Вирощування на другий оборот – хороша ідея для того, щоб продовжити період отримання свіжих овочів і прибутку практично до кінця року. Однією з кращих культур для літньо-осіннього вирощування, безумовно, є пекінська капуста.
Технологія її вирощування не складна, але вимагає дотримання ряду основних правил, щоб урожай вийшов рясним і здоровим.
Попередня підготовка
Вибір ділянки
Пекінській капусті необхідний хороший, багатий на органічні речовини грунт. Через швидке зростання, найкраще для вирощування підійде середньосуглинний і супіщаний грунт. Це пов’язано з тим, що вони добре затримують вологу і в більшості мають нейтральну реакцію грунту. Ідеальна кислотне середовище для пекінки – pH 6-7.
Якщо говорити про більш кислі грунти, то вони також підходять, але з умовою обов’язкового вапнування.
Воно необхідне, щоб уникнути розвитку хвороб, особливо небезпечних для капусти – кили, пероноспорозу.
Відповідно, піщаний грунт є найгіршим вибором для пекінки, так як він швидко пересихає і погано забезпечує капусту важливими мінеральними складовими.
Ділянку потрібно вибирати з хорошою освітленістю, удобрити і при необхідності вапнувати її важливо заздалегідь.

Попередники
Кращими попередниками для пекінської капусти є томати, бобові, цибуля, морква, огірки та зернові.
Оскільки посадка пекінської капусти влітку здійснюється в липні-початку серпня, можна зупинити вибір попередника на культурі, урожай якої до даного періоду вже буде зібраний: рання картопля, морква або буряк, кріп на зелень і цибуля на перо.
Найгіршими попередниками є будь-які хрестоцвіті: інші види капусти, редис, редька. Шкідники даних культур можуть залишитися в грунті і надалі зіпсувати ваш урожай.
Технологія вирощування
Розсада чи прямий посів?

Посадка влітку цього виду капусти не обмежує у виборі способу посіву. Все залежить від того, наскільки важливо вам отримати більш ранній урожай.
Так, посадка розсадним способом, може скоротити терміни його отримання на пару тижнів. Плюс, вона дозволяє заощадити на насіннєвому матеріалі (так як в одну касету поміщається по одній насінні) і простіше відрегулювати захист від шкідників.
У той же час, вирощування розсади – більш трудомісткий процес, який також в майбутньому вимагає витрат часу на пересаджування в грунт. Остаточний вибір за вами.
Терміни та схема посіву
Оптимальним періодом для отримання врожаю пекінської капусти восени є посів у другій половині липня – першій половині серпня. Це дозволяє пекінській капусті формувати головки якраз під час встановлення оптимальної температури у районі 11-15 °С у вересні-жовтні. Не рекомендується проводити посів пізніше середини серпня – в такому випадку рослина швидко починає цвісти.
Схема посадки пекінки практично аналогічна іншим видам капусти – 90+50*20-25. Тобто між грядами необхідно залишати 90 см, відстань від ряду до ряду – 50 см, а між рослинами – 20-25 см. Густота рослин в такому випадку буде становити 57,1-72,0 тисячі штук на гектар. У центральних, південних і східних регіонах України рекомендується використання крапельного поливу.

Зверніть увагу, що якщо знизити щільність посіву, то качани будуть набувати форми бочки, що псує їх товарний вигляд.
Посів і догляд
Якщо ви плануєте підготувати розсаду пекінки, найкраще в якості тари підійдуть горщики і спеціальні касети. Пересаджувати у відкритий грунт її необхідно через 23-25 днів, коли настає фаза 3-4 справжніх листочків.
Як при висадці розсади, так і прямому посіві важливо підготувати лунки. Вони повинні бути добре зволоженими. Можна здійснити посів після дощу. При прямому посіві насіння сіється на глибину 1-1,5 см, а через 20-25 днів капуста проріджується.
Подальший догляд за рослиною включає в себе ряд стандартних агроприйомів, таких як прополка від бур’янів, проріджування, розпушування, захист від хвороб і шкідників і, звичайно ж, полив.
Коріння пекінської капусти розгалужене і знаходяться в верхньому шарі грунту. Саме тому дуже важливо проводити правильний і своєчасний полив, щоб не давати землі пересихати і підтримувати її у вологому стані. Але не забувайте також, що надмірне зволоження теж згубно і може знизити врожайність. Проводьте полив регулярно і у фіксованих обсягах.
Після дощу і поливу між рядами важливо проводити розпушування, щоб забезпечити корінню необхідні повітряні потоки. Оптимальна температура вирощування пекінської капусти на другий урожай +15-20°С. Культура переносить невеликі заморозки до -4°С і підвищення температури максимум до +25°С.

Підкормки і захист
Підгодовують пекінку тричі, з інтервалом близько 20-ти днів з моменту висаджування розсади.
У якості першої підгодівлі необхідно використовувати аміачну селітру (витрата близько 55-60 кг на 1 га). В якості другої – також аміачну селітру і комплекс 20-20-20 + Ме + Mg (витрата близько 25 кг на 1 га). Третю підгодівлю здійснюють сульфатом калію (витрата аналогічна селітрі).
Важливо: в період вирощування розсади (або початкова фаза розвитку до 4 справжнього листа) особлива увага приділяється кореневій системі. Необхідно використовувати стимулятори для кореневої системи, добрива з формулою 13-40-13.
Це пов’язано з тим, що посадка влітку тягне за собою зростання в досить жарких умовах. Пекінка зростає дуже швидко і корінь не встигає сформуватися. Як результат – мінімальний недополів і рослина гине.
Також у другому обороті капуста може отримати тепловий стрес, що не дасть правильно сформуватися голівці або ж викличе цвітіння. Тому намагайтеся збивати температуру за допомогою поливу і використовувати затіняючу сітку для розсади – це допоможе уникнути втрат врожаю.
Найбільшими шкідниками для пекінської капусти є хрестоцвіті блішки і капустянка, серед найпоширеніших хвороб – бактеріоз.

