Перші дні серпня – можливість посадити редьку для осіннього збору врожаю. Ми підготували для вас топ 20, в якому зібрані кращі сорти редьки, і для зручності розділили їх за видами.
Вид редьки | Назва сорту чи гібриду |
Чорна | Кулата (Semenaoptom) |
Пантер (Semo) | |
Сквирська Чорна (Satimex) | |
Зелена | Маргеланська (Semenaoptom) |
Ніка (Lucky Seed) | |
Біла | Акорд (Moravoseed) |
Астор (Moravoseed) | |
Міно Ерлі Лонг Вайт F1 (NongWoo Bio) | |
Міновазе (Satimex) | |
Ред Міт (Takii Seeds) | |
Спрінг Фейвор F1 (NongWoo Bio) | |
Титан (Kitano Seeds) | |
Япана F1 (Semo) | |
Червона | KS 2078 F1 (Kitano Seeds) |
Карміна (Semo, Moravoseed) | |
Остергрюс (Hortus) | |
Для зимового зберігання | Ред Міт (Takii Seeds) |
Чорна зимня (Satimex) | |
Лутеа (Semo) |
Також окремо ви можете зупинити свій вибір на сортах, які можна посіяти прямо зараз. Детальніше про кожен вид далі.
Сорти редьки чорної
Чорна редька – найбільш поширена і популярна на нашому ринку. Вона відрізняється особливою гостринкою у смаку, жорсткою шкіркою і сильним ароматом. Як правило, її вживають у чистому вигляді (наприклад, натирають для салату). Також вона відома сильними лікувальними властивостями. У комбінації з медом, вона є хорошим протизастудним засобом.
Кулата (Semenaoptom)
Період вегетації даного сорту становить 110-115 днів. Плід плоскоокруглий, з кіркою середньої товщини. Середній діаметр однієї редьки становить 7-10 см. М’якоть щільна, біла. Має середньо-гострий смак і приємний аромат.
Головна перевага: відмінно зберігається як у полі, так і в приміщенні.
Важливо звернути увагу: сорт не рекомендується висівати пізніше середини серпня.

Пантер (Semo)

Редька Пантер особливо популярна для вживання у свіжому вигляді. Середній діаметр одного плоду може досягати 6-9 см. Також добре зберігається, високоврожайна. Має пряний смак, м’якоть соковита, хороша структура.
Головна перевага: має більш вирівняну, округлу форму, у порівнянні з іншими сортами.
Важливо звернути увагу: гострота у даного сорту менш виражена.
Сквирська Чорна (Satimex)
Кращий сорт чорної редьки для тих, хто любить великі коренеплоди. Середня маса плоду складає 300-500 грам, діаметр – 9-12 см. Термін дозрівання – 90-110 днів. Може зберігатися до півроку. Смакові якості хороші, гостринка м’яко виражена.
Головна перевага: сорт не дерев’яніє і не стає трухлявим.
Важливо звернути увагу: найкраще дана редька підходить для ранньовесняного посіву.

Сорти зеленої редьки
Даний вид редьки ще називають Китайським. Це пов’язано з тим, що найбільшу популярність вона здобула в Азіатських країнах. Ніжна, є найменш гострою з усіх різновидів, за смаком дуже нагадує редис. Завдяки таким особливостям, вона не має шкідливого впливу на організм людей з проблемами шлунково-кишкового тракту (тоді як інші сорти до вживання не рекомендуються).
Маргеланська (Semenaoptom)

Редька Маргеланська – найвідоміший сорт цього кольору. Зелений у листової розетки, окрас поступово переходить в білий. М’якоть також біла. Форма плоду округло-видовжена, середня вага – 350-400 грам. Термін дозрівання маленький – 50-70 днів.
Головна перевага: відрізняється високою врожайністю і дружними сходами.
Важливо звернути увагу: сорт менш стійкий до несприятливих умов вирощування, ніж гібрид.
Ніка (Lucky Seed)
Пізніша в порівнянні з Маргеланською (60-70 днів з моменту сходів), Ніка, проте, відрізняється прекрасними смаковими якостями. Плоди акуратні, округлі, вирівняні, по 200-300 грам вагою. Не втрачає якості при тривалих перевезеннях і добре зберігається.
Головна перевага: може витримувати зниження температури до -3°С.
Важливо звернути увагу: адаптується до будь-якого виду грунту, проте найкращі результати показує на суглинному або супіщаному грунті.

