Вирощування редису в короткі терміни – гарантія отримання вітамінів і, при вирощуванні на продаж, прибутку вже в перші місяці весни. Безумовно, для такого результату посів необхідно проводити вже в кінці лютого-початку березня.
В даний період кожен день буквально на вагу золота, саме тому ми підготували для вас технологію з невеликими порадами про те, як підготувати і сіяти редиску під плівку для отримання максимально раннього врожаю.
Етап №1. Вибір правильного сорту або гібриду
У продажу представлено дуже багато варіантів з різними термінами. Для швидкого дозрівання оптимальним буде вибір редису, з терміном вирощування 18-20 днів. Підійде як класичний тип Сора, так і його більш стресостійкі аналоги, наприклад, такі як Адель.
Пам’ятайте, що вибір більш пізнього насіння продовжить період дозрівання або, якщо ви вирішите зібрати урожай раніше, головки будуть ще не повністю сформовані.

При виборі сорту або гібриду редису варто звернути увагу на його особливості. Оскільки є сорти, які можуть сформувати якісну продукцію тільки при низьких освітленості та температурі, а є ті, які не стрілкуються навіть влітку. Від цього буде залежати те, коли садити редиску.
Етап №2. Підготовка насіння і умов для вирощування
Вимочування насіння перед посівом здатне також наблизити отримання врожаю на 5-7 днів. Чи варто це робити – індивідуальне рішення кожного. В цілому, насіння від сучасних виробників не вимагає замочування, адже вже обробленt необхідними препаратами і засобами. Якщо ж ви готували насіння самостійно або купували необроблене, замочити варто. Кілька рекомендацій:
- в якості води для замочування постарайтеся використовувати талу воду або попередньо відстояну;
- тривалість замочування і пророщування в середньому повинна скласти 2-3 дня;
- забезпечте насіння достатньою кількістю світла і вологи, але не заливайте його водою повністю – може задихнутись;
- якщо насіння не оброблене, можете також додатково перед посівом обробити його перманганатом калію – це частково збереже його від хвороб.
Агротехніка редису також передбачає дотримання певних умов. По-перше, підготуйте грунт (бажано це робити заздалегідь, оптимально – ще восени): перекопайте і внесіть суперфосфат (200-300 кг на 1 га) та перегной (400-500 кг на 1 га). Якщо грунт кислий – постарайтеся зробити рН нейтральним. Для цього можна внести по 1 відру компосту в розрахунку на квадратний метр.
*точні норми внесення добрив будуть залежати від вмісту мікроелементів в ґрунті. Ці дані, а також рН ґрунту можна дізнатися за допомогою проведення агрохімічного аналізу.
Також попередньо культивуйте і прикатайте грунт.
Переконайтеся, що посівам буде вистачати освітлення. В кінці зими сонячних променів ще недостатньо і посіви можуть загинути, тому бажано спорудити в теплиці додаткове освітлення.
У теплиці не повинно бути занадто холодно і дуже жарко. Оптимальні умови проростання і формування коренеплодів + 18-20°С. Про зниження температури не переживайте – редис здатний витримувати похолодання до -2-3°С.
Етап №3. Посів редиски ранньою весною
Вирощування редиски починається з вибору ділянки. Для формування великих і рівних коренеплодів правильно сіяти редис на сонячному місці, а не в тіні. Кращими попередниками для редиски є огірки, кабачки, гарбузові культури, квасоля, помідори або картопля. Не рекомендується сіяти редиску після капусти та інших хрестоцвітих овочів (капуста, гірчиця, редис і рапс).