Щоб боротися зі шкідниками потрібно використовувати інсектициди (наприклад, Актофіт, Вертімек, Актара), ними необхідно обробити розсаду за кілька днів до висаджування у відкритий грунт. При необхідності можна провести оброблення ще раз, через 6-10 днів з моменту висадки. Якщо проводиться прямий посів – препарат використовують на перших сходах.
Обробляйте як ділянку вирощування, так і прилеглі території. Особливо важливо стежити за появою шкідників в жаркий період, адже і без того ослаблена рослина може постраждати ще сильніше.
Для боротьби з хворобами необхідно проводити профілактику фунгіцидами (Ридоміл Голд). Її здійснюють через 2-3 тижні з моменту висаджування розсади. А за один-два тижні до збирання плодів рекомендується застосувати Квадріс.


Також існує технологічна хвороба пекінки – гниль серцевини качана. Її можуть викликати приморозки під час зростання капусти. Для запобігання такої проблеми потрібно внести фосфорно-калійні добрива з великою кількістю мікродобрив.
Коли дозріває пекінська капуста?
Залежно від особливостей гібриду або сорту, в середньому пекінська капуста формує качан на 35-40 день з моменту висадки розсади або на 65-80 день з моменту посіву насіння.
Якщо ви плануєте вирощувати пекінську капусту на зберігання, тоді відштовхуйтесь від планових термінів збирання. В середньому збиральна стиглість настає через 70-80 днів з моменту висадки розсади. Тобто найкращою пекінкою для зберігання буде зібрана в жовтні. Це пов’язано з тим, що до середини осені температура поступово знижується і це сприяє збільшенню ваги і щільності качанів.

Збирання пекінської капусти восени проводять в суху і прохолодну погоду (щоб звести до мінімуму в’янення), коли рослина сформує від 10 листів і більше або маса головки досягне 1-2 кг.
Кочан необхідно зрізати біля кореневої шийки на поверхні грунту і обрізати укривние листя близько підстави.
Пекінську капусту, призначену для зберігання, за 3-4 дня перед прибиранням потрібно обробити фунгіцидами та інсектицидами, або біологічними препаратами від сірої гнилі та шкідників.
Можна використовувати Актофіт і Фітоцид, Світч, Скор або Актару.
Зберігання пекінської капусти
Багато хто вирощує пекінську капусту другого обороту з метою зберігання. Правильна його організація дозволяє зберегти качани аж до кінця зими.
Для зберігання відбирають не уражені шкідниками чи хворобами, підсушені і не перезрілі головки. Серед місць зберігання найбільш популярних для осіннього врожаю: овоче- або капустосховища, теплиці, бурти, траншеї, стелажі.


Традиційно цю культуру укладають вертикально (верхівкою плоду до верху) в невеликі ящики. Їх в свою чергу встановлюють в контейнер, складаючи один на інший. Якість зберігання збільшується на 20-30% і капуста залишається зеленою і після тривалого періоду, немов тільки з грядки.
Оптимальна температура зберігання від 0 до + 2°С, вологість – 85%. Якщо забезпечити таку температуру неможливо і у сховищі вона коливається на рівні + 5-6°С, вологість необхідно знизити до 65% щоб плоди не загнивали.
Кращі гібриди для врожаю восени
Дуже важливим фактором для відмінного другого врожаю пекінської капусти, безумовно, є вибір правильного гібриду. Він повинен бути стійкий до перепадів температур, стрілкування і, якщо вам це необхідно, добре зберігатись. Завдяки рекомендаціям виробників, ми підібрали для вас список гібридів для другого обороту:
Білко F1 (Bejo Zaden) – голландський гібрид, особливо відомий своєю стійкістю до кили. Плід вирівняний, має гарні смакові якості і красиве листя. Термін зберігання від 4 до 6 місяців. |
Зимородок F1 (Lucky Seed) – відмінний гібрид для свіжого споживання. Має гарний окрас як листя, так і серединки. Вага одного качана досягає 1,5-2 кг. |
КС 888 F1 (Kitano Seeds) – незвичайна пекінська капуста фіолетового забарвлення. Точно запам’ятається своїм зовнішнім виглядом і хорошими смаковими якостями. Також відмінно зберігається терміном до 5 місяців. |
Річі F1 (Sakata) – гібрид з овальною формою головки. Підходить як для свіжого вживання, так і для переробки. Має світло-зелене забарвлення листя, вага 1-1,5 кг. |
Саммер Хайленд F1 (NongWoo Bio) – відмінно переносить стреси, що робить вирощування пекінської капусти влітку особливо легким. Виведений спеціально для тривалого зберігання і другого обороту. |
Еміко F1 (Bejo Zaden) – середній термін зберігання, до 4 місяців, проте має приємний смак. Відмінно переносить спеку і не стрілкується. |
Супер!