Сорти білої редьки
Біла редька популярна на території України і СНД не менше чорної. Її особливо люблять за тонку шкірку, не надто великі плоди. Також окремо варто виділити сорт білої довгої редьки – Дайкон. Вона набагато більша (може досягати до 500 грам в залежності від сорту), але ніжна на смак, через дуже низький вміст гірчичного масла.
Акорд (Moravoseed)

Термін дозрівання 55-65 днів з моменту посіву. Форма плоду округла, близько листової розетки може формувати невеликий зелений круг. Щільна, відмінно підійде для свіжого вживання. Рекомендована для літнього вирощування.
Головна перевага: Акорд стійкий до розтріскування.
Важливо звернути увагу: сорт не зберігається довго, тому краще вживати або реалізовувати його відразу після збору.
Астор (Moravoseed)
Витягнутий коренеплід типу Дайкон, який може досягати в довжину 30-40 см. Дозріває довше, ніж звичайний білий редис, за 75-85 днів. Не призначений для тривалого зберігання, однак має яскраво-виражений смак і запах, завдяки чому відмінно підійде для приготування салатів.
Головна перевага: даний сорт не деформується і тримає гарну форму.
Важливо звернути увагу: через велику довжину плоду, найкраще вирощувати Астор на гребенях.

Міно Ерлі Лонг Вайт F1 (NongWoo Bio)

Дуже велика редька Дайкон. Плід досягає 50 см в довжину і 1 кг у вазі. При правильному вирощуванні та підгодівлі, гібрид можливо розкачати до більшої довжини і середньої ваги в 1,5-2 кг. Не формує зеленої плями біля листової розетки, з повністю білою м’якоттю і шкіркою.
Головна перевага: дає ранній і дружний урожай.
Важливо звернути увагу: завжди виростає досить великою, в зв’язку з чим не підійде тим, хто шукає для себе невеликі сорти і гібриди.
Міновазе (Satimex)
Ще один Дайкон, але вже із середнім терміном дозрівання (40-70 днів). Середня довжина плоду 40 см, вага може коливатися від 100 до 400 грам. Має соковиту і ніжну м’якоть, а також помірний аромат. З одного квадратного метра можна отримати до 7 кг врожаю. Підходить як для свіжого вживання, так і для переробки.
Головна перевага: позбавлений характерної гіркуватості редьки.
Важливо звернути увагу: для того щоб сорт не став гірким, йому необхідний правильний полив.

Ред Міт (Takii Seeds)

Редька, назва якої говорить сама за себе. Цілком звичайна біла зовні, в розрізі вона відкриває красиву червону м’якоть. Щільна, вона має цікавий смак і приємний запах, соковита. В іншому Ред Міт схожий з іншими сортами. Він середньостиглий, непогано зберігається і має округлу форму.
Головна перевага: незвичайний зовнішній вигляд і смак.
Важливо звернути увагу: при правильній агротехніці, можливо отримати масу одного плоду від 300 грам до 1 кг.
Спрінг Фейвор F1 (NongWoo Bio)
Дайкон незвичайної форми. На відміну від інших, цей сорт виділяється формою у вигляді циліндра і дуже маленьким тонким кінчиком. Термін дозрівання даного гібрида 40-45 днів, середня маса до 200 грам. Його зручно нарізати, не підходить для тривалого зберігання.
Головна перевага: відмінні смакові якості.
Важливо звернути увагу: Спрінг Фейвор не дуже великий, діаметр редьки становить 5 см, а середня довжина 10 см.

