Садівнику-городнику доступне величезне різноманіття гороху. Сорти гороху розрізняються по солодкості та розміру. Крім того, деякі зелені сорти гороху дозрівають значно раніше, ніж інші.
У статті пропонуємо сорти зеленого горошку, які частіше вибирають наші покупці. А також опис сортів гороху, фото та відгуки.
- Види зеленого горошку
- Кращі сорти гороху овочевого
- Оскар (Драгон) (Semo)
- Преладо (Syngenta)
- Суперцукровый (GL Seeds)
- Дитячий захват(GL Seeds)
- Овочеве чудо (Satimex)
- Тіара (Spark Seeds)
- Джокер (GL Seeds)
- Кельведонське диво (Satimex)
- Джесіка (Satimex)
- Сомервуд (Syngenta)
- Шеститижневий (Яскрава)
- Шуга Бон (Satimex)
Види зеленого горошку

Горошок швидко і легко вирощувати. Найскладніша частина в вирощуванні гороху — це підбір сорту. Існує 3 види й розібравшись в них вам буде легше визначитися з вибором.
Горох лущильний
Це один з найбільш ранньостиглих видів гороху. Кущі невисокі, урожай дозріває приблизно через 50 днів після посіву. Стручки даного гороху не їстівні, необхідно почекати, поки горошини повністю не набухнуть, перш ніж їх лущити та вживати в їжу. Боби гладкі, з високим вмістом крохмалю і не високим — цукрів.
Горох мозковий
Зелений горошок з мозкових сортів в стиглому стані зморщений і нагадує мозок, від чого й отримав дану назву. Але до такого стану їх доводять тільки в насінництві, а в якості харчового продукту вони йдуть недостиглі. При цьому, на відміну від попереднього виду, вони містять багато цукру, що і визначає їх солодкий смак. Саме вони потрапляють в банки та заморожені суміші.
Горох цукровий
Як і у випадку з лущильним горошком, насінню дають трохи набрякнути. Однак стручки хрусткі і їстівні, тому горошини не потрібно очищати. Насіння відносно дрібне та сильно зморшкувате, що пов’язано з високим вмістом води в ньому.
Кращі сорти гороху овочевого
Оскар (Драгон) (Semo)
- Ранньостиглий цукровий горох. Період вегетації становить 50-55 днів.
- Кущ сильний, у висоту від 70 до 80 см.
- Боби довжиною 9 см, зігнуті в центрі та загострені на кінцях. Кожен біб містить по 10-12 зерен.
- Горошини однорідні, великого розміру, темно-зеленого кольору, солодкі.
- Створений для механізованого збирання, заморожування і перероблювання.
- Рекомендована норма висіву – 120 кг на гектар.
- Оскар не уражується вірусами та фузаріозом.

Ірина Д. (Андріївка, Україна)
Горошок порадував великим урожаєм. Стручки довгі по 10-12 см. Смак відмінний. Такого врожайного і смачного гороху у мене ще не було. Дякую.
Преладо (Syngenta)

- Ультраранній горошок з мозкових сортів. Готовий до вибірки через 58 днів після сходів.
- Кущі сильнорослі, прямостоячі, розміром 70 см.
- Один біб формує в середньому 7 зерен.
- Горох зеленого забарвлення, зморшкуватий, великий.
- Можливість раннього посіву, добре адаптується і без проблем переносить спеку.
- Підходить для перероблювання, привабливо виглядає в скляній тарі та має високі смакові якості.
- Стійкий до фузаріозу.
Наталія Ф. (Житомир, Україна)
Дуже задоволена врожаєм. Сорт відмінний, дуже компактні кущики, але багато гороху. Всім раджу горох Преладо.
Суперцукровый (GL Seeds)
- Ранній (45-49 днів) сорт цукрового горошку з високою врожайністю.
- Рослина середнього розміру, висотою від 50 до 70 см.
- Боби їстівні, оскільки у них товсті та соковиті стінки, а в стулках немає пергаментного прошарку і грубих волокон.
- Горошини салатового забарвлення, великі та цукристі.
- При регулярному зборі, нові стручки формуються швидше і рясніше.
- Суперцукровий горошок підходить для вживання свіжим.

Дитячий захват (GL Seeds)

- Зелений горох мозкових сортів. Дозріває рано, готовий до збирання через 43-48 днів від сходів насіння.
- Довжина стебла не перевищує 60 см.
- Перший плідний вузол 8-й або 9-й.
- Боби виростають розміром до 10 см. У них формується в середньому по 9-10 зерен.
- Горошинки середнього та великого розміру, смачні та ніжні.
- Сорт стійкий до ураження фузаріозом.
Виталій Д. (Кругляківка, Україна)
Дуже солодкий і ніжний горошок!
Овочеве чудо (Satimex)
- Цукровий овочевий горох із середнім терміном дозрівання.
- Першу вибірку можна починати через 60-65 днів після сходів.
- Рослини висотою 40-50 см, стійкі до вилягання.
- Стручки зеленого кольору, довжиною 10-11 см, з великими горошинами.
- Зелений горошок підходить для вживання свіжим, консервації та заморозки.
- Сорт з генетичною стійкістю до фузаріозу, вірусів і інших поширених хвороб горошку.

