Технологія вирощування ранньої капусти вимагає дотримання безлічі важливих правил, відхилення від яких може обернутися не найякіснішим урожаєм або хворобами рослин. Багатьох приваблює вирощування капусти в ранньовесняний період рядом переваг: можливість високого врожаю, відмінний заробіток і просто величезна доза ранніх вітамінів після довгої зими.
Про те, на що варто звертати увагу, як досягти максимально красивого врожаю і зібрати його далі в статті.
Підбір гібрида і підготовка до посіву
Перший етап у вирощуванні капусти – вибір необхідного сорту і гібриду. Дуже важливо вибирати стійкі до стресів і холоду варіанти, адже це значно полегшить вирощування і догляд. Про те, чим примітні ранні гібриди і які підійдуть для посіву на весну ми розповідали в даній статті.
А якщо ви плануєте вирощувати капусту виключно на розсаду (наприклад, для продажу), то можете підібрати також сорт. Топ сортів:

- Копенгаген (Satimex) – 65-70 днів, має великі головки по 2,5-3 кг в середньому, має невелику кочерижку;
- Золотий Акр (Satimeх) – ідеально округла капуста, головки вагою 1,5-1,7 кг, 65-70 днів, не тріскається;
- Діта (Moravoseed) – популярний чеський сорт, дозріває за 64-70 днів, 1-1,5 кг, добре підходить для салатів.
Якщо ж ви хочете виростити розсаду капусти пізніше, можете використовувати середньопізні та пізні сорти: Брауншвайгер, Слава, Золотий Гектар, Харківська зимова, Білосніжка, Полар, Кам’яна голова, Українська осінь.
Краща температура для пророщування – на рівні + 20-22°С. Для розвитку ростків і їх збалансованого зростання краще підтримувати + 14-18°С. Оскільки капуста холодостійка, насіння може зійти і при + 5-6°С, однак для більш дружніх сходів краще дотримуватися оптимальних показників.
Що ж стосується перевищення норми, + 25-30°С при вирощуванні призведе до уповільнення зростання і розвитку капусти, а + 35°С і вище – найімовірніше погубить сходи або не дасть їм розвинутися до товарного вигляду.
Також капуста дуже любить світло. Оптимальний період для її зростання – це 17-18 годинний світловий день.
Оскільки в ранньовесняний період забезпечити його не так просто – рекомендується застосовувати додаткове підсвічування. При дефіциті світла, головки витягнуться і сповільняться в розвитку.
Подбайте про достатню вологість грунту (80-75%) і повітря (60-80% під час сходів і початку формування головки, 75-90% при активному розвитку плода). Найбільш рясним полив повинен бути під час зав’язування головок, тоді потреба у волозі найвища.

І останній важливий параметр для дотримання рН грунту. Кращий рівень рН – 6,0-6,5. Для розсади, наприклад, можна використовувати вже готові субстрати з оптимальним рівнем.
Ділянку для пересаджування розсади необхідно також розпушити, зволожити, знезаразити і позбавити від зайвих бур’янів заздалегідь.
Найкраще вирощувати ранню капусту там, де раніше росли огірки, пасльонові, горох, багаторічні трави. Посів же в теплицю, де до того вирощувалися інші капустяні, вкрай не рекомендований, адже в грунті можуть залишатися шкідники або хвороби.
Вирощування розсади ранньої капусти та посадка у ґрунт
Безумовно, можна спробувати посіяти насіння ранньої капусти відразу ж в грунт теплиці, але так ви ризикуєте витратити час і гроші даремно – адже через недостатньо підготовлений грунт і величезну кількість стресових факторів, вони можуть не зійти, або зійти дуже погано.
Найкраще скористатися розсадним методом. Це скоротить час отримання врожаю і вбереже вас від втрати сходів.
Перший крок – вибір касет і посів. Залежно від ваших умов вирощування ви можете підібрати для ранньої капусти касети з невеликими осередками, або з великими. У маленьких касетах, при високих температурах вирощування, максимальний вік розсади повинен становити 20 днів. У великих же (400-500 мл), при низьких температурах, розсаду можна вирощувати терміном до 45 днів.
Вік розсади впливає на швидкість формування головок після пересадки (чим більше вік, тим менше часу потрібно для формування). Посів роблять у осередки касет, наповнені готовим зволоженим субстратом, поміщають на глибину близько 1,5 см і залишають в теплому місці при температурі + 22-23°С.

Важливо зауважити, що багато фермерів підгодовують капусту кислими добривами, через що вибирають досить лужний субстрат з рН 6,5-7,0. Якщо ж кислі добрива не плануються до використання, варто зупинитися на субстраті з рН 5,5-6,5.
Другий етап – догляд. Він полягає в підгодівлі розсади та підтримки оптимального рівня тепла. Після появи перших сходів (6-7 днів), понизьте температуру до + 8-10°С вночі та + 16-18°С вдень. Догляд простий – поливайте розсаду по мірі підсихання не холодною водою і проводьте підгодівлю:
- в перші дні після появи пари справжніх листків підживити Гуматом К і сульфатом магнію 0,02% по листу;
- на 6-8 під корінь дайте Нітрат кальцію (0,3%), регулятор росту (5%);
- далі можна використовувати комлпексні добрива Master (20-20-20, 3-11-35) під корінь, добриво Козир (0,1%) по листу і стимулятор коренеутворення (0,5) під корінь вже перед висадкою.
З підгодівлею також можете поєднувати обробки засобами від хвороб (Превікур, Фундазол, Фітолавін) і шкідників (Актара, Енжіо, Вертімек). Дуже важливо також провести обробку інсектицидами і фунгіцидами перед безпосередньою пересадкою в грунт.
Зверніть увагу: вкрай важливо дотримуватися правильного режиму поливу і провітрювати розсаду. При занадто великій кількості вологи або поливі холодною водою, розсада може захворіти чорною ніжкою.
Намагайтеся не «тягнути» касети по поверхні, якщо необхідно їх перенести, адже через отвори касет можуть прорости молоді корінці, які ви пошкодите.
Третій етап – пересадка розсади на постійне місце. Ідеальний вік розсади ранньої капусти – 35 днів. У грунті формуються спеціальні зволожені лунки, в які поміщаються паростки, вийняті з касет. Проводьте процес акуратно, щоб коренева система залишилася цілісною. Оптимальна схема посадки капусти – (90 + 50)*40.

Догляд, захист і збір врожаю
Догляд за ранньою капустою досить простий. Важливо вчасно проводити міжрядні обробки. Так, стежте за бур’янами і вчасно видаляйте їх (якщо з’являться), рихліть грунт щоб забезпечити баланс повітряних потоків і вологи в грунті. Паралельно вносьте добрива (азот в перший місяць зростання, калій і фосфор) і проводьте поливи.
Намагайтеся не перегрівати рослини і стежити за достатньою кількістю світла, при необхідності проводьте досвічування.
Як правило, весняну капусту (в залежності від особливостей гібрида або сорту) збирають через 55-65 днів. Її збирають вручну, залишаючи 3 покривних листа і невелику кочерижку.
Так як ранні гібриди капусти не придатні для тривалого зберігання, їх відразу ж вживають або відправляють на продаж, відправляючи в поліетиленові мішки або іншу спеціальну тару.

Такі основні правила отримання раннього врожаю. Якщо уважно стежити за розсадою і не скупитися на підгодівлю, ви напевно отримаєте рясні і красиві головки, які порадують свіжим смаком і насиченим зеленим кольором в перші місяці весни.
Век живи век учись