З приводу того, коли садити редиску – орієнтуйтеся по температурі – повинні пройти сильні морози, а верхні 5-6 см грунту стати м’якими. Для отримання стабільного врожаю посіви можна повторювати кожні 8-10 днів.
Підготовлене насіння можна сіяти відразу в грунт, а можна, як роблять деякі городники, висадити розсаду в горщики, якщо ще занадто холодно.
Однак не забувайте, що розсадний метод тягне за собою додаткові витрати часу при подальшій пересадці.
Як правильно сіяти редис? Для цього зробіть рівномірні ряди з відстанню в 8-15 см між ними. Сформуйте ряди з 5-10 такими стрічками та залиште між ними доріжки 60-70 см.
Помістіть насіння на глибину до 1-2 см (більш глибокий посів може привести до деформації коренеплодів). Далі покрийте насіння тонким шаром землі, вирівняйте і полийте. У перші терміни редис висівають нормою до 400 г на сотку, потім зменшують до 250-300 г. Решта агротехніки редису полягатиме лише в грамотному догляді та захисті.
Етап №4. Догляд, захист і збір
Для отримання раннього врожаю при вирощуванні редиски, посіви необхідно накрити плівкою. Після появи сходів ви можете їх прорідити, залишаючи приблизно 5 см між рослинами. Це і забезпечить досить простору для майбутніх коренеплодів і полегшить розпушування. Останнє необхідно проводити регулярно, щоб в грунті зберігалася волога. Також для цих цілей можна використовувати мульчу – посипати землю перегноєм або торфом на товщину до 1 см.
На початку утворення коренеплодів, редиску можна підгодувати розчином гною, суперфосфату, хлористого калію і води (гній і вода в пропорції 1 до 5, 30 грам фосфату і 20 грам калію). Можна також удобрити редиску деревною золою.
Також невід’ємна частина вирощування та догляду за редискою – полив. Проводити його необхідно теплою водою у міру підсихання грунту, приблизно раз на 2 дні. До появи великих листів поливайте помірно і не часто, а після збільште обсяги.
Якщо редиску погано поливати, коренеплоди можуть вийти гіркими або зовсім позбавленими смаку.

Серед шкідників при вирощуванні редиски найчастіше зустрічаються хрестоцвіті блішки, а з хвороб — пероноспороз і слизистий бактеріоз. Більшість сучасних сортів і гібридів редиски стійкі до захворювань, тому при виборі сорту звертайте увагу ці показники.
Що ж стосується захисту то, як правило, фунгіцид або гербіцид для редиски не використовують, а вдаються до народних методів. Так, від шкідників врятує вчасно внесені зола і тютюновий пил (в пропорції 1 до 1): процедуру необхідно провести 2-3 рази з моменту сходів і з інтервалом в 4-5 днів. Сходи редиски з’являються раніше, ніж бур’яни, тому з останніми боротися не доводиться. А якщо що-небудь «зайве» виростає – просто виривається вручну.
Збір редиски проводять вибірково через 18-20 днів після сходів, після чого миють, формують пучки (або ж обрізають їх) і вживають, або складають у мішки і відправляють на продаж.
Середня врожайність редису з 1 га становить 25 тонн, тобто з одного квадратного метра можна зібрати близько 2-3 кг редиски. Можливі й більш високі показники, в залежності від особливостей сорту.
Як отримати урожай з відкритого грунту?
Вирощування редису у відкритому грунті дуже схоже з тепличним, але має кілька нюансів.
Посів у відкритий грунт починається в квітні місяці (друга декада). Оскільки редис непогано переносить незначні зниження температур, то він зможе витримати похолодання в цей період, максимум до -2°С. В цілому, вирощувати культуру можна аж до осені в будь-якому місяці.
Виняток становить червень – тому що світлові дні в цей період дуже довгі для коренеплоду.

Підготовка до посіву починається з перекопування грунту. Редиска любить пухкий і вологий. Тому землю варто також полити і удобрити мінеральними добривами.
Як правильно сіяти редиску ранньою весною? Посів здійснюється в грядки або ямки глибиною 1 см. Відстань між насінням 5 см, між грядками – 10 см.
У квітні можна вкрити посіви плівкою, щоб захистити їх від холоду і прискорити проростання.
Догляд аналогічний: забезпечте регулярний полив, іноді можете рихлити ґрунт. З розпушуванням будьте обережні, щоб не пошкодити молоді рослини. Якщо вирощуєте редис влітку – збільшуйте обсяги води, особливо в спекотні дні. Припинити полив треба приблизно за тиждень до збору врожаю.
Якщо виникли труднощі
Незважаючи на те, що процес вирощування редису досить простий, часто можна зіткнутися з рядом проблем. Щоб їх уникнути досить лише знати причини появи:
- Стрілкування. Причиною можуть бути загущені посіви і порушення температурного режиму всередині теплиці.
- Велике бадилля при маленьких коренеплодах – редисці не вистачає світла або ж воа посіяна занадто пізно.
- Пустоти всередині коренеплоду можуть утворитися при перегодівлі органічними добривами або ж сорт може генетично бути схильний до утворення пустот.
- Гіркота або тріщини – результат неправильного і нерегулярного поливу.