Тіара (Spark Seeds)

- Скоростиглий зелений горошок мозкових сортів. Від посіву до збирання – 50-55 днів.
- Боби з легким вигином, розміром 13-14 см, формують по 7-8 зелених зерен, розміром 8,5-10 мм.
- Стебла довжиною до 70 см. В одному вузлі формує по 2-3 боби.
- Горох з високими смаковими якостями та відмінною товарністю, придатний для свіжого вживання, заморозки та перероблювання.
- Сорт стійкий до стресових погодних умов, переносить посуху без втрат врожаю.
Микола С. (Лапні, Україна)
Горох дуже хороший, нічим не гірше Оскара! Всім раджу.
Джокер (GL Seeds)
- Ранній солодкий сорт гороху, який дозріває через 50-60 днів після появи сходів.
- Пагони довжиною від 55 до 70 см.
- Боби довжиною 7-8 см. Їх стулки не мають грубих волокон, тому Джокер можна вживати в їжу як спаржеву квасолю.
- Горох темно-зелений, солодкий і ніжний на смак.
- Призначений для свіжого ринку, консервування, сушіння та заморозки.

Кельведонське диво (Satimex)

- Ранньостиглий сорт лущильного гороху. Термін вегетації – 46-53 дні.
- Кущ середній, висотою 45-60 см. Підходить для вирощування на опорі.
- Боби вирівняної форми, розміром до 8 см. У кожного стручка формується по 6-8 зерен.
- Горошини світло-зеленого забарвлення, дуже солодкі на смак. У свіжому вигляді їх можна вживати тільки в фазі молочної стиглості. Також сорт підходить для заморозки та консервування.
- Плюсами сорту Кельведонське диво є дружнє дозрівання і стійкість до стресових умов.
Джесіка (Satimex)
- Сорт цукрового гороху з середньопізнім періодом дозрівання – 60-75 днів.
- Рослина з темно-зеленим листям, розміром 70-75 см.
- Боби насиченого зеленого кольору, шаблевидної форми, довжиною 7-9 см. У кожному виростає по 8 зерен.
- Горошини округлі, великі та добре наповнені. Горох використовують у свіжому вигляді, також його можна заморожувати.
- Сорт толерантний до фузаріозного в’янення і борошнистої роси.

Сомервуд (Syngenta)

- Зелений горошок з мозкових сортів середнього терміну дозрівання (57-60 днів).
- Даний горох можна вирощувати не тільки у відкритому ґрунті, а й під плівковими укриттями.
- Рослина добре розвинене, розміром до 90 см. Коренева система потужна.
- Боби темно-зеленого кольору, довжиною 8-10 см. У кожному міститься по 6-10 зерен.
- Горошини великі, здатні тривалий час зберігати яскраве забарвлення і солодкий смак. Не пошкоджуються при транспортуванні. Довго не старіють після збирання.
- Сомервуд стійкий до багатьох захворювань, в тому числі до фузаріозу та борошнистої роси. Також добре переносить перепади температур.
Олександр Г. (Іванівка, Україна)
Дуже солодкий горошок. Купував фасоване насіння все було відмінно! Всі зійшли як один.
Шеститижневий (Яскрава)
- Високоврожайний сорт овочевого горошку, який дозріває через 60-70 днів після появи перших сходів.
- Формує кущі заввишки від 80 до 100 см. Найкраще для них створити опору, на якій горох буде легше потім збирати.
- Стручки довжиною 8-9 см, формують по 9-10 зерен кожен.
- Горошини квадратної форми, світло-зеленого забарвлення, соковиті та солодкі.
- Молоді зерна гороху можна їсти у свіжому вигляді, а також заморожувати й консервувати.
- Сорт Шеститижневий наділений генетичною стійкістю до грибкових і вірусних захворювань.

Шуга Бон (Satimex)

- Цукровий горох середньораннього терміну дозрівання. Період вегетації – 50-60 днів.
- Рослина середньоросла, не схильна до хвороб горошку.
- Боби світло-зеленого кольору, розміром 7-9 см. У них немає грубих перетинок, тому самі зерна можна їсти, не очищаючи від бобів.
- У кожному стручку виростає по 6-8 соковитих і солодких горошин.
- Горох Шуга Бон підходить для свіжого ринку і перероблення.
Це найкраще насіння гороху за версією наших покупців, а також за даними виробників. Діліться в коментарях, яке насіння сортів гороху вже пробували вирощувати, а також ставте питання по технології вирощування зеленого горошку.