Титан (Kitano Seeds)

Термін дозрівання даного Дайкону – 45-50 днів. Титан не гірчить, але має приємну гостринку. Плід красивого білого кольору, легко миється і непогано зберігається. Довжина однієї редьки 45-60 см. Не утворює зелених плям і не розтріскується.
Головна перевага: стійкий до хвороб.
Важливо звернути увагу: аналогічно Астору, даний сорт краще висаджувати в гряди.
Япана F1 (Semo)
Ідеальний гібрид для літнього посіву. Дозріває швидко, плоди виростають середньокрупними, близько 30-35 см в довжину і 6 см в діаметрі. Відмінно показує себе на різних типах грунтів. М’якоть білосніжна, соковита, смачна, з легкою гіркуватістю.
Головна перевага: стійка до стрілкування.
Важливо звернути увагу: якщо хочете отримати високий урожай, бажано попередньо добре розпушити грунт.

Сорти червоної редьки
Незважаючи на те, що червона редька зовні дуже схожа на звичайний редис, тільки побільше, вона дуже корисна. Вона непогано зберігається, має яскраву гірчинку і насичений колір. На відміну від того ж редису, від миття червона редька не втрачає свого кольору. Популярна для свіжого вживання та консервації.
КS 2078 F1 (Kitano Seeds)

Має гарний бордовий відтінок зовні, і світліший рожевий всередині, з однорідною структурою. Округла, середня маса плоду 110-150 грам. Добре транспортується і підходить як для відкритого, так і для закритого грунту. Стійкий до більшості захворювань.
Головна перевага: універсальність у використанні.
Важливо звернути увагу: гібрид виведений спеціально для посадки восени і показує найкращі результати в цей сезон.
Кармина (Semo, Moravoseed)
Сорт конічної форми, схожої на Дайкон. Середня довжина одного плоду 15-20 см. Цікаво, що всередині дана редька біла. М’якоть дуже смачна і ніжна. Сорт досить популярний, тому може бути представлений в асортименті різних виробників.
Головна перевага: високі смакові якості.
Важливо звернути увагу: кращу врожайність Карміна показує при весняній посадці.

Остергрюс (Hortus)

Має середню довгасту і овальну форму. Аналогічно Карміні, у нього біла м’якоть. Плоди стійкі до розтріскування і непогано зберігаються. Дозріває за 45-55 днів, середня маса плоду 120 грам.
Головна перевага: стійкий до низьких температур.
Важливо звернути увагу: плід не підходить для переробки, краще вживати його в свіжому вигляді.
Сорта редьки для зимнього зберігання
Редька для зимового зберігання, як правило, вирощується в літній (кінець червня-липень-початок серпня) у відкритому грунті, або осінній період в теплицях. Зберігання її відбувається в спеціальних провітрюваних приміщеннях з температурою + 1-2°С. При правильній організації умов, ви можете насолоджуватися плодами навіть навесні.
Важливо відзначити, що для зимового зберігання підходить пракитчно будь-яка із перечисленої вище редьки. Краще за все із цією задачею справляються зелені і чорні сорти.
Так, наприклад, ви можете зупинити свій вибір на Ред Міт (Takii Seeds), Чорній зимовій (Satimex), Міно Ерлі Лонг Вайт F1 (NongWoo Bio). Багато з них добре зберігаються 4-5 місяців. Також цікавим вибором може стати Лутеа від Semo. За смаковими якостями вона не поступається іншим, проте цікава своїм насиченим жовтим кольором.
Редька типу Дайкон також може зберігатися, однак вимагає спеціальних умов. Серед них:
- постійна температура приміщення не вище +5°C;
- пересипання рядів Дайкону вологим піском і періодичне зволоження ним;
- періодична перевірка плодів і видалення м’яких або змінивших колір.
