи пробували вже вирощувати цей овоч і як любите його